BURSELE DIN LUME Pieţele din Europa rămân pe trend crescător

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 5 iulie 2011

Pieţele din Europa rămân pe trend crescător

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au crescut ieri, în majoritate, după ce, la finele săptămânii trecute, miniştrii finanţelor din zona euro au aprobat eliberarea tranşei de împrumut pentru Grecia.

Acţiunile "London Stock Exchange Group" Plc (LSE, operatorul Bursei de Valori din Londra), au urcat cu 1,7%, la 1.051 pence. LSE este dispusă să ia în calcul o fuziune cu operatorul bursier american Nasdaq, pe poziţii egale, după ce planul de alianţă cu TMX Canada a eşuat, anunţă Financial Times.

Titlurile "Deutsche Boerse" AG, operatorul Bursei de Valori din Frankfurt, au câştigat 2,8%, ajungând la 53,74 euro.

Acţiunile RWE AG, al doilea producător de utilităţi din Germania, au crescut cu 1,7%, la 39,35 euro. Potrivit unor surse anonime citate de presa străină, compania ia în calcul vânzarea diviziei sale Npower din Marea Britanie.

În sectorul bancar au fost consemnate scăderi după ce Standard & Poor"s a avertizat că rostogolirea datoriilor Greciei cu implicarea creditorilor privaţi va fi considerată default selectiv (incapacitate de plată).

Titlurile "Société Générale" SA, a doua bancă din Franţa, au coborât cu 1,7%, la 41,73 euro. Acţiunile "Banco Bilbao Vizcaya Argentaria" SA, a doua bancă din Spania, s-au depreciat cu 1,2%, la 8,24 euro.

Acţiunile "UniCredit" SpA, cea mai mare bancă din Italia, au scăzut cu 1,4%, la 1,52 euro. "UniCredit" va lua parte la rostogolirea datoriei Greciei şi consideră că un acord european asupra acestui plan este indispensabil, a declarat Federico Ghizzoni, directorul general al băncii. Ghizzoni a explicat că expunerea băncii pe Grecia se ridica la aproximativ 800 de milioane de euro (1,2 miliarde de dolari) la jumătatea lunii iunie.

"Vom lua parte la rostogolirea datoriei Greciei, aşa cum s-a cerut, iar pentru băncile italiene contribuţia este minimă. Un acord este indispensabil pentru Europa, şi nu numai pentru Europa", a declarat preşedintele "UniCredit".

Titlurile "National Bank of Greece" SA, cea mai mare bancă elenă, au coborât cu 2,1%, la 5,09 euro.

Indicele FTSE 100 al pieţei din Londra a crescut cu 0,6%, la 6.027,28 puncte, DAX al Bursei din Frankfurt - cu 0,2%, la 7.433,98, CAC 40 al celei din Paris a scăzut cu 0,1%, la 4.004,36.

Bursele americane au fost închise ieri, SUA sărbătorind Ziua Independenţei.

Asia, în ascensiune

Pieţele din Asia s-au înscris pe un curs ascendent ieri, pe fondul creşterii neaşteptate a producţiei industriale din SUA şi al optimismului legat de situaţia Greciei.

Titlurile "Samsung Electronics" Co., producător sud-coreean de electronice, care obţine aproape 20% din vânzări în SUA, au urcat cu 2,7%, la 878.000 woni. Acţiunile rivalului "LG Electronics" Inc. au crescut cu 1,3%, la 86.000 woni. Titlurile producătorului nipon de electronice "Panasonic" Corp. au consemnat un avans de 1%, la 998 de yeni, iar cele ale "Sony" Corp. - de 0,3%, la 2.132 de yeni.

Acţiunile "Toyota Motor" Corp., cel mai mare producător mondial de autotursime, care realizează 27% din vânzări în America de Nord şi 10% în Europa, au crescut cu 1,5%, la 3.385 yeni. Titlurile "Honda Motor" Co., companie auto niponă care obţine 84% din cifra vânzărilor în afara Japoniei, au câştigat 3,5%, afişând un curs de 3.220 yeni. Acţiunile producătorului de autoturisme "Mazda Motor" Corp. au urcat cu 0,5%, la 218 yeni.

Titlurile "BHP Billiton" Ltd., cea mai mare companie minieră la nivel mondial, respectiv cel mai mare producător de ţiţei din Australia, au crescut cu 0,6%, la 44,02 dolari australieni, ca urmare a ascensiunii preţului petrolului. Acţiunile "Cnooc" Ltd., producător de ţiţei offshore din China, au înregistrat un avans de 1,9% pe piaţa din Hong Kong, la 18,50 dolari HK. Acţiunile societăţii petroliere "PetroChina" Co. s-au apreciat cu 1,4%, la 11,54 dolari HK. Titlurile "Inpex" Corp., cel mai mare explorator de petrol din Japonia, au urcat cu 0,3%, la 593.000 yeni.

Acţiunile "Tokyo Electric Power" Co., producător nipon de utilităţi afectat puternic de dezastrul nuclear generat de cutremurul din 11 martie, au crescut cu 24,4%, la 408 yeni, după ce un reprezentant al Cabinetului de la Tokyo a declarat că nu are cunoştinţă despre o posibilă propunere a guvernului privind separarea companiei producătoare de electricitate şi naţionalizarea operaţiunilor din sectorul energiei nucleare.

Indicele Nikkei 225 al Bursei din Tokyo a urcat cu 1%, la 9.965,09 puncte, Kospi al pieţei din Seul - cu 0,9%, la 2.145,30, S&P/ASX 200 al celei din Sydney - cu 0,4%, la 4.610,70.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb