BURSELE DIN LUME Pieţele europene, în declin din cauza Greciei

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 26 mai 2015

Pieţele europene, în declin din cauza Greciei

Bursele din Europa au urmat un curs negativ ieri, pe fondul temerilor legate de situaţia financiară a Greciei.

Titlurile "National Bank of Greece" SA, cea mai mare bancă elenă, s-au depreciat cu 3,3%, la 1,18 euro, iar cele ale "Eurobank Ergasias" SA - cu 3,6%, la 13,4 eurocenţi.

Creditele neperformante ale băncilor din Grecia ar putea atinge 100 de miliarde de euro în următoarele luni, respectiv 45% din total, din cauza incertitudinilor din economia elenă, potrivit Kathimerini.

În schimb, acţiunile "Commerzbank" AG, a doua bancă majoră din Grecia, au crescut cu 0,3%, la 12,48 euro. "Commerzbank" ar putea plăti dividende la începutul anului viitor, pentru prima oară de când banca a fost afectată de criza financiară.

Titlurile companiei franceze de utilităţi "Eléctricité de France" SA (EDF), deţinută de stat, au scăzut cu 1%, la 22,99 euro. EDF a lansat o ofertă preliminară de două miliarde de euro pentru divizia de reactoare a societăţii de inginerie nucleară "Areva" SA, ca parte a încercării guvernului de la Paris de a restructura industria nucleară a ţării. Acţiunile "Areva" au pierdut 0,6%, ajungând la 9,13 euro.

Acţiunile "Renault" SA, a doua mare companie auto din Franţa, au consemnat un declin de 0,2%, la 98,58 euro. Compania le-a făcut o ofertă salarială muncitorilor de la fabrica sa din Turcia, pentru ca aceştia să renunţe la grevă, însă lucrătorii au respins-o, continuând protestul.

Titlurile grupului rus "Gazprom" OAO, cel mai mare furnizor mondial de gaze naturale, au coborât cu 1,8%, la 146,17 ruble. Compania analizează posibilitatea extinderii pe pieţele din America Latină şi Asia de Sud-Est, conform directorului diviziei "Gazprom International", Valeri Gulev.

Acţiunile "Sberbank", cea mai mare bancă din Rusia, au avut un preţ de 74,20 ruble, mai mic cu 0,2% faţă de ziua precedentă. Banca centrală a Rusiei a continuat să intervină pe piaţa valutară, săptămâna trecută, achiziţionând încă 200 de milioane de dolari pentru refacerea rezervelor valutare.

La ora 17.05 (ora României), indicele Micex al pieţei din Moscova a scăzut cu 0,9%, la 1.650,53 puncte, CAC 40 al celei din Paris - cu 0,7%, la 5.106,19, DAX al Bursei din Frankfurt - cu 0,4%, la 11.815,01. Bursa din Londra a fost închisă (sărbătoare naţională), la fel şi cele din SUA, americanii sărbătorind "Memorial Day", ziua dedicată soldaţilor.

Avans în Asia

În Asia, acţiunile au crescut ieri, pe fondul unor date pozitive privind China, respectiv al deprecierii monedei nipone, yenul.

Titlurile "China Shipbuilding Industry" Co., producător de echipamente de transport, s-au apreciat cu 10%, la 17,04 yuani, la fel şi cele ale "Ningbo Port" Co., companie de transport şi logistică, care au ajuns la 11,34 yuani.

Acţiunile "Citic Securities" Co., societate de servicii financiare, au urcat cu 3,4%, la 34,24 yuani, iar cele ale "Haitong Securities" Co. - cu 2,7%, la 28,85 yuani. China şi Hong Kong au aprobat vânzările cross-border de fonduri mutuale, începând cu data de 1 iulie.

Titlurile companiei auto japoneze "Toyota Motor" Corp., care obţine mai bine de 75% din vânzări în afara graniţelor, au crescut cu 1,4%, la 5.459 yeni, iar cele ale "Nissan Motor" Co. - cu 1,7%, la 1.272 yeni.

Acţiunile "Tokyo Electric Power" Co. ("Tepco"), producător japonez de utilităţi, au înregistrat un avans de 6,7%, la 624 yeni (cel mai ridicat preţ de închidere din august 2013 până în prezent). Publicaţia Nikkei a informat că a câştigat un contract de 2,4 miliarde de dolari pentru construcţia unei centrale în apropiere de Doha.

Indicele Shanghai Shenzhen CSI 300 al pieţei chineze a crescut cu 3%, la 5.099,84 puncte, depăşind pragul de 5.000 de puncte pentru prima oară în ultimii şapte ani. Investitorii speculează că guvernul de la Beijing va accelera măsurile de susţinere a economiei.

Nikkei 225 al pieţei din Tokyo a urcat cu 0,7%, la 20.413,77.

Bursele din Hong Kong şi Coreea de Sud au fost închise ieri (sărbători naţionale).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb