BURSELE DIN LUME Rezultatele băncilor americane stimulează pieţele din Europa şi SUA

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 16 ianuarie 2017

Rezultatele băncilor americane stimulează pieţele din Europa şi SUA

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au urmat un curs pozitiv vineri, pe fondul avansului din sectorul bancar, în baza rezultatelor peste aşteptări anunţate de unele instituţii de credit din SUA.

Titlurile "Deutsche Bank" AG, cel mai mare grup bancar din Germania, s-au apreciat cu 2,5%, la 19,18 euro, iar cele ale "Royal Bank of Scotland Group" Plc din Marea Britanie - cu 1,2%, la 221,10 pence.

Acţiunile "Credit Agricole" SA au câştigat 3,9%, ajungând la 12,59 euro. Divizia de investiţii a băncii franceze a decis să înceteze să mai fie dealer primar pentru Austria şi Irlanda, pe piaţa obligaţiunilor guvernamentale, respectiv pentru certificatele de trezorerie din Olanda.

Titlurile grupului italo-american "Fiat Chrysler Automobiles" NV au urcat cu 4,6%, la 9,19 euro. Sergio Marchionne, directorul executiv al companiei, a respins acuzaţiile aduse companiei de Agenţia pentru Protecţia Mediului (EPA) din Statele Unite. EPA a anunţat că "Fiat Chrysler" că s-a folosit de un soft ilegal ca să ascundă emisiile excesive ale unor automobile, conform rezultatului unei investigaţii desfăşurate în urma izbucnirii scandalului similar de la compania germană "Volkswagen" AG.

Acţiunile "Renault" SA, al doilea mare grup auto din Franţa, au scăzut cu 2,9%, la 83,76 euro. Procurorii francezi au lansat o investigaţie judiciară privind suspiciunile legate de încălcarea reglementărilor în privinţa emisiilor motoarelor diesel de către "Renault", au declarat vineri, pentru Reuters, surse judiciare.

Indicele FTSE 100 al pieţei din Londra a crescut cu 0,6%, la 7.337,81 puncte, CAC 40 al celei din Paris - cu 1,2%, la 4.922,49.

Pe pieţele americane, acţiunile au crescut vineri, în baza rezultatelor financiare peste aşteptările analiştilor anunţate de "JPMorgan Chase & Co.", "Bank of America" Corp. şi "Wells Fargo & Co".

Titlurile "JPMorgan Chase & Co.", cel mai mare grup bancar din SUA, au urcat cu 0,5%, la 86,70 dolari, iar cele ale rivalului mai mic "Bank of America" Corp. - cu 0,4%, la 23,01 dolari. În acelaşi domeniu, acţiunile "Wells Fargo & Co." s-au apreciat cu 1,5%, la 55,31 dolari, iar cele ale "Citigroup" Inc. - cu 0,7%, la 59,63 dolari.

Titlurile producătorului de avioane "Boeing" Co. au consemnat un avans de 0,3%, la 158,83 dolari. Compania a câştigat o comandă pentru 205 aeronave de la "SpiceJet" Ltd., marcând cel mai mare plan de expansiune al operatorului aerian indian, care vrea să-şi majoreze cota de piaţă.

Acţiunile companiei auto "Ford Motor" Co. au crescut cu 0,3%, la 12,63 dolari. Constructorul de maşini a anunţat, săptămâna trecută, că va rechema la service aproximativ 816.000 de vehicule, extinzând precedentele acţiuni care au vizat modelele echipate cu airbag-uri produse de grupul nipon "Takata" Corp.

Indicele Standard & Poor's 500 a urcat cu 0,2%, la 2.274,64 puncte, Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 0,03%, la 19.885,73.

În Asia, acţiunile au fluctuat vineri, pe fondul incertitudinilor legate de viitoarele politici economice ale Statelor Unite.

Titlurile "Commonwealth Bank of Australia" s-au depreciat cu 1,4%, la 83,86 dolari australieni, iar cele ale "Australia & New Zealand Banking Group" Ltd. - cu 1,8%, la 30,67 dolari australieni.

Acţiunile "Samsung Electronics" Co., cel mai mare producător mondial de smartphone-uri, au coborât cu 3,5%, la 1,873 milioane de woni (cel mai mare declin din ultimele două luni). Liderul grupului "Samsung", Jay Y. Lee, a fost audiat, joi, de procurorii sud-coreeni, în baza suspiciunilor de luare de mită, într-un scandal de trafic de influenţă care a dus la punerea sub acuzare a doamnei Park Geun-hye, preşedintele Coreei de Sud.

Titlurile lanţului japonez de distribuţie "Seven & i Holdings" Co. au urcat cu 8,6%, la 4.832 yeni (cel mai mare avans din ultimii trei ani), după ce compania a raportat un profit trimestrial peste estimări.

Acţiunile "Takata" Corp., producător nipon de airbag-uri, au câştigat 16%, ajungând la 1.061 yeni, pe fondul speculaţiilor conform cărora acesta îşi va recunoaşte vinovăţia, într-un acord cu Departamentul de Justiţie din SUA, în cadrul căruia va plăti un miliard de dolari pentru închiderea unei investigaţii referitoare la airbag-urile defecte care au provocat moartea a 16 persoane la nivel mondial.

Indicele Nikkei 225 al Bursei din Tokyo a crescut cu 0,8%, la 19.287,28 puncte, Kospi al pieţei din Seul a scăzut cu 0,5%, la 2.076.79.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb