Bursele din regiune scad - Bursa de la Bucureşti creşte

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 octombrie 2005

În timp ce Bursa de Valori Bucureşti înregistra creşteri ale indicilor bursieri, bursele din zona Europei Centrale şi de Est, cît şi cele din Vest au scăzut dramatic. Acum vine întrebarea: Va urma BVB aceeaşi evoluţie? În acest sens, părerile sînt împărţite. Unii actori ai pieţei consideră că, deşi evoluţia Bursei româneşti este una atipică, de cele mai multe ori, fără prea mare legătură cu cele din regiune, ea poate fi lovită de scăderile acestora. Ipoteza nominalizată nu este exclusă. Cu atît mai mult, analiştii specializaţi în analiza tehnică recomandă "extrem de mare atenţie" în această perioadă.

Indicele BET - FI, care reflectă evoluţia cotaţiilor acţiunilor SIF, a atins un nou maxim istoric, ajungînd pînă la nivelul de 35.758,52 puncte, în creştere cu 2,93% faţă de cel din ziua anterioară. În acelaşi timp, indicii bursieri regionali înregistrau scăderi cuprinse între 3% pînă la circa 6%.

Directorul general al Bursei, Stere Farmache, ne-a declarat: "Bursele din Europa Centrală şi de Est, cît şi cele din Vest sînt mult mai mature decît Bursa din Bucureşti şi, de asemenea, sînt conectate la pieţele financiare internaţionale. Bursa noastră, deşi a început să crească, poartă amprenta unui specific naţional, fiind influenţată preponderent de evenimentele la nivel local şi mai puţin la nivel internaţional". Domnia sa ne-a precizat că BVB nu este la fel de sensibilă la evenimentele pe plan internaţional, însă reacţionează la acestea într-un interval de timp mai mare. Domnul Farmache afirmă: "În măsura unor factori de influenţă decisivi pe plan mondial, mai devreme sau mai tîrziu Bursa de la Bucureşti reacţionează întrucît circa 28-30% din investitori sînt străini".

Răzvan Paşol, preşedintele "Intercapital Invest", ne-a declarat: "Piaţa autohtonă de capital nu este foarte mult conectată cu cele din regiune. Există posibilitatea ca investitorii instituţionali, de genul fondurilor de investiţii, să se orienteze către plasamente în acţiuni lis-tate la Bucureşti, renunţînd la cele de la alte pieţe".

În ultimele zile au existat declaraţii multiple ale înalţilor oficiali ai FED care anunţau că inflaţia în SUA se regăseşte în partea superioară a culoarului de toleranţă permis. Ca atare, va fi menţinută creşterea dobînzii de referinţă în SUA, lucru care face obligaţiunile americane atractive pentru investitorii puternici. De aceea, unii dintre actorii pieţei consideră că este posibil ca o parte din capitalurile de pe bursele regionale să se retragă din zonele cu riscuri ridicate, ce-i drept şi cu randamente mari, şi să se orienteze către plasamente sigure.

Surse din piaţa noastră ne-au precizat că la finalul şedinţei de ieri, au fost afişate multe ordine de vînzare pe acţiunile blue chips: "Banca Transilvania", BRD şi chiar "Rompetrol Rafinare", deşi acestea au înregis-trat evoluţii pozitive pe tot parcursul zilei. Acest lucru poate reprezenta un prim semnal că evoluţia Bursei din Bucureşti va urma tendinţa celor din regiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb