BURSELE LUMII Euforie pe Wall Street după split-urile Apple şi Tesla

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 1 septembrie 2020

Titlurile europene au scăzut pe fondul unui puseu de vânzare la finalul şedinţei

Bursele din Europa au închis în teritoriul negatitv prima şedinţă din săptămână şi ultima din lună în ciuda unui avans mai puternic la începutul zilei pe fondul creşterii preţului la ţiţei. Majoritatea pieţelor europene au încheiat totuşi ultima lună de vară pe plus. În acelaşi timp, la Wall Street, după primele două ore de tranzacţionare, investitorii erau euforici după splitul acţiunilor Apple şi Tesla.

Activele de risc sunt aşteptate să beneficieze de anunţul recent al Fed privind păstrarea dobânzilor la minime istorice pentru o perioadă de timp mai îndelungată.

Deutsche Börse

- Indicele pan-european STOXX 600 se tranzacţiona la 18:10 cu un minus de 0,15%, însă pe final a marcat o depreciere de 0,6%. Pe toată luna august, indicele de referinţă pan-european a marcat totuşi un plus de 2,8%. Indicele rămâne totuşi mult sub maximele de dinainte de pandemie în condiţiile în care datele economice nu arată o revenire rapidă a activităţii economice, iar cazurile de Covid s-au înmulţit în ultima perioadă.

- Indicele german DAX 30 a marcat şi el o scădere de 0,67% după un puseu de vânzări fix înainte de închiderea şedinţei bursiere. Indicele francez CAC 40 a coborât 1,11%, iar indicele polonez WIG 20 a suferit o scădere de 1,62%. Spre comparaţie, indicele BET de la Bucureşti a urcat cu 1,66%.

- Acţiunile Nestle au închis şedinţa de ieri cu un minus de 0,28%, tot pe fondul unor vânzări fix înainte de închidere. Compania a anunţat că-şi va lărgi portofoliul de companii din domeniul ştiinţei prin achiziţia companiei americane Aimmune Therapeutics, firmă specializată pe tratarea alergiilor la alune.

- Titlurile Telecom Italia au încheiat şi ele cu un -0,50% în ciuda anunţului unui acord cu fondul american KKR pentru construirea unei reţele ultra-rapide de internet broadband.

- Acţiunile Veolia urcau cu peste 6% la ora redactării după anunţul că a înaintat o ofertă pentru achiziţia unui pachet de 29,9% din Suez, companie deţinută de francezii de la Engie, ofertă ce se ridică la 2,9 miliarde de euro. Acţiunile Suez au urcat şi ele cu peste 18%, iar cele ale Engie cu peste 5,5%.

London Stock Exchange

Piaţa londoneză nu a tranzacţionat ieri, vacanţa traderilor ţinând volumele de pe vechiul continent sub media ultimei săptămâni.

Nasdaq

- Principalii indici ai pieţelor bursiere americane se pregăteau la ora redactării să încheie cea de-a cincea lună consecutivă de aprecieri. Aceasta se prefigurează cea mai bună lună august din 1984 încoace pentru S&P 500 şi Dow.

- S&P 500 consemna însă o scădere de 0,4% la ora redactării, Dow Jones o scădere de 0,95%, iar Nasdaq Composite - indicele sectorului tehnologic - un avans de 0,26%. Faţă de maximul de 9.817 puncte dinainte de crahul Covid (19 februarie) Nasdaq Composite marchează un avans de peste 19% -circa 10% în august, cel mai bun raliu lunar de august din 2000 încoace.

- Aşteptările privind continuarea politicilor monetare acomodative din partea băncilor centrale au susţinut de asemenea perspectiva de creştere a cotaţiilor bursiere. Vice-preşedintele Fed Richard Clarida a spus că dobânzile vor rămâne scăzute chiar dacă scăderea şomajului va duce la inflaţie.

- "Vedem mişcarea în politica Fed drept o confirmare a unei schimbări importante care ar putea pune presiune pe alte bănci centrale - precum Banca Centrală Europeană - să tolereze rate ale inflaţiei mai mari", spune într-o notă citată de Reuters Mark Hafaele, chief investment officer la UBS Global Wealth Management.

- David Rubenstein, co-fondatorul Carlyle Group, spune pentru CNBC că piaţa bursieră mai are spaţiu de creştere însă că în acelaşi timp este încă "puţin neliniştit". "Cred că piaţa încă are loc să mai meargă; dar pe de altă parte nu cred că va putea să continue să meargă în sus în ritmul ăsta pentru totdeauna", a spus Rubenstein la Squawk Box.

- Titlurile Tesla au explodat cu aproape 10% după primele două ore de tranzacţionare pe Wall Street după splitul de 5:1. Acţiunile Tesla au deschis şedinţa de ieri la 444,88 de dolari şi se tranzacţionau la două ore de la deschidere la 482 de dolari. Titlurile Apple urcau şi ele cu 3,1% la două ore de la deschidere după un split similar (4:1).

- Leon Copperman, CEO-ul Omega Family Office, spune tot la CNBC că vede "semne de euforie în pieţe" iar raliul pe cele Apple şi Tesla sunt semne clare. "Toată lumea înţelege că split-urile nu creează valoare", spune Copperman.

- Analistul de la JP Morgan Marko Kolanovic a declarat ieri că şansele lui Donald Trump de a fi reales sunt în creştere iar investitorii trebuie să-şi repoziţioneze portofoliile în mod corespunzător. Acesta notează însă că cei mai mulţi investitori rămân poziţionaţi pentru o victorie a lui Joe Biden.

Shanghai Stock Exchange

- În Asia-Pacific, pieţele au încheiat prima zi a săptămânii în mare parte în creştere, indicele japonez Nikkei 225 conducând avansul cu un plus de 1,12%. În Japonia vor fi organizate curând alegeri pentru alegerea unui nou prim-ministru după demisia din motive medicale ale lui Shinzo Abe. Informaţiile privind achiziţia de participaţii în cinci firme japoneze de trading de către Berkshire Hathaway (a lui Warren Buffet) a ajutat la sentimentul investitorilor niponi.

- Activitatea în sectorul de servicii al Chinei, a doua cea mai mare economie a lumii, a crescut într-un ritm mult mai alert în luna august, au relevat indicatorii PMI. Datele arată continuarea revenirii cererii după contracţia cauzată de pandemia Covid. Sectorul manufacturier a rămas pe creştere, însă ritmul activităţii a a stagnat raportat la ritmul lunii iulie.

- Titlurile din China au închis şedinţa de luni în scădere, trase în jos de firmele din sectorul financiar şi din cel medical.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb