Bursele din Europa au scăzut şi ieri, investitorii având temeri legate de efectele unei înăspriri agresive a politicii monetare în regiune.
• Euronext Paris
- Acţiunile Atos SE, companie franceză de servicii şi consultanţă de IT, au coborât cu 26,3%, la 13,86 euro la ora locală 16.18. Ieri, compania le-a prezentat investitorilor un plan ce prevede scindarea operaţiunilor sale şi vânzarea de active, precum şi plecarea directorului general Rodolphe Belmer în 30 septembrie, ceea ce a dus la scăderea masivă a acţiunilor. În acest context, Guvernul de la Paris a informat că monitorizează cu atenţie evoluţiile din jurul Atos, pe care îl consideră un activ strategic.
- Titlurile companiei auto franco-italo-americane s-au depreciat cu 0,2%, la 12,45 euro la ora 16.20. Stellantis a anunţat că va părăsi până la finalul lui 2022 Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), ca parte a noii sale abordări cu privire la soluţionarea problemelor şi provocările în ceea ce priveşte mobilitatea viitoare, inclusiv îndepărtarea de activitatea tradiţională de lobby.
- Indicele CAC 40 a scăzut cu 0,7%, la 5.978,88 puncte la ora 16.21.
• Deutsche Börse
- Titlurile Evotec SE, companie germană de descoperire şi dezvoltare de medicamente, au coborât cu 2,6%, la 22,69 euro la ora 16.22. Societatea a intrat într-un acord de colaborare cu Janssen Pharmaceutica NV.
- Acţiunile SAP SE, producător de software de afaceri, au înregistrat un plus de 0,2%, la 87,20 euro la ora 16.25, după ce compania americană de profil Oracle Corp. a raportat rezultate financiare peste aşteptări.
- Indicele DAX a scăzut cu 0,5%, la 13.355,48 puncte la ora 16.26.
• New York Stock Exchange
Bursele americane au fluctuat ieri dimineaţă, în condiţiile în care banca centrală (Fed) a început reuniunea de politică monetară, care se desfăşoară şi astăzi.
- Titlurile gigantului bancar JPMorgan Chase & Co. au scăzut cu 0,2%, la 115,79 dolari la ora locală 10.44, cele ale Bank of America Corp. au urcat cu 0,08%, la 32,06 dolari.
- Acţiunile grupului petrolier ExxonMobil Corp. s-au apreciat cu 1,8%, la 97,53 dolari, cele ale Chevron Corp. - cu 2%, la 170,69 dolari, odată cu avansul cotaţiilor ţiţeiului.
- Indicele Dow Jones Industrial Average a coborât cu 0,4%, la 30.383,82 puncte la ora 10.46, S&P 500 - cu 0,2%, la 3.743,32 puncte.
• Nasdaq
- Acţiunile Alphabet Inc. deţinătorul Google, au crescut cu 0,08%, la 2.129,56 dolari, cele ale Meta Inc., societatea care controlează Facebook, au scăzut cu 0,8%, la 162,95 dolari. Google, Facebook, Twitter şi alte companii tehnologice vor fi obligate să ia măsuri pentru a contracara deepfake-urile şi conturile false de pe platformele lor, sau vor risca amenzi mari, conform unui cod de practică al Uniunii Europene actualizat, arată un document al Uniunii Europene văzut de Reuters.
- Indicele Nasdaq Composite a crescut cu 0,3%, la 10.839,27 puncte la ora 10.48.
• Tokyo Stock Exchange
Bursele din Asia au urmat un curs negativ ieri, de teama majorărilor dobânzilor în SUA
- În acest context, acţiunile producătorului nipon de aparate foto Canon Inc. s-au depreciat cu 1,4%, la 3.246 yeni, cele ale Nikon Corp. - cu 1,1%, la 1.689 yeni.
- Titlurile Nintendo Co., companie de electronice şi jocuri video, au coborât cu 2%, la 57.250 yeni, cele ale producătorului auto Honda Motor Co. - cu 0,2%, la 3.287 yeni. Tot pe piaţa auto, acţiunile Toyota Motor Corp. au consemnat un declin de 1,7%, la 2.095 yeni, cele ale Nissan Motor Co. - de 1%, la 539 yeni.
- Indicele Nikkei 225 a scăzut cu 1,3%, la 26.629,86 puncte.
• Seoul Stock Exchange
- Acţiunile companiei auto sud-coreene Hyundai Motor Co. au coborât cu 2%, la 171.500 woni, cele ale filialei sale Kia Motors Co. - cu 1,5%, la 78.000 woni.
- Titlurile LG Electronics Inc., cea mai importantă divizie a LG Group şi una dintre cele mai mari companii sud-coreene, s-au apreciat cu 0,2%, la 95.300 woni, cele ale Samsung Electronics Co. au pierdut 0,3%, ajungând la 61.900 woni.
- Indicele Kospi a scăzut cu 0,5%, la 2.492,97 puncte.
1. Minunata Lume Noua
(mesaj trimis de anonim în data de 15.06.2022, 01:43)
CEEA CE VA VENI. Dezvăluirile unui fost IT-ist
Acest articol conține o analiză a ceea ce va veni. Dacă aveți răbdare să citiți până la capăt, veți vedea care sunt pașii pe care societatea o să-i urmeze în anii care vin, ce înseamnă digitalizarea și ce impact va avea asupra ta și a familiei tale. Fac această analiză ca fost IT-ist cu experiență solidă în microsisteme cu restricții mari și a dispozitivelor de emisie recepție cu prelucrare de date locale sau la distanță.
Au pornit plandemia când au vrut, iar acum o opresc la comandă. Prostimea se bucură ca și când ar fi învins, însă planul lor merge înainte. Zilele trecute, madam Ursula a dat niște declarații legate de goana după cipuri. Această declarație a fost interpretată în același timp și corect și incorect: pe de o parte, putem spune că oamenii n-au înțeles ce a vrut să declare, pentru că s-au panicat crezând că UE are nevoie de cipuri ca să-i cipeze. Declarația doamnei în cauză n-a fost asta și am să spun pe larg la ce s-a referit… însă scopul cu bătaie lungă este chiar ciparea populației, așa că oamenii au înțeles corect până la urmă.
ADVERTISING
Madam zicea că inginerii din UE se pricep la semiconductori, dar că nu au tehnologia de a produce cipuri. Lumea s-a blocat, pentru că nu înțelege ce e cu goana asta după cipuri și de ce o frământă așa de tare chestia asta pe doamna cu părul vâlvoi. Cipurile nu-s neapărat alea de se bagă sub piele. Prin cipuri, înțelegem drăciile alea care interpretază și execută comenzi date de la un periferic oarecare, să zicem o tastatură, un panou de bord cu butoane, un potențiometru, o comandă vocală etc. Cipul poate fi un microprocesor complex (precum cel pe care-l ai în computer sau în telefon), sau unul mai puțin complex, așa cum ai deja în filtrul de cafea și așa cum o să ai pe viitor în toate produsele electronice.
Reține, ÎN ABSOLUT TOATE produsele electronice vor fi montate cipuri de generație nouă, cu funcționalități dintre cele mai diverse, capabile să transmită la distanță date preluate de la utilizator, către unul sau mai multe servere.
Plandemia se termină, pasul următor este cel al digitalizării tuturor țărilor. Digitalizarea merge mână în mână cu sistemul de transfer de date CinciG și cu o bază mare de date aflată pe niște servere, undeva (...în cloud). Am să încerc pe cât posibil să folosesc un limbaj accesibil, astfel încât să înțelegi ce e cu digitalizarea asta, la ce le folosește, ce impact va avea asupra vieții oamenilor ș.a.m.d.
În contextul în care toate dispozitivele electronice vor conține un cip care trimite date spre servere care le vor centraliza, este clar pentru toată lumea că va fi nevoie de fabrici care să le producă. Pentru că startul digitalizării s-a dat deja de câțiva ani și pentru că electronica, așa cum o cunoaștem astăzi, deja este parte din epoca de piatră, apare această goană disperată după microporcesoare, microcipuri, interfețe, cabluri de transfer de date și alte componente, care pe fondul cererii de pe întregul glob, se vor scumpi. Țara care se digitalizează mai rapid, va beneficia prima de prosperitate în plan economic, așa că din punctul ăsta de vedere, putem înțelege frământarea doamnei Von Der Leyen. Țările care vor rata startul digitalizării, vor rămâne în urmă sau nu vor putea ține pasul cu cele care se vor avânta în lupta pentru digitalizare. Bun, dar care e graba asta cu digitalizarea, de ce e alergătura asta bruscă? Păi hai să vedem ce presupune și mai ales când i se va da startul.
Două paranteze:
1. Chiar înainte de plandemie, Dada Elisabeta de la englezi a ținut un discurs în care le cerea tuturor să accelereze implementarea 5G. Cam ciudată atitudine pentru o babetă născută înaintea erei noastre, nu vi se pare? Explicația este următoarea: a declarat ceea ce a fost pusă să declare, "mersul" lumii fiind gândit de cei mult mai tineri, sau nu neapărat.
2. Într-un mod inedit, am ajuns să lucrez în IT datorită lui Grigore Moisil. Prin 1970, tata a citit o carte despre rolul computerelor în economia viitorului și și-a propus să ne cumpere unul. Profesor de istorie, habar n-avea ce sunt calculatoarele, dar avea încredere în judecata lui Grigore Moisil, așa că a urmat sfatul pe care acesta îl dădea și anume să investească în ceva care i-ar putea ajuta pe copii în viitor. Și investiția lui s-a dovedit a fi un succes, pentru că din câți frați suntem, trei ne-am făcut un rost în viață din industria it-ului. Una e să înveți limbaj de asamblare încă dinainte să fi căzut Ceaușescu și alta este să te apuci de computere în 1995 sau chiar mai târziu. Vedeți, la asta se referă Ursula când zice că trebuie să gonim după cipuri. În teorie, doamna vrea să ne spună că cine se mișcă acum cu talent, o să aibă pâine de dat la cetățeni, numai că văzând ce-au făcut cu plandemia, nu ne mai arde de pâinea lor și ne ia cu transpirație pe șira spinării când ni se vorbește despre beneficiile digitalizării. Închid paranteza.
Cu ani în urmă, lucram pentru o companie de telefonie mobilă (cea mai mare la vremea respectivă), care făcea niște lucrușoare cam ilegale, în sensul că fără să primească acordul utilizatorilor, citea date legate de comportamentul acestora în timp ce se jucau jocuri. Mai exact, serverele companiei știau cu precizie când deschizi un joc și când îl închizi, cât timp îți petreci într-un anumit ecran al jocului, cât timp citești tutorialele, în ce fel joci jocurile, cât timp apeși pe butoanele telefonului (pe vremea aia, telefoanele aveau butoane) și alte lucruri de acest gen. Pentru că n-am fost de acord să particip la acele segmente de cod care spionau activitatea individului, am primit niște bile negre, la fel ca atunci când am refuzat să lucrez la anumite aplicații care încălcau etica. Nu dau detalii, doar vă atrag atenția că lucrul ăsta se întâmpla în urmă cu 15 ani, când încă era considerat ilegal să-ți bagi nasul în intimitatea oamenilor. În zilele noastre, tot ce vorbim este înregistrat de telefoanele "smart" iar cuvintele cheie, spuse apăsat, sunt folosite de către terțe firme pentru a oferi sugestii de produse în Facebook sau Google.
Să revenim la digitalizare. Ziceam că ea merge mână în mână cu tehnologia de transfer rapid de date 5G. Majoritatea producătorilor vor folosi în anii care urmează roboți. Acești roboți vor înlocui treptat oamenii, pentru că muncitorii, așa cum îi știm noi, nu se mai justifică. Săptămâna trecută am văzut niște clipuri cu drone care culegeau mere. Acestea pot culege mere zi și noapte, fără consum mare de energie, își pot încărca bateriile de la soare și pot culege absolut toate merele din copac, inclusiv pe cele din vârf. Iau merele cu grijă, nu le scapă pe jos, le depozitează automat ș.a.m.d. Nu se mai fac cheltuieli cu personalul, nu mai trebuie barăci unde să doarmă muncitorii, iar dacă utilajele se strică, se pot înlocui ușor. Da, bun, dar toate acele drone trebuie să aibă cipuri și tehnologia CinciG trebuie să asigure un flux rapid de date, astfel încât dronele respective să poată raporta tot ce au ele de raportat: numărul de mere culese, calitatea acestora, culoarea, umiditatea din aer, temperatura, textura merelor, eventuali dăunători, sortare automată a merelor după algoritmi specifici și dracu mai știe ce. Roboții vor ara, roboții vor planta, roboții vor transporta, roboții vor culege. În asemenea context, oamenii vor deveni o trufanda și vor fi nevoiți să se întrebe (dacă n-au suficientă cunoaștere spirituală), la ce mai folosesc pe lumea asta.
Cred că la momentul ăsta a devenit clar ce e cu goana după cipuri. Cine are cipuri, se îndreaptă mai rapid spre noua revoluție tehnologică, cine n-are, lucrează tot cu oameni, iar asta înseamnă că în timp va fi depășit și țara lui va deveni una de mâna a treia sau a patra. Să nu uităm că Marea Britanie și Germania sunt puteri tehnologice, doar că tehnologia lor de vârf este fundamentată pe principiile de la 1850-1900. Dacă aceste țări vor pierde startul, vor deveni puteri de mâna a treia. Una dintre țările care bălește la digitalizare este India, unde programarea este noua agricultură. Iar China, care are copii foarte bine pregătiți, va încerca să se impună în lumea Noii Ordini Digitale.
Haideți să vorbim puțin despre utilitatea acestor tehnologii, dincolo de procesul de producție. Un rol important în economie îl are predictibilitatea. Cu cât produsele pe care le concepi sunt mai strâns legate de cei care le vor achiziționa, cu atât vei diminua pierderile financiare. Dacă o companie produce 5.000 de automobile și vinde numai 2.500, va trebui să facă ceva cu exemplarele nevândute. Dacă ar fi știut din timp că numai 2.500 de oameni sunt interesați de produsele lor, directorii acelor companii ar fi fost foarte fericiți. Anual, se înregistrează pierderi uriașe din cauza lipsei predictibilității. Nu știi câte produse trebuie să ai și cum vor reacționa cumpărătorii, dacă își vor schimba sau nu preferințele ș.a.m.d. În plus, interschimbul de informații făcut între diferite dispozitive, le va oferi producătorilor o idee mult mai clară legată de comportamentul clienților.
Să vă dau un exemplu. Să presupunem că ai o mașină de făcut pâine. În acest moment, producătorul de făină nu știe cu precizie ce faci cu făina pe care o cumperi, nu știe câtă făină cumperi, de la ce producători etc. Dacă informațiile vor fi centralizate, serverele care stochează datele vor ști cu destul de mare acuratețe faptul că tu cumperi 30kg de făină pe lună. Corelând aceste date cu faptul că în evidența populației figurezi ca având trei sau patru membri în familie, serverele vor putea să-ți sugereze (de exemplu prin intermediul Facebook), să-ți cumperi o mașină de pâine mai mare și nu doar atât. Pentru că mașina de pâine va trimite semnale legate de comportamentul tău în raport cu ea, serverul va ști că de foarte multe ori tu uiți să scoți pâinea la timp și se rumenește cam tare. Și va ști și ce faci când nu scoți pâinea din mașină și anume că te uiți la nu știu ce serial pe Netflix. Astfel, televizorul tău "inteligent", conectat la toate astea, îți va afișa pe ecran un mesaj că trebuie să te duci urgent la bucătărie să scoți pâinea din mașină, că ți se arde, sau asistentul tău personal (computer, ochelari VR etc), îți va sugera achiziția unei mașini de pâine mai performante, care se oprește singură când se coace pâinea. Important este să înțelegeți că în Noua Ordine Digitală, toate obiectele electronice și electrice vor comunica între ele, în beneficiul producătorilor și în sprijinul comodității individului. Străzile vor comunica numărul de pași pe care cetățenii îl fac, băncile din parc vor ști cât ai stat pe ele. Nu va mai fi nevoie de polițiști, pentru că toate neregulile vor fi raportate de aceste dispozitive. În mod ciudat, pentru unii oameni, acest lucru înseamnă o viață mai curată și mai bună. Personal, eu consider că acest lucru este doar comunism avansat.
Acum ajungem în punctul important al discuției. Pentru a putea "beneficia" de aceste tehnologii, va trebui să intri în sistem. Intrarea se va face pe baza unui ID personal, a unui număr de înregistrare unic pe care îl vei primi într-o formă sau alta. Poate că inițial acesta va fi sub forma unui card, poate că pe viitor va fi un tatuaj făcut cu marcare izotopică. Fără acest ID, nu vei face parte din sistem. Apartenența la acest sistem cred că va fi făcută benevol, cel puțin într-o primă fază. Probabil că vei primi o sumă lunară predefinită, un fel de ajutor social, niște cocodolari pe care-i vei folosi în acest sistem digitalizat. Cei care vor dori mai mulți cocodolari, vor trebui să contribuie la dezvoltarea sistemului, într-o formă sau alta. Probabil că programatorii vor primi mai mulți cocodolari, urmați de cei care vor face în continuare lucruri la mână, din categoria celor care nu vor putea fi făcute de mașini. Pregătirea cetățenilor pentru "beneficiile" sistemului digital se va face în timp, astfel încât noile generații să se obișnuiască cu el, în timp ce bătrânii vor dispărea unul câte unul. Așa cum nouă ni se pare aberant să udăm grădina cu găleata și cu cana, așa cum făceau stăbunicii, așa o să li se pară și copiilor ciudat că nu folosim ochelari VR, că nu stăm conectați la metavers ș.a.m.d.
Ce aș vrea să rețineți: apartenența la actualul sistem, cel pe bază de cărți de identitate și CNP-uri, a fost și este un fals grosolan. Când te-ai născut și ai primit certificat de naștere, n-ai semnat niciun act. Nu ai niciun contract cu statul, ca acesta să aibă dreptul să-ți ceară impozite și taxe. Aceste falsuri vor fi date în vileag, pentru ca vechiul sistem să facă loc celui nou. Și vă rog să fiți atenți, pentru că demascarea va fi făcută destul de curând, după următoarea schemă.
O lasă mai moale cu plandemia, pentru că și-au atins scopurile. Oxidul de grafen este cel mai bun semiconductor și foarte probabil cei care s-au injectat, vor fi router-ele 5G. Că ne convine sau nu, sunt câțiva oameni care șoptesc despre faptul că cei injectați împotriva falsei pandemii, sunt relee pentru transportul de date de rețea, care la rândul lor vor naște copii cu abilități de transfer de date. Vom vedea dacă așa va fi implementat sau nu 5G, sau vor folosi în continuare metodele deja cunoscute de transmisie de unde milimetrice. Părerea mea că nu, din cauza limitărilor specifice. Nu este loc aici să discutăm despre asta.
Judecarea indivizilor care au susținut plandemia va fi făcută, însă nu acum, pentru că mai întâi trebuie să se prăbușească actualul sistem financiar. Scopurile prăbușirii sunt mai multe, însă unul dintre ele este înlocuirea actualului sistem de transfer monetar SWIFT în QFS, cu unul bazat pe tehnologie cuantică de transfer de date. Pentru a face această implementare, este necesară repornirea întregului sistem de servere bancare, iar acest lucru se poate face doar dacă sunt oprite toate echipamentele. Pentru siguranță, va fi oprită energia electrică, astfel încât să se asigure că nu se fac tranzacții fictive.
Dar prăbușirea sistemului financiar, urmat de implementarea celui nou și implicit judecarea și condamnarea activiștilor plandemici, nu se va face mai devreme de anul 2025. Până atunci, va trebui să facem față unei "pandemii cibernetice", menite să expună erorile actualului sistem bancar. Ce înseamnă pandemie cibernetică? Păi hai să zicem cu exemple, pe românește. Poate însemna să-ți vireze firma la care lucrezi salariul, iar el să nu-ți ajungă în cont, iar în momentul în care întrebi banca ce s-a întâmplat, să nu ți se poată oferi niciun răspuns și nici vreo rezolvare. Poate însemna să pice brusc toate bancomatele, să se amâne zboruri, să facă accidente trenurile, să nu-ți mai meargă niciun dispozitiv "smart" (telefon, tabletă, laptop, tv), se pot bloca benzinăriile, supermarket-urile, ușile la mall, te poți trezi că ai un împrumut de 1.000.000$ (cu acte în regulă) și că vei face pușcărie complet nevinovat, că brusc ai rămas fără nicio proprietate la primărie... și lista poate continua. Ideea e că sătui de nedreptăți, oamenii vor dori să dea de pământ cu băncile și cu sistemul financiar actual, iar atunci va veni momentul în care pe fondul cererii unei restructurări, să fie schimbat. Prăbușirea sistemului financiar va fi anunțul că vechea ordine va fi înlocuită de cea nouă.
Pe final de expunere, vreau să vă avertizez: cel care va intra în Noua Ordine Digitală, nu va mai putea ieși de acolo. Sistemul de tip blockchain, care are avantajul că este foarte dificil (spre imposibil) de spart, va monitoriza în mod draconic toate mișcările pe care le veți face. Scopul este unul ocult, respectiv crearea unei dubluri digitale a fiecărui om din sistem. Odată ce dublura digitală este construită, se va trece la pasul următor, crearea unei interfețe om-mașină. Dar mai e mult până departe, totul începe prin prăbușirea actualului sistem financiar, urmat de judecarea activiștilor plandemici. Adică "prin haos, la ordine", dacă ați uitat cumva.
1.1. faceti parte din plan? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de cristi în data de 15.06.2022, 07:55)
sunteti responsabil cu implementarea in Ro?
Ca prea le stiti in detaliu...
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.06.2022, 18:04)
Unii le stiu in detaliu, altii nici nu vor sa stie de ele, preferand sa sfarseasca ca sclavi in lanturi si fara drepturi!