Bursele lumii, relansate de intervenţia guvernului american

F.A
Ziarul BURSA #Companii / 9 septembrie 2008

În încercarea de a stăvili prăbuşirea pieţei locuinţelor, guvernul Statelor Unite a anunţat duminică hotărârea de a prelua doi mari giganţi ai creditelor ipotecare, mai ales în situaţia în care nou-publicatul indice al ratei şomajului s-a situat la cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani. Cei mai mari doi achizitori de credite ipotecare americani sunt, în ordine: Fannie Mae (Federal National Mortgage Association, pe numele oficial) şi Freddie Mac. Încă din 13 iulie, administraţia Bush a solicitat Congresului să aprobe injecţii de capital de stat, proces încheiat joia trecută, când directorii celor două companii financiare au fost chemaţi la Casa Albă pentru a li se aduce la cunoştintă planul de preluare a celor două companii sub protecţia federală. Planul conţine măsuri de restructurare masivă a celor două companii, care au fost create în anii depresiei (1968) special pentru a se constitui o resursă suficientă de fonduri pentru creditele imobiliare, ca măsură de stăvilire a crizei momentului, în timp ele ajungând să se tranzacţioneze public. Soluţia preluării lor în actuala criză va costa bugetul federal 200 de miliarde de dolari americani, promişi ca investiţie.

Vestea s-a răspândit duminică, la timp pentru a influenţa masiv întâi evoluţia de luni la bursele asiatice şi apoi pe a celor europene.

În Japonia, indicii au cunoscut cea mai mare creştere din ultimele cinci luni, sub influenţa grupurilor financiare şi bancare, ce au mizat în mod masiv în portofoliul lor pe titluri de împrumut americane listate de achizitorii de ipoteci, printre care şi cele două fonduri ce vor fi preluate de stat. Cele mai mari instituţii bancare japoneze au urcat astfel: Mitsubishi UFJ cu 9,7 procente, Mizuho Financial Group 12 procente, Resona Holdings 11 procente, iar Sumitomo Mitsui 15 procente. Indicele Topix s-a apreciat cu 3,8 procente.

La Hong Kong, de asemenea investitorii financiari în actiuni ale celor două companii finciare au fost avantajaţi: HSBC Holdings Plc a avansat cu 5,5 procente, China Construction Bank cu 3,33 procente, Industrial & Commercial Bank of China cu 3,73 procente. Indicele Hang Seng s-a apreciat cu 4,3 procente.

La Seoul au fost, de asemenea sărbătorite grupurile financiare cu mare expunere la fondurile ipotecare americane: Woori Finance Holdings s-a apreciat cu 14,5 procente, urmată de Industrial Bank of Korea cu 7 procente. În Coreea, speculaţia că situaţia financiară a Statelor Unite se va ameliora şi exporturile vor cunoaşte noi dimensiuni a avantajat şi pe exportatorii tradiţionali: Samsung Electronics a câştigat 4,4 procente, iar LG Electronics Inc. 7,3 procente.

Bursa Indiei a crescut şi aceasta, în consecinţă: BSE Sensex 30 a adăugat 3,18 procente la valoarea lui.

Pieţele de capital chineze au rămas singurele perdante ale sesiunii, indicele CSI 30 continuându-şi coborârea şi luni cu 2,61 de procente.

În Europa, companiile financiare au cunos-cut creşteri uriaşe, conduse de Dexia, grupul financiar listat în Belgia, care s-a apreciat cu 14,44 procente. asiguratorul AXA, tranzacţionat la Paris, al cărui protofoliu cuprinde 30 de procente de investiţii americane, s-a apreciat cu 13,25 procente, urmat de Credit Agricole, cu 10,46 procente şi grupul financiar francez Naxitis cu 9,50 procente. Acestea făcând parte din coşul indicelui general european, Euronext 100 a câştigat 4,13 procente şi la orele 16 valora 768,20.

Ieri, indicii naţionali europeni s-au apreciat după cum urmează: CAC 40 al bursei din Paris cu 4,5 procente, indicele belgian BEL 20 5,6 procente, iar la Amsterdam s-a înregistrat o apreciere a indicelui AEX de 3,5 procente. DAX al bursei din Frankfurt a crescut cu 3,07 procente. FTSE 100 de la Londra a cunoscut o evoluţie ascendentă de 3,8 procente.

Peste ocean, în prima oră de tranzacţionare, indicele NYSE Composite căştigase 1,81 procente, valorând 8.179,28, iar Dow Jones Industrial 1,83 procente, valoarea lui fiind de 11.426,79. O acţiune Fannie Mae se depreciase de vineri până ieri cu 86,39 procente şi se tranzacţiona în jurul valorii de 2 dolari americani, iar una Freddie Mac pierduse 70,59 din valoare şi se putea cumpăra cam cu un dolar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb