Bursele şi preţurile petrolului au scăzut joi, iar dolarul s-a apreciat, după cele mai recente date privind inflaţia din SUA, care au amplificat temerile privind majorarea dobânzilor de către Rezerva Federală americană (Fed) şi o posibilă recesiune, transmite Reuters, potrivit News.ro.
Date publicate miercuri au arătat că preţurile de consum din SUA au crescut în iunie cu 9,1% în termeni anuali, după un avans de 8,6% consemnat în luna mai.
Acesta date măresc, potrivit analiştilor, probabilitatea ca Fed să majoreze agresiv dobânzile. Reprezentanţii Fed ar putea majora dobânda cheie chiar şi cu 1 punct procentual la şedinţa din luna iulie, a spus preşedintele Rezervei Federale din Atlanta, Raphael Bostic.
Indicele paneuropean STOXX 600 a scăzut cu 1,58%, iar indicele global MSCI a pierdut 1,61%.
Dolarul a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, fiind moneda de refugiu preferată de investitori, în timp ce preţul aurului a scăzut cu peste 2%, aproape de minimul ultimului an. Indicele dolarului a urcat cu 0,49%, în timp ce euro a scăzut cu 0,5%, la 1,001 dolari pe unitate, după ce miercuri a coborât sub paritate pentru prima oară din 2002.
Lira sterlină a scăzut cu 0,5%, la 1,1832 dolari pe unitate. Primul vot organizat pentru alegerea succesorului lui Boris Johnson la conducerea Partidului Conservator cel mai mare sprijin a fost acordat fostului ministru de Finanţe Rishi Sunak.
Randamentul obligaţiunilor germane pe termen de 10 ani a urcat cu 0,07 puncte procentuale, la 1,219%.
Randamentele obligaţiunilor italiene au crescut puternic din cauza crizei politice care a dus la căderea guvernului de coaliţie condus de Mario Draghi.
În SUA, randamentul titlurilor de Trezorerie pe 10 ani a crescut cu 0,63 puncte procentuale, la 2,969%.
Preţurile petrolului au scăzut cu circa 2%, traderii considerând că există o probabilitate mare ca Fed să majoreze substanţial dobânzile, ceea ce ar putea duce la scăderea cererii de ţiţei.