După un an slab pentru marile companii de tehnologie, ascensiunea fulminantă a chatbotul ChatGPT dezvoltat de OpenAI a adus un impuls unora dintre cele mai afectate nume din 2022, astfel încât atât preţurile unor companii mici cât şi ale unor giganţi tehnologici au avut creşteri în ultima perioadă, pe fondul anunţurilor legate de potenţialul aparent nelimitat al inteligenţei artificiale, scrie Business Insider.
Boom-ul aminteşte de nebunia aşa-numitelor acţiuni "meme" care a propulsat nume precum GameStop, AMC Entertainment şi Bed Bath & Beyond în 2021, doar că de această dată investitorii nu vor trebui să se bazeze pe entuziasmul retail-ului coagulat pe reţele de socializare, pentru ca trendul ascendent să continue.
În urmă cu doi ani, investitorii instituţionali deschiseseră poziţii short (în care se mizează pe scădere) pe titlurile unor companii aflate în dificultate. Dar, investitorii de retail organizaţi în mare parte pe subredditul WallStreetBets s-au unit şi au început să mizeze invers, crescând preţul acţiunilor şi punând în genunchi câteva fonduri de hedging, între care unele s-au închis.
Pentru Chris Natividad, directorul de investiţii şi co-fondator al Equbot, ce are un ETF administrat de supercomputerul IBM Watson, comparaţia dintre frenezia acţiunilor "meme" şi raliul titlurilor din tehnologie susţinut acum de perspectivele inteligenţei articificale nu este adecvată, doarece motoarele aflate la baza mişcărilor sunt diferite.
"Puterea financiară a companiilor ce dezvoltă soluţii bazate pe inteligenţă artificială şi aplicabilitatea acestor soluţii în ansamblu sugereză existenţa multor avantaje la orizont", a spus Natividad pentru Business Insider.
Creşterea spectaculoasă a acţiunilor de tip "meme" a rezultat din speculaţii şi din solidaritatea traderilor de retail, companiile neavând bilanţuri şi fundamentale prea solide. De pildă, Bed Bath & Beyond a început anul în pragul falimentului, iar un analist a caracterizat eforturile sale de a strânge capital drept "ultima suflare" înainte ca preţul acţiunilor să ajungă la zero.
Pe de altă parte, companiile propulasate de inteligenaţa artificială navighează pe un val de entuziasm bazat pe potenţialul inovator al unor instrumente precum ChatGPT, chiar dacă acest potenţial este departe de a fi atins. Producătorii de cipuri precum Nvidia şi Ambarella au înregistrat câştiguri semnificative în acest an şi există perspective ca produsele lor să aducă venituri consistente în următorii ani.
"Soluţiile AI şi acţiunile companiilor ce se bazează pe această tehnologie vor beneficia de învăţarea automată (engl. machine learning), în vreme ce majoritatea acţiunilor de tip «meme» nu vor beneficia", spune Natividad.
Investitorul Kevin O'Leary este de părere că domeniul inteligenţei artificiale are un potenţial vast. Acesta are în prezent discuţii pentru a prelua o deţinere importantă în OpenAI, creatoru l ChatGPT.
De altfel, concurenţa din domeniu se înteţeşte, Google, Microsoft şi gigantul tehnologic chinez Baidu făcând fiecare paşi pentru dezvoltarea propriilor instrumente AI.
"AI-ul este noul copil, aşa cum a fost Internet-ul acum 20 de ani. Este următorul lucru", a spus O'Leary, conform Business Insider.