BUSINESS INSIDER: "Ascensiunea ChatGPT a impulsionat preţurile acţiunilor unor companii de tehnologie"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 februarie 2023

"Ascensiunea ChatGPT a impulsionat preţurile acţiunilor unor companii de tehnologie"

Boom-ul aminteşte de nebunia aşa-numitelor acţiuni "meme", doar că de această dată investitorii nu va trebui să se bazeze pe entuziasmul retail-ului, conform sursei menţionate Chris Natividad, Equbot: "Puterea financiară a companiilor ce dezvoltă soluţii bazate pe inteligenţă artificială şi aplicabilitatea acestor soluţii în ansamblu sugereză existenţa multor avantaje la orizont"

După un an slab pentru marile companii de tehnologie, ascensiunea fulminantă a chatbotul ChatGPT dezvoltat de OpenAI a adus un impuls unora dintre cele mai afectate nume din 2022, astfel încât atât preţurile unor companii mici cât şi ale unor giganţi tehnologici au avut creşteri în ultima perioadă, pe fondul anunţurilor legate de potenţialul aparent nelimitat al inteligenţei artificiale, scrie Business Insider.

Boom-ul aminteşte de nebunia aşa-numitelor acţiuni "meme" care a propulsat nume precum GameStop, AMC Entertainment şi Bed Bath & Beyond în 2021, doar că de această dată investitorii nu vor trebui să se bazeze pe entuziasmul retail-ului coagulat pe reţele de socializare, pentru ca trendul ascendent să continue.

În urmă cu doi ani, investitorii instituţionali deschiseseră poziţii short (în care se mizează pe scădere) pe titlurile unor companii aflate în dificultate. Dar, investitorii de retail organizaţi în mare parte pe subredditul WallStreetBets s-au unit şi au început să mizeze invers, crescând preţul acţiunilor şi punând în genunchi câteva fonduri de hedging, între care unele s-au închis.

Pentru Chris Natividad, directorul de investiţii şi co-fondator al Equbot, ce are un ETF administrat de supercomputerul IBM Watson, comparaţia dintre frenezia acţiunilor "meme" şi raliul titlurilor din tehnologie susţinut acum de perspectivele inteligenţei articificale nu este adecvată, doarece motoarele aflate la baza mişcărilor sunt diferite.

"Puterea financiară a companiilor ce dezvoltă soluţii bazate pe inteligenţă artificială şi aplicabilitatea acestor soluţii în ansamblu sugereză existenţa multor avantaje la orizont", a spus Natividad pentru Business Insider.

Creşterea spectaculoasă a acţiunilor de tip "meme" a rezultat din speculaţii şi din solidaritatea traderilor de retail, companiile neavând bilanţuri şi fundamentale prea solide. De pildă, Bed Bath & Beyond a început anul în pragul falimentului, iar un analist a caracterizat eforturile sale de a strânge capital drept "ultima suflare" înainte ca preţul acţiunilor să ajungă la zero.

Pe de altă parte, companiile propulasate de inteligenaţa artificială navighează pe un val de entuziasm bazat pe potenţialul inovator al unor instrumente precum ChatGPT, chiar dacă acest potenţial este departe de a fi atins. Producătorii de cipuri precum Nvidia şi Ambarella au înregistrat câştiguri semnificative în acest an şi există perspective ca produsele lor să aducă venituri consistente în următorii ani.

"Soluţiile AI şi acţiunile companiilor ce se bazează pe această tehnologie vor beneficia de învăţarea automată (engl. machine learning), în vreme ce majoritatea acţiunilor de tip «meme» nu vor beneficia", spune Natividad.

Investitorul Kevin O'Leary este de părere că domeniul inteligenţei artificiale are un potenţial vast. Acesta are în prezent discuţii pentru a prelua o deţinere importantă în OpenAI, creatoru l ChatGPT.

De altfel, concurenţa din domeniu se înteţeşte, Google, Microsoft şi gigantul tehnologic chinez Baidu făcând fiecare paşi pentru dezvoltarea propriilor instrumente AI.

"AI-ul este noul copil, aşa cum a fost Internet-ul acum 20 de ani. Este următorul lucru", a spus O'Leary, conform Business Insider.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb