Rusia deţine una dintre cele mai mari rezerve de aur din lume, de aproximativ 2.300 de tone, în valoare de aproape 140 de miliarde de dolari, ce a fost constituită în ultimul deceniu şi jumătate cu intenţia de a reprezenta un fel de poliţă de asigurare pentru ţară, scrie Business Insider.
Dar, sancţiunile impuse de occident pentru invazia Ucrainei îngreunează puternic posibilităţile Rusiei să-şi valorifice cu adevărat deţinerile.
Fergal O'Connor, lector la Cork University Business School, a spus la Bloomberg: "De asta au cumpărat aurul, pentru a-l avea într-o situaţie ca aceasta (...). Dar dacă nimeni nu-l schimbă cu tine, nu contează".
Săptămâna trecută, piaţa londoneză - cea mai importantă piaţă din lume pentru lingouri de aur - a interzis toate lingourile din rafinăriile ruseşti, excluzând practic ţara din comerţul global. Senatul Statelor Unite a făcut o mişcare similară, introducând un nou proiect de lege care va interzice cetăţenilor americani să facă orice tranzacţie ce implică aur din Rusia.
"Cantitatea imensă de aur a Rusiei este unul dintre puţinele active pe care Putin le poate folosi în încercarea de a împiedica economia ţării sale să cadă şi mai mult", a spus într-un comunicat Angus King, senator de Maine. "Prin sancţionarea acestor rezerve, vom izola şi mai mult Rusia de economia lumii şi vom îngreuna campania militară a lui Putin, ce este din ce în ce mai costisitoare".
Pe de altă parte, banca centrală a Rusiei susţine că, cererea internă de aur este mare. Marţi, banca a anunţat că îşi va suspenda achiziţiile regulate de aur de la instituţiile de credit, pentru a nu concura cu cererea venită din partea gospodăriilor, într-o perioadă în care oamenii schimbă ruble care îşi pierd puternic valoarea în lingouri de aur.
Zoltan Pozsar, strateg la Credit Suisse, a spus la Bloomberg că, dacă rubla va continua să scadă faţă de dolar, este posibil ca Rusia să-şi folosească cantitatea de aur pe care o deţine pentru a reveni la un standard bazat pe aur, folosind metalul preţios ca "ancoră" prin vânzarea sa la un preţ fix în ruble.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2022, 15:38)
Cumpar eu , la pretul devalorizat al rublei , pentru o bijuterie de familie , adica de neinstrainat.Ce de-amintiri ar fi legate de ea
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2022, 19:28)
Multi vor sa-l cumpere dar sa nu se stie cine sunt..Si la nevoie Rusia va vinde aur chiar celor care sustin ca nu sunt interesati.Jigodismul economic nu are standarde morale.Pentru bani iti vinzi tara.amici pana si mama sau copii.Istoria ,chiar si cea contemporana ,este plina de exemple.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2022, 22:39)
Poate ne răscumpărăm la reducere tezaurul?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2022, 23:57)
Mi se pare un calcul de gâgă al economiștilor citați de presa de război din SUA.
Cine a urmărit mișcările pe aur ale băncilor centrale în timp, a observat că nu banca centrală este cel mai mare depozitar de aur ci populația în sine. Si populatia primeste aceste imbolduri vazand ce face banca centrala. Aurul nu poate fi confiscat de dusmanii din afara, nu poate fi blocat. El poate fi tranzactionat pe piata interna aducand astfel o stabilitate monedei. Daca iahturile iti sunt blocate si ai nevoie de ruble, rupii, yuani, atunci vinzi un lingou de aur si obtii lichiditati.
Hai sa ma dau pe mine ca exemplu. Peste 50% din averea mea este in investitii pe plan mondial pe baza de dolar si euro. Vreo 40% lei si restul imobiliare pe plan national. Nu am aur, dar daca as fi oligarh sau chiar banal investitor rus, acum s-ar putea sa am banii si activele inghetate complet nelegal. Dar pentru a avea castig de cauza ar trebui sa merg intr-un tribunal. Si asta costa. Am mai vazut cu totii teroarea asta de ordine nelegale in pandemie. Sase luni romanii au fost terorizati cu niste HG-uri nelegale, neconstitutionale. Ei si? Stim foarte bine ca traim in EU si SUA si Canada in societati tiranice. Doar ca nu ne place sa recunoastem.