Butterfly effect

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 29 iulie 2019

Cristian Pîrvulescu

Efectul fluture (Butterfly effect) exprimă metaforic încercarea de explicare a impactului condiţiilor iniţiale asupra dezvoltării unui fenomen în cadrul teoriei haosului. Expresia a fost folosită de meteorologul american Edward Lorenz în 1972 pentru a atrage atenţia asupra: "Ar putea bătaia din aripi a unui fluture în Brazilia să provoace o tornadă în Texas?". Atunci când se constată că un sistem este în mod intrinsec complex, deşi până atunci se considera că ar avea mai degrabă un caracter extrinsec şi accidental legat de mai multe cauze, înţelegerea relaţiilor simple, ca să nu mai vorbim de cele complexe, dintre fapte este profund perturbată. Iar cazul Caracal ne relevă exact o astfel de situaţie.

Tragedia înfricoşătoare a fetelor asasinate în mod bestial este un accident nefericit sau ar fi putut fi evitată? În orice caz, cei care, în numele unei interpretări vicioase a prezumţiei de nevinovăţie, au oblăduit corupţia au fost complicii direcţi ai acestor crime, iar cazul Caracal îi acuză! O aşa zisă simplă modificare a sistemului de administrare a probelor, produsă de o decizie a şapte membri ai Curţii Constituţionale în 16 februarie 2016, prin care sintagma "ori de alte organe specializate ale statului" prevăzută la articolul 142, aliniatul 1 din Codul de procedură penală era declarată ca fiind neconstituţională, a bulversat un întreg sistem.

Cei ce au susţinut această interpretare nu doar că au prejudiciat lupta împotriva corupţiei - ceea ce cel mai probabil urmăreau - dar, au provocat şi un efect pervers, care a afectat şi combaterea eficientă a criminalităţii. Era doar prima dintr-o serie de acţiuni concertate care au devastat statul de drept şi au anulat, de facto, independenţa justiţiei. Ofensiva politică în vederea subordonării justiţiei şi forţelor de ordine unui grup corupt - care continuă şi astăzi, după drama de la Caracal, cu acuzarea STS şi anunţarea unui posibil referendum pentru înăsprirea pedepselor - a distrus deja un sistem care abia începuse să producă rezultate.

Tocmai aceste rezultate au dus la alianţe doar aparent imposibile între diferitele clanuri politice care aveau tentacule - le au şi acum - până în Curtea Constituţională. Iar libertatea, în numele căreia s-a întreprins această manevră, a fost prima victimă. Căci libertatea nu este o valoare abstractă, ci presupune existenţa încrederii că o acţiune nu va fi urmată de consecinţe imprevizibile. Frica indusă în sistemul juridic şi de ordine publică de înfiinţarea celebrei Secţii speciale nu a făcut decât să agraveze procesul. Acestora li s-a adăugat deja cronica politizare a instituţiilor de ordine publică, mai ales datorită promovării în poziţii cheie a fidelilor în detrimentul profesioniştilor. Toate acestea sunt semnele unui sistem cangrenat de corupţia endemică.

Corupţia nu este doar o problemă administrativă, ci o chestiune de viaţă. Ba, cum a dovedit-o cazul Caracal, o problemă de viaţă şi de moarte! Deoarece corupţia modifică performanţa profesională a celor ce deţin o autoritate publică, influenţând negativ executarea atribuţiilor ce le revin, ceea ce nu s-ar fi întâmplat în absenţa unor oferte sau promisiuni. Anularea unei sintagme dintr-o lege, parte a unei operaţiunii constante şi înverşunate de neutralizare a "statului paralel", a fost precum o bătaie din aripi a unui fluture în Brazilia, dar tornada pe care a provocat-o abia începe!

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Cea mai abjecta sluga a criminalilor este fostul ministru al justitiei Tudorel Toader. Are sau nu are legatura cu tornada de la Caracal, Tudorel Toader oricum trebuie sa infunde puscaria, ca sa nu ramana Dragnea fara cineva care sa-i duca tzucalul.

    Garantia Europeana unde-i,

    R. Bogdan ii in vacanta la Bruxeles ? 

    Daca parinti lucrau ceva in tara pe cat castigau acolo( exceptand dezindustrializarea), schimba ceva cazul ?

    Daca era fata lu' Van Dame in film Holiwudian era salvata ? 

    1. Amice, esti idiot.

      Prietene, Holiwood-ul in film zic ceva de "romanca" de cand Van Dame era tanar ?

      Cum actionau autoritatile in cele 27 de state ca in cel de 28 am vazut in aceeasi Europa ? 

      Esti politician pe cca 8000 euro ca R. Bogdan care tace? 

      Masura de limitare a deplasarilor pe Cfr e buna in opinia unui "specialist" ca tine ?

      Pe langa cele transmise anterior de altcineva: ai si varza in cap!

      As fi al treilea care sa-ti spuna ca esti idiot. Dar, fiind idiot, nu intelegi.

      nu pricepe cum e sa se intample ce s-a intamplat ?

      Parerea ta si a lui Gica este ???

      Vinovatii platesc prin demisii ș-atât ? 

      Am zis eu?!

    Folosirea abjecta a acestui subiect de catre anumiti ziaristi si politicieni mai mult sau mai putin acoperiti este dizgratioasa.

    S--au bagat sute de miloane de euro in cumparare de tehnica pt SRI , STS ,DNA, DGIPI , SPP etc. S-ar fi implicat vreuna din aceste institutii in acest caz daca era legea anterioara ? Categoric NU.  

    Preocuparea lor a fost si este lupta politica , de acaparare economica. Daca fetita aia era politician ar fi stiut exact unde este , ce a mancat , cu cine s-a intalnit. 

    Dar era un simplu cetatean ...

    Presedintele tarii a cerut: "cer ceva celor de la PSD si ALDE - abrogarea modificarilor legislative aduse in ultimii doi ani legilor justitiei si codurilor penale".

    Pornind de la precizarea autorului "o decizie a şapte membri ai Curţii Constituţionale în 16 februarie 2016, prin care sintagma "ori de alte organe specializate ale statului" prevăzută la articolul 142, aliniatul 1 din Codul de procedură penală era declarată ca fiind neconstituţională, a bulversat un întreg sistem. 

    Cei ce au susţinut această interpretare nu doar că au prejudiciat lupta împotriva corupţiei - ceea ce cel mai probabil urmăreau - dar, au provocat şi un efect pervers, care a afectat şi combaterea eficientă a criminalităţii. Era doar prima dintr-o serie de acţiuni concertate care au devastat statul de drept şi au anulat, de facto, independenţa justiţiei. ", Presedintele trebuie sa solicite declararea ca neconstitutionala a tuturor deciziilor luate de CCR dupa anul 2015, ca sa nu o luam de la Adam si Eva, evident fiind faptul ca dupa aceasta data aceasta institutie a devenit un grup infractional organizat condus direct de infractorul Dragnea. 

    Pentru sanatatea societatii romanesti este necesara si de neinlaturat judecarea infractorilor de la CCR. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb