BUZĂU:  Aproape o mie de infectări în două săptămâni. DSP susţine că numărul ar fi de fapt dublu

Ana Felea
Miscellanea / 16 decembrie 2020

 Aproape o mie de infectări în două săptămâni. DSP susţine că numărul ar fi de fapt dublu

Pandemia de coronavirus înregistrează la Buzău o nouă etapă. Numărul confirmărilor anunţate zilnic de Direcţia de Sănătate Publică se află într-o uşoară scădere, însă epidemiologii susţin că, de fapt, aceasta nu este imaginea reală a ratei de infectare din judeţ. Explicaţia cu care specialiştii îşi argumentează afirmaţia ar fi că multe dintre persoanele infectate, în special cei cu simptome uşoare, aleg să rămână în domiciliu, fără să anunţe autorităţile de sănătate publică şi fără să se testeze.

În prezent, Buzăul a ajuns la 7.577 de infectări. În ultimele zile, cu excepţia week-end-ului, numărul confirmărilor zilnice s-a situat mult sub 100 de cazuri. Specialiştii spun însă că realitatea este cu totul alta. De fapt, numărul buzoienilor infectaţi ar fi mult mai mare însă aceştia nu se regăsesc în statisticile DSP pentru că mulţi dintre ei, după ce încep să prezinte simptome de boală, se izolează la domiciliu, fără a se mai testa.

Epidemiologul Carmen Scântei a explicat: "Această permisivitate destul de largă de a ţine în izolare la domiciliu persoanele care nu prezintă forme severe de boală a făcut ca foarte mulţi dintre cei care prezintă semne de infecţie să nu mai solicite asistenţă medicală. Ei aleg să stea în domiciliu ajungând să solicite asisenţă medicală doar cei care prezintă forme foarte grave de boală, când starea de sănătate îi obligă să stea la pat, sau ajung să respire foarte greu şi asta îi sperie. Abia atunci ei cer recoltare de probe în vederea testării şi internare".

O decizie deloc înţeleaptă, pentru că formele de boală sunt din ce în ce mai grave, şi complicaţiile pot apărea în cel mai scurt timp.

Medicul epidemiolog a precizat: "Dacă înaintea aveam 140 de pozitivi în 24 de ore, acum avem jumătate cu tot cei care se testează în laboratoarele private. Deci 50% rămân în domiciliu, pe care nu îi cunoaştem. Au ceva simptomatologie, dar este atât de uşoară încât nu-i obligă să ni se adreseze, dar majoritatea populaţiei se gândeşte că vin sărbătorile şi eu îi oblig să stea în izolare 14 zile ceea ce nu este foarte comod. Asta nu este un lucru prea bun pentru că nu avem o vedere generală a ratei de infectare. Rămân în domiciliu, nu se testează. Abia după ce forma de boală este foarte agresivă, când este foarte greu de rezolvat, atunci solicită examinare medicală sau testare. Oamnii ar trebui să nu ignore niciodată posibilitatea evoluţiei acestei infecţii care în câteva ore poate aduce un om pe un pat de spital de Terapie intensivă".

De altfel, potrivit ultimei situaţii raportate de autorităţile de sănătate publică, în spitalul Suport de la Râmnicu Sărat sunt internaţi aproape 100 de pacienţi COVID-19, dintre care doar 6 cu forme uşoare şi 29 cu forme medii. Sunt însă 44 de pacienţi cu forme severe, 14 cu forme grave internaţi la ATI, 6 fiind ventilaţi.

Şi în secţiile COVID de la Spitalul Judeţean Buzău, situaţia este îngrijorătoare. La ATI erau în urmă cu două zile 13 pacienţi, dintre care 3 intubaţi. Restul de 10 au şi ei nevoie de oxigen, administrat prin masca specială.

În cele 2 secţii COVID sunt 52 pacienţi pozitivi, niciunul cu formă uşoară sau asimptomatici.

În ultimele două săptămâni la Buzău au fost înregistrate 985 de cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2, numărul fiind egal cu infectările comunicate în total, în primele patru luni de pandemie. Concret, Buzăul atingea o mie de infectări pe 21 iulie, în condiţiile în care primul caz de coronavirus a fost confirmat pe 9 martie. În decembrie, cele 985 de infectări au fost înregistrate în perioada 1-15 decembrie.

O evoluţie se înregistrează, din păcate, şi în ceea ce priveşte numărul deceselor. De exemplu, în primele 15 zile ale lunii decembrie au fost raportate 30 de decese, astfel că numărul total al celor care au murit după ce s-au infectat cu SARS-CoV-2 a ajuns la 195. Cel mai mare număr de decese înregistrat de la debutul pandemiei a fost raportat pe parcursul lunii noiembrie, respective 50 de persoane, când de altfel la Buzău a fost raportat şi cel mai mare număr de cazuri într-un interbal de 31 de zile, respective 2500 de îmbolnăviri COVID.

Nevoie mare de aparatură în spitale

În contextul numărului mare de internaţi a căror stare de sănătate este gravă, spitalele au tot mai mare nevoie de paturi suplimentare, dar şi de aparatură. Cele mai mari nevoi se întâlnesc la secţia de Terapie Intensivă. De exemplu, în Spitalul Judeţean, capacitatea la ATI a fost mărită de la patru paturi pentru pacienţii COVID la 9 , iar în viitor se doreşte o nouă creştere până la 15 paturi. În ceea ce priveşte aparatura, recent, unitatea medical a primit o donaţie de încă patru ventilatoare.

Managerul spitalului, Claudiu Damian, a declarant: "Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău a primit trei ventilatoare din partea unei societăţi comerciale aparatură medicală S.R.L., pentru Secţia A.T.I. a unităţii. Valoarea celor trei ventilatoare se ridică la suma de 158.700 de lei. Aceste aparate asigură concentraţia de oxigen necesară pacienţilor care nu pot respira spontan. Prin conectarea la un asemenea ventilator, pacientul primeşte volumul de aer necesar funcţionării organismului. Dispozitivele urmează a fi folosite îndeosebi în tratamentul pacienţilor infectaţi cu SARS-Cov-2. Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău aduce mulţumiri reprezentanţilor societăţii comerciale aparatură medicală S.R.L. pentru cele trei ventilatoare extrem de utile pentru Secţia A.T.I., unde numărul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus este în creştere. Aparatele sunt extrem de utile în tratarea pacienţilor confirmaţi cu virusul SARS-Cov-2, cu forme medii sau grave".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb