Tragedia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în care zece oameni aflaţi în Secţia ATI şi-au pierdut viaţa în incendiul de sâmbătă seara, dă startul unor controale ample în toată ţara. În vizorul echipelor trimise în unităţile spitaliceşti se află modul în care se face faţă suprasolicitărilor generate de numărul mare al pacienţilor care au nevoie de aparatură medicală şi în special a instalaţiilor de oxigen.
La Buzău, autorităţile care astăzi sunt pe teren au fost chemate într-o şedinţă de urgenţă încă de ieri. Echipele mixte formate din reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, dar şi un reprezentant ISCIR vor verifica toate instalaţiile din cele mai aglomerate secţii din acest moment.
Denisa Irimia, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău, a declarat: "În urma adresei primite de la Ministerul Afacerilor Interne - Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, duminică, la nivelul Instituţiei Prefectului a fost organizată o întâlnire cu conducerea Direcţiei de Sănătate Publică şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. În urma şedinţei, s-a stabilit ca, începând de luni, echipe mixte ale DSP, ISU şi un reprezentant ISCIR să desfăşoare controale în toate secţiile de terapie intensivă ale spitalelor din judeţul Buzău pentru verificarea instalaţiilor şi a condiţiilor de punere în funcţiune a aparaturii medicale. Concluziile rezultate în urma controalelor vor fi curpinse într-un raport, care va fi înaintat către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă".
• Felicia Vasile, director medical la Spitalul Covid Râmnicu Sărat: "Tragedia de la Piatra Neamţ s-ar fi putut întâmpla oriunde"
Spitalele şi secţiile COVID-19 sunt încărcate de pacienţi, iar numărul celor care au nevoie de oxigen este tot mai mare. O situaţie deosebită este la Spitalul din Râmnicu Sărat. Aici, unitatea are în prezent 116 pacienţi internaţi, dintre care 14 la ATI, adică cei mai mulţi bolnavi la Terapie Intensivă de la debutul pandemiei. Zilnic vin pacienţi din alte judeţe, în special din Bucureşti. Acest număr crescut înseamnă şi o suprasolicitare a aparaturii medicale şi a instalaţiilor de oxigen. De exemplu, unitatea medicală a făcut comandă pentru achiziţionarea a încă 35 de baterii de oxigen pentru că cele pe care le avea nu mai făceau faţă. În plus, Felicia Vasile, director medical la Spitalul Covid, a spus pentru sansanews.ro că tragedia de la Piatra Neamţ se putea întâmpla oriunde în ţară tocmai pe fondul acestei suprasolicitări.
"Tragedia de la Piaţa Neamţ s-ar fi putut oriunde, la oricare la spitalele din ţară din cauza suprasolicitărilor. De exemplu, noi la Râmnicu Sărat, avem internaţi la Terapie Intensivă 14 pacienţi, şase dintre ei fiind ventilaţi mecanic, Avem şase ventilatoate şi pe toate le folosim în permanenţă, mai ales în ultimele trei săptămâni. Ca să vă dau încă un exemplu, noi până acum consumam 700 de metri cubi de oxigen la o lună de zile, acum cosumăm această cantitate la două-trei zile", a spus pentru sansanews.ro domnia sa.
• Suplimentări de oxigen şi la Spitalul Judeţean Buzău
În secţiile exterioare ale Spitalului Judeţean din municipiul Buzău a fost nevoie de amenajări de urgenţă tocmai pentru a acoperi toate nevoile medicale. De exemplu, la secţia de Boli Infecţioase, unde nu era un concentrator de oxigen exterior, conducerea Spitalului Judeţean a cumpărat de urgenţă o baterie de 2000 de litri.
"Foarte mulţi pacienţi au nevoie de oxigen, iar buteliile pe care le avem sunt insuficiente la volumul de bolnavi care au nevoie de oxigen pentru a respira", a spus Claudiu Damian, manager Spitalul de Urgenţă Buzău.
În plus, în Spitalul de Urgenţă, a fost nevoie să fie amenajate încă trei patru pentru pacienţii COVID-19 care au nevoie de Terapie Intensivă, în condiţiile în care cele patru, deja existente, nu mai erau suficiente.
Judeţul Buzău a ajuns la peste 5306 îmbolnăviri de la debutul pandemiei, iar în ultimele două săptămâni numărul cazurilor noi a crescut dramatic. Doar în ultimele 15 zile, la Buzău au fost raportate aproape 1400 de cazuri noi, adică mai mult decât s-a înregistrat în toată luna octombrie, când Buzăul a raportat 1100 de cazuri noi în 31 de zile.