Cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare anti-COVID, în cadrul căreia au fost programate persoanele de peste 65 de ani, cele cu afecţiuni cronice şi angajaţii din domenii cheie, a început cu o pauză, în trei centre din municipiul Buzău. Este vorba despre fluxurile amenajate în incinta Liceul cu Program Sportiv unde deşi programările au fost făcute începând cu ora 8.00, iar oamenii au fost punctuali, imunizarea nu a putut începe la timp. Motivul a pornit, spun responsabilii, de la o neînţelegere. Concret, maşina cu dozele de vaccin au ajuns la centru înaintea coordonatorului centrului motiv pentru care a plecat şi a revenit după o oră şi jumătate.
Practic, în final, dozele cu serul salvator au ajuns la centru abia la 8 si 40 de minute motiv pentru care primele vaccinuri au putut fi făcute abia după ora 9.00. Între timp, sala de aşteptare s-a umplut, însă chiar dacă au fost nevoiţi să aştepte buzoienii veniţi la vaccinare s-au dovedit toleranţi şi răbdători. Oamenii au spus că vor aştepta cât e nevoie numai să primească vaccinul. Primele doze de vaccin au fost administrate, în bune condiţii, în jurul orei 9.10. În prima jumătate de oră de la deschiderea centrului au fost imunizate 10 persoane, iar medicul coordonator a spus că se va recupera timpul pierdut la prima oră.
Adina Moiseanu, coordonatorul Campaniei de Vaccinare Buzău, a declarat: "1100 de buzoieni au fost vaccinaţi, în prima zi din cea de-a doua etapă a campaniei! Am fost plăcut surprinsă să constat că, aşa cum s-a întâmplat şi în prima etapă a campaniei, şi de data aceasta, s-au prezentat voluntar, în centrele de vaccinare, mai multe persoane faţă de cele programate prin intermediul platformei online. Este evident că mesajul de mobilizare al nostru, al Instituţiei Prefectului Judeţului Buzău, dar şi al Guvernului României, a fost înţeles de tot mai mulţi dintre buzoieni, lucru care ne bucură foarte mult pe noi, cei care suntem responsabili de organizarea campaniei de vaccinare la nivelul judeţului".
• Vaccinaţi, dar fără adeverinţă
La plecare, primii vârstinici imunizaţi au mai avut parte de o altă neplăcere. Au plecat acasă fără adeverinţa de vaccinare, documentul urmând să le fie trimis în format electronic. Medicii coordonatori au explicat că nu este o problemă şi că adeverinţele vor fi trimise prin mail sau vor fi distribuite la rapel.
• Vaccinul a ajuns şi în cămine de bătrâni
După aproape 11 luni în care au suportat restricţii extrem de dure şi au trecut prin valuri de îmbolnăviri, primii vârstnicii din azilurile din Buzău au primit serul anti-COVID. Startul vaccinării în rândul beneficiarilor centrelor sociale a fost dat sâmbătă la Râmnicu Sărat. O echipă mobilă formată de Direcţia de Sănătate Publică a ajuns, pentru început, la Centrul pentru persoane vârstnice Alecu Bagdad. Aici au fost imunizate 50 de persoane. Vaccinarea anti-COVID în centrele sociale a continuat şi astăzi când echipa mobilă a ajuns la Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor Adulte cu Handicap din Rm. Sărat. Aici au fost administrate 48 de doze.
Săptămâna trecută, Cristina Ungureanu, directorul DSP Buzău, a anunţat că vor fi formate trei echipe mobile pentru a imuniza beneficiarii din centrele sociale care intră în etapa a doua de vaccinare. Tot Ungureanu spune că până la acel moment aproape 500 de persoane şi-au manifestat dorinţa de a fi imunizate, ceea ce reprezintă aproape jumătate din numărul beneficiarilor din centrele sociale din tot judeţul.
Până acum Buzăul a primit patru tranşe de vaccin anti-COVID. Primele două , respectiv câte 975 de doze, au fost administrate cadrelor medicale, a treia tranşă, respectiv 500 de doze, a ajuns atât la cadrele medicale cât şi la beneficiarii din cele două centre sociale. A patra tranşă, respectiv 1950 de doze, va fi distribuită în a doua etapa de vaccinare care a început astăzi.
• Şapte centre de vaccinare, funcţionale
O altă problemă a fost comunicarea corectă a adreselor centrelor funcţionale. Locaţiile au fost schimbate de mai multe ori până la startul etapei a doua. Deşi iniţial s-a vorbit despre 18 centre, apoi de 15, în final au fost amenajate şapte centre, iar trei dintre ele au avut o altă adresă decât cele spune la început. De exemplu, un centru a fost mutat dintr-o clinică pivată într-o şcoală, altul din comuna Verneşti de la o bază sportivă la un cămun cultural, iar altul, la Vadu Paşii, dintr-o şcoală dintr-un sat în altul.
" Din cauza unor inadvertenţe tehnice, centrul de vaccinare de la Medlife a fost relocat la Liceul Henri Coandă. Persoanele programate pentru vaccinare, în cea de doua etapă a campaniei, la centrul din sediul Medlife (Str. Unirii, Bl. 18F, parter, mun. Buzău) au fost redirecţionate către centrul de vaccinare de la Liceul Tehnologic Henri Coandă (Str. Horticolei, nr.50, mun. Buzău)", a spus Adina Moiseanu, coordonatorul Campaniei de vaccinare la Buzău.
• Circa 300 de buzoieni, imunizaţi pe zi
Duminică, 17 ianuarie, au ajuns la Buzău şi dozele pentru etapa a doua de vaccinare. 1950 de doze au fost trimise de la Constanţa, fiind depozitate în spaţiul special amenajat de la Direcţia de Sănătate Publică Buzău. De acolo urmează să fie distribuite centrelor care se vor deschide mâine la prima oră.
În acelaşi timp, primii buzoieni ce urmează să fie imunizaţi în această săptămână deja şi-au programat vaccinarea. În total, 1.556 de persoane sunt deja programate pentru administrarea primei doze de vaccin în perioada 18-22 ianuarie. Asta înseamnă o medie zilnică de 300 persoane, vestea bună fiind că trei centre din Buzău şi cel din Râmnicu Sărat dau startul vaccinării în etapa a doua cu un număr maxim de beneficiari, respectiv 60.
Prima zi însă va debuta cu 355 de persoane ce urmează să fie vaccinate, cele mai multe fiind programate la centrele din municipiul Buzău şi Râmnicu Sărat. Cifra va creşte în a doua zi când sunt programate 377 de persoane pentru imunizare. Numărul programărilor este mai mic în zilele de joi şi vineri ceea ce înseamnă că încă mai sunt locuri disponibile precum şi doze disponibile.
În ceea ce priveşte Centrul de la Verneşti, în următoarele cinci zile sunt aşteptate 132 de persoane, în prima zi fiind anunţate 51 de persoane.
La centrul de la Focşănei sunt programate deocamdată 54 de persoane, în prima zi fiind aşteptaţi 21 de beneficiari.
"Buzoienii, care se încadrează în etapa a doua a campaniei de vaccinare, respectiv populaţia cu grad de risc, adulţi cu vârsta peste 65 de ani, persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă şi lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale şi care doresc să se vaccineze anti-Covid19, se pot înscrie pe platforma naţională de informare cu privire la vaccinarea https://vaccinare-covid.gov.ro/, accesând meniul PROGRAMEAZĂ-TE sau accesează direct link-ul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/", a spus Adina Moiseanu.
• Jumătate dintre profesorii buzoieni vor vaccinarea
Aproape 50% din personalul didactic, mai exact 49,59 %, doreşte să se vaccineze anti-Covid-19, a anunţat Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău. Oficialii din învăţământ au mai anunţat că în privinţa personalului didactic auxiliar procentul celor care vor vaccin, la acest moment, este de 50,59 %, iar în ceea ce priveşte personalul nedidactic procentul celor care s-au înscris pe listă în vederea imunizării este de 44. 57 %.
"Personal didactic: 2183 au spus «Da» dintr-un total de 4402, adică 49.59% vor să se vaccineze, personal didactic auxiliar 257 dintr-un total de 508, adică 50.59% vor vaccin, şi personal nedidactic 522 dintr-un total de 1172, adică 44.57% s-au trecut pe listă pentru a primi serul", se arată în informarea trimisă de ISJ.
Luni, 18 ianuarie, a sosit în România a cincea tranşă de vaccin de la Pfizer BioNTech, care constă în 87.750 doze, pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara. Centrul Regional de Distribuţie Constanţa, de unde sunt trimise şi dozele către Buzău, va primi 8.190 doze;
Număr total de români vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020 şi până pe 16 ianuarie) este de 196.090. În Buzău, sunt deja imunizate aproape 2.500 de persoane.
1. Lăsați de-o parte!
(mesaj trimis de Gina în data de 21.01.2021, 11:25)
La Nehoiu nu se face nimic pentru a se deschide un centru de vaccinare, deși sunt multe persoane care asteapta acest lucru. Cei care au putut, au ajuns la Vernesti pentru a se vaccina. Oare trebuie ca oamenii din zona (Gura Teghii, Siriu, Nehoiu) sa plătească vaccinul cu costul transportului?