BUZĂU Pereţii gri ai clădirilor, acoperiţi de picturi cu mesaje pozitive

ANA FELEA
Ziarul BURSA #Miscellanea / 24 august 2022

Pereţii gri ai clădirilor, acoperiţi de picturi cu mesaje pozitive

Clădirile mari, majoritatea construite în perioada comunistă, şi care şi-au pierdut strălucirea de altădată transformând municipiul Buzău într-un oraş gri prind din nou culoare. Un proiect inedit şi îndrăzneţ ,derulat deja pentru al doilea an consecutiv, a dat viaţă celor vizibile şapte construcţii din municipiul reşedinţă de judeţ şi va continua şi în 2022 să coloreze încă patru clădiri impunătoare, printre care şi trei blocuri de locuinţe.

"«Sus Muralul!» este un proiect de artă murală contemporană susţinut de Primăria Buzău şi de Centrul Cultural Alexandru Marghiloman Buzău, ce îşi doreşte revigorarea aspectului oraşului nostru şi «ridicarea moralului» orăşenilor prin lucrări de artă la scară mare, cu mesaje pozitive, ce pot fi apreciate în aer liber. În primul an am început cu pictarea a şase faţade aparţinând celor patru instituţii şcolare: Liceul Teoretic "Alexandru Marghiloman", Şcoala Gimnazială "Dionisie Romano", Liceul Tehnologic "Grigore C. Moisil" şi Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 18", susţin iniţiatorii proiectului.

Pentru primele clădiri bugetul proiectului a fost de 100.000 de lei, iar pentru anul acesta iniţiatorii proiecutlui şi-au propus să crească bugetul pentru a înfrumuseţa clădiri cu suprafeţe şi mai mari. Mai exact este vorba despre încă două unităţi de învăţământ dar şi trei blocuri.

"Bugetul acordat pentru proiectul «Sus Muralul 2022» este de 150.000 de lei. Ne dorim să "ţintim mai sus" cu pictarea unor faţade de blocuri de locuinţe cu 10 şi 7 etaje, cu vizibilitate maximă. Este vorba despre două blocuri de 10 etaje şi unul de 7 etaje. De asemenea, continuăm seria faţadelor de instituţii şcolare cu Liceul Tehnologic "Dimitrie Filipescu", au spus iniţiatorii proiectului.

Blocurile ce vor fi pictate au fost alese în funcţie de poziţia pe care o au în oraş. De exemplu, cel mai înalt bloc pe care îl vor putea surprinde toţi vizitorii care ajung în Buzău, dinspre Bucureşti. Un alt imobil se află în partea opusă a oraşului, vizibil la intarea dintre DNE85, iar cel de al treilea chiar în zona Parcului Tineretului, la Sala Sporturilor, un alt loc unde ajung des turiştii care vin în Buzău.

"Ca mesaje ale picturilor, ne dorim o diversitate de teme. De exemplu, blocul de pe Unirii Sud va avea ca temă «Buzău, 1650 ani de la atestare, simboluri ale oraşului», cel de la Iazul Morilor şi la fel şi cel de la Sala Sporturilor, «Importanţa protejării mediului înconjurător», iar cel care va fi Liceul D.Filipescu «Importanţa unei educaţiei de calitate». De asemenea, am pictat şi o grădiniţă , iar lucrarea reprezintă bucuria şi necesitatea întoacerii la natură şi importanţa acesteia în educaţia copiilor de la cele mai fragede vârste", au mai spus reprezentanţii Centrului Marghiloman, coorodonatorii proiectului.

Proiectul este coordonat, de la Centrul Cultural "Alexandru Marghiloman", de Miruna Blănaru, artist plastic profesionist, specializat şi în artă murală, iar cei care-l pun în practică sunt artişti din toată ţara. Rolul Primăriei municipiului Buzău constă în finanţarea proiectului, dar şi pe partea de urbanism, unde sunt necesare aprobări şi avize pentru schimbările aduse unor clădiri.

Iată primele şapte lucrări şi descrierea lor:

1. "Openness" (Deschidere)

Artist: Cristian Scutaru

Concept: "Openness" este întruchiparea sfinxului ancestral al momentului în care vrei să te deschizi şi să fii una cu ştiinta şi tehnologia. Este un dialog al simţurilor şi o antiteză a două generaţii la câteva zeci de ani distanţă una de alta.

2. "Iubeşte-ţi atât valorile, cât şi culorile!"

Artist: Miruna Blănaru

Concept: Lucrarea încurajează educaţia armonioasă a copiilor de la vârstele cele mai fragede, atât prin respectarea şi cunoaşterea valorilor culturale şi a tradiţiilor naţionale, cât şi prin respectarea individualităţii şi unicităţii celor mici, pentru ca aceştia să se poată dezvolta într-un mod cât mai sănătos şi liber. Aici mai putem discuta şi despre importanţa iubirii şi acceptării necondiţionate, atât faţă de noi înşine, cât şi faţă de cei din jur.

3. "Lupul Dacic"

Artist: Bogdan Adrian Letter

Concept: Lucrarea reprezintă simbolul legăturii ancestrale cu strămoşii noştri, al rădăcinilor noastre milenare în acest pământ, stindardul luptei pentru libertate şi al comuniunii cu natura.

4. "Puii noştri - Tezaurele noastre"

Artişti: Răzvan Constantinescu, Andrei Tănase

Concept: Lucrarea reprezintă o ilustraţie a puilor de cloşcă din Tezaurul de Aur de la Pietroasele, jud. Buzău, acesta fiind atât un simbol local, cât şi unul naţional, prin importanţa sa istorică şi valoarea sa inestimabilă. Lucrarea propune o metaforă a puilor noştri, care merg la şcoală pentru o educaţie de calitate, copiii reprezentând dintotdeauna "tezaurele" unei naţii.

5. "Tu (să) tinzi spre Infinit!"

Artişti: Miruna Blănaru, Bogdan Adrian Lefter

Concept (Miruna Blănaru): Mesajul central al lucrării este - "Tu (să) tinzi spre infinit - Tu poţi deveni orice, atât timp cât tinzi spre infinit. Urmează-ţi calea spre potenţialul tău maxim". Liceul este numit după marele matematician Grigore C. Moisil şi are specializare în electronică, tehnologie, mate-info, drept pentru care s-a urmărit o reprezentare de elemente din lumea electronică, dar şi crearea unei "formule matematice" care să încurajeze pe orice privitor să tindă spre posibilităţile sale infinite. Fondul este reprezentat într-un mod liber, artistic, spontan, simbolizând aceeaşi infinitate de posibilităţi, care, în constrast cu rigiditatea lumii electronice, simbolizează nevoia de cele două lucruri în lume: ordine şi libertate, ştiinţă şi creativitate.

6. "Deschidere"

Concept: Este un dialog al simţurilor şi o antiteză a două generaţii la câteva zeci de ani distanţă una de alta.

7. "Oda bucuriei"

Artişti: Bogdan Adrian Lefter, Miruna Blănaru,

Concept: Lucrarea reprezintă bucuria şi necesitatea întoacerii la natură şi importanţa acesteia în educaţia copiilor de la cele mai fragede vârste.

(Articol preluat din Revista BURSA Construcţiilor)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. foarte frumos. Imi aminteste de perioada ideologica culturala din anii 70-80 doar ca atunci eram pe alta politica monetara.

    De curiozitate o intrebare catre domnul Isarescu: Cat era datoria totala a tarii in raport cu GDPul pana in 68-69 si dupa pana in 80 dar in 89-90? 

    Am vazut si in Bucuresti blocurile si podurile pictate; imi aminteste izvitor de o cultura ideologica din trecut!!  

    Cred ca ne apropiem de apogeul generatiei actuale productive... dupa vedem ce alte ideologii se vor asterne... 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb