Buzăul ocupă locul al patrulea la nivel naţional după suprafaţa de vegetaţie uscată şi pădure incendiată de la începutul anului, motiv pentru care, pe lângă scăderea subvenţiilor primite de la APIA, fermierii şi proprietarii de terenuri găsiţi vinovaţi pentru incendierea suprafeţelor au fost aspru sancţionaţi şi de comisarii Gărzii de Mediu. Mai exact, Garda de Mediu Buzău a anunţat, astăzi, primele sesizări penale făcute chiar în ultimele două zile din luna martie, după ce au descoperit că incediile au cuprins şi hectare întregi din două zone protejate ale judeţului. Astfel, comisarii au sesizat Parchetul de pe lângă lângă Tribunalul Buzău cu privire la doua incendii declanşate luni, 21.03.2022, pe raza comunei Berca, Scorţoasa şi Cernătesti si sâmbătă, 26.03.2022 pe raza comunei Breaza şi Pietroasele. În aceste sesizări, comisarii Gărzii de Mediu au solicitat identificarea şi tragerea la răspundere a autorilor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ardere a vegetaţiei din ariile protejate şi de pe terenuri supuse refacerii ecologice.
"Comisarii de mediu au fost sesizaţi de către ISU Buzău referitor la incendiile declanşate pe raza UAT-urilor mentionate mai sus. Astfel, după propriile verificări efectuate în teren, cât şi din procesele verbale transmise de către ISU, comisarii au constatat că suprafaţa afectată pe raza UAT Berca este de cca. 680 ha vegetaţie uscată, lăstăriş si mărăciniş, din care aproximativ 30 ha fac parte din Situ Natura 2000 ROSCII 0272, Vulcanii Noroioşi, Pâclele Mari şi Pâclele Mici. În urma incendiului declanşat în data de 26.03.2022 pe raza comunelor Breaza şi Pietroasele, judeţul Buzău, a fost afectată prin ardere o suprafaţă de cca. 200 ha vegetaţie uscată, lăstăriş şi mărăciniş, pe raza UAT Breaza, litieră şi coronament pădure de pin pe o suprafaţa de cca. 50 ha, proprietate Ocol Silvic Buzău şi ANIF Buzău, pădure de foioase şi pin în suprafaţa de 6 ha şi 100 ha vegetaţie uscată, lăstăriş şi mărăciniş pe raza UAT Pietroasele, suprafeţe care fac parţial parte din arie naturala protejata, din Situ Natura 2000 ROSCII 0057 Dealul Istriţa, fiind astfel afectat habitatul natural al unui număr de patru specii de insecte şi mamifere protejate. Cele două sesizări penale, au fost formulate în baza art. 98, alin (1), lit a) şi art. 99, alin (2) din OUG 195/2005 privind protecţia mediului", a declarat Comisar şef al Gărzii de Mediu Buzău, Carmen Ichim.
Totodata, comisarii au aplict şi sancţiuni dure vinovaţilor.
Este vorba despre două amenzi a câte de 50.000 lei fiecare unor societăţi de pe raza a două comune.
"Pe UAT Comuna Scorţoasa, a mai fost aplicată o sancţiune contravenţională, amendă în valoare de 50.000 lei, cu privire la încălcarea obligaţiilor de mediu prevăzute în art. 68, lit l) din OUG 195/2005 privind protecţia mediului. Pe raza UAT Comuna Berca a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 50.000 lei, societatea ce deţine teren afectat de incendiu, pe care este amplasată conducta de transport gaze, pentru încălcarea prevederilor art. 69, alin (1), lit l) din OUG 195/2005 , cu privire la obligaţiile pe care le au vis-a-vis de legislaţia de mediu în vigoare", a spus Comisarul şef al Gărzii de Mediu Buzău.
Nici persoanele fizice nu au scăpat de amenzi. Pe raza UAT Cernăteşti au fost aplicate două sancţiuni, la două persoane fizice, deţinători de terenuri afectate de incendii, în valoare totală de 12.000 lei.
"Toate persoanele fizice sau persoanele juridice au fost sancţionate în calitate de proprietari/detinători ai terenurilor afectate de incendii şi nu au luat măsuri în vederea deteriorării calităţii mediului, mai mult, nu au sesizat autorităţile pentru protecţia mediului despre accidente sau activităţi care afectează ecosistemele forestiere sau alte asemenea ecosisteme terestre", a explicat Carmen Ichim, comisar şef al Gărzii de Mediu Buzău.