Buzău: Situaţie fără precedent. Spitale blocate de bolnavi COVID

ANA FELEA
Miscellanea / 13 aprilie 2021

Buzău: Situaţie fără precedent. Spitale blocate de bolnavi COVID

Situaţie disperată în spitalele din Buzău. Valul trei al pandemiei a sufocat unităţile sanitare destinate pacienţilot COVID-19. Paturile sunt ocupate în totalitate, iar bolnavii a căror viaţă depinde de fiecare picătură de oxigen sunt temporizaţi şi ţinuţi în saloane tampon sau în Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, în aşteptarea unui loc la ATI. Situaţia persistă de aproape o lună de zile, iar medicii spun că este cea mai lungă perioadă cu un flux mare de pacienţi în stare gravă. Bolnavii stau acasă până în ultima clipă şi cer ajutorul medicilor când nu mai pot respira. Infecţia cu SARS-CoV-2 are acum o evoluţie imprevizibilă cu un ritm accelerat.

În faţa valului de bolnavi, medicii abia dacă mai pot face faţă. Sunt epuizaţi şi pe lângă oboseală uneori sunt nevoiţi să lupte în faţa virusului ucigaş aproape cu mâinile goale. Sunt zile bune în care medicamentele antivirale lipsesc, iar asta îngreunează vindecarea bolnavilor.

Astăzi, cea mai mare unitate medicală din judeţ are ocupate toate cele 68 de locuri din secţiile Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie, destinate pacienţilor COVID. La fel şi cele 14 de la Anestezie şi Terapie Intensivă. Aglomerat este şi în secţiile tampon amenajate pe fiecare secţie dar şi la UPU. Şapte bolnavi, conectaţi la oxigen, aşteaptă în Unitatea de Primiri Urgenţe să le vină rândul la un loc la ATI.

Oră de oră, alţi bolnavi cer ajutorul medicilor. Unii vin cu maşinile personale, iar alţii sunt aduşi de ambulanţe. Solicitările depăşesc capacitatea unităţii sanitare, iar bolnavii aşteaptă până la zece ore să li se găsească un loc în spital. Din păcate, majoritatea persoanelor vin la medic în ultimul moment. Atunci când abia dacă mai pot respira, iar şansa lor la viaţă este conectarea la oxigen. Aici începe adevărata luptă a salvatorilor în alb. Au de tratat bolnavi cu o afectare pulmonară mare, a căror evoluţie este imprevizibilă şi într-un ritm accelerat.

"Diferenţele se simt acum la nivelul valului trei. Vin pacienţi care au o evoluţie mai gravă decât cei cu care eram obişnuiţi până acum, la care tehnicile de îngrijire trebuie să fie mult mai intense şi evoluţia este de multe ori imprevizibilă sau merge spre agravare foarte rapid", a spus dr. Victor Ioniţă, şef ATI Spitalul Judeţean Buzău.

Chiar şi aşa, niciun medic nu s-a gândit să renunţe. Cu toţii ştiu câtă nevoie este de ei, chiar dacă uneori simt că au fost trimişi la luptă cu un inamic extrem de periculos fără arme. Sunt zile la rând în care din spitale lipsesc principalele antivirale, medicamente esenţiale în tratarea infecţiei cu SARS-Cov-2. Au în schimb, aparatura necesară pentru a putea spera la slavarea celor care le cer cu disperare ajutorul.

"Sectoarele care sunt cu COVID sunt la limita de a mai putea continua pentru că sunt epuizaţi. Non stop au fost în «focuri» şi nu ştiu cât mai pot rezista mai ales la genul de a aduce cei mai bun pentru pacient, de a se putea concentra asupra actului medical, fiind în epuizare uneori le e frică să nu facă greşeli", a spus Claudiu Damian, manager Spitalul Judeţean Buzău.

Despre situaţia actuală, despre evoluţia pandemiei, a vorbit şi Dr. Nicoleta Bîrcă, medicul şef al Secţiei Pneumologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău.

Reporter: Doamna doctor, a trecut un an de la începutul pandemiei cauzate de virusul SARS-COV-2 iar pentru cadrele medicale, oboseala fizică şi epuizarea psihică sunt la cote înalte. Aş dori să ne relataţi cum faceţi faţă fluxului de pacienţi care sosesc în secţia pe care o conduceţi?

Dr. Nicoleta Bîrcă: Pot să vă spun că este foarte greu pentru noi toţi, medici, asistente, infirmiere, suntem cu toţii extrem de obosiţi, fluxul de pacienţi este extrem de mare în ultimele 2-3 săptămâni, practic s-a produs un blocaj, întrucât nu mai sunt locuri la oxigen nicăieri în judeţ şi au rămas pacienţi cantonaţi în U.P.U.. Cu ajutorul colegilor noştri sunt trataţi ca şi cum ar fi într-o secţie de spital, colegul meu, şeful secţiei U.P.U. s-a ocupat de dotarea farmaciei, dar acest lucru nu este normal pentru că practic s-a blocat circuitul şi după cum bine ştiţi, ambulanţele stau în curtea spitalului.

Reporter: Din datele publicate zilnic de D.S.P.J. Buzău, observăm o creştere a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus. Aş dori să ne spuneţi câţi pacienţi sunt internaţi în acest moment în secţie, care este vârsta medie a pacienţilor şi care este nivelul de gravitate al bolii în rândul acestora?

Dr. Nicoleta Bîrcă: În acest moment, în secţia de Pneumologie avem internaţi 34 de pacienţi covid, 20 de pacienţi Pnemologie noncovid şi 14 pacienţi cu TBC pulmonar. Vârstele pacienţilor între 40 şi 80 de ani, sunt forme mult mai severe ca în valul trecut, cu afectări pulmonare între 40 şi 80 %, forme de o gravitate mult mai mare, marea majoritate sunt dependenţi de oxigen, cu flux înalt.

Reporter: Care sunt recomandările dumneavoastră în ceea ce priveşte limitarea infecţiei cu virusul SARS-COV-2 în rândul populaţiei şi în ce măsură credeţi că vaccinarea este importantă?

Dr. Nicoleta Bîrcă: Este în primul rând important să respectăm măsurile: purtarea măştii, evitarea aglomeraţiilor, de asemeni, recomand testarea la primele semne de viroză pentru că doar testul covid ar putea face diferenţa între o viroză obişnuită şi o infecţie cu SARS COV 2, deci recomand testarea oficială şi după părerea mea ca medic singura măsură prin care putem scăpa de această pandemie rămâne vaccinarea, imunizarea populaţiei în masă prin vaccinare.

Reporter: Cu ce sechele pulmonare pot rămân pacienţii care au fost infectaţi cu SARS-COV-2 ?

Dr. Nicoleta Bîrcă: Pacienţii infectaţi cu virusul SARS COV 2 cu forme medii, severe pot rămâne cu multe sechele în primul rând pulmonare, o parte dintre ei pleacă dependenţi de concentrator de oxigen o perioadă lungă de timp, o lună, două luni şi mai mult, de asemeni, pot rămâne cu sechele cardiace, sechele neurologice importante.

Reporter: Ce investigaţii sunt recomandate? La ce interval după vindecare este necesară efectuarea de investigaţii?

Dr. Nicoleta Bîrcă: Pacientul trebuie monitorizat prin medicul de familie după externare şi eventual la o lună de zile, în funcţie de simptomele pe care le prezintă. Medicul de familie va dirija pacientul către investigaţii, fie pe parte pulmonară, fie pe parte cardiacă.

Reporter: Doamna doctor, ce puteţi să ne spuneţi legat de noul ordin dat de Ministrul Sănătăţii referitor la faptul că un aparţinător poate intra la un pacient covid?

Dr. Nicoleta Bîrcă: Consider că acest lucru face bine pacientului, de fapt şi pacientului şi familiei, dar rămâne de văzut dacă familia va înţelege dacă într-adevăr pacientul respectiv se încadrează în acest ordin.

Reporter: Cu toţii ne dorim ca această pandemie să se încheie cât mai repede. În opinia dumneavoastră, când se va termina această epidemie de COVID-19 ?

Dr. Nicoleta Bîrcă: Probabil că se va produce imunizarea în masă, aceasta este părerea mea, din păcate sunt destul de puţini, dar sunt puţini vaccinaţi şi tot sperăm că se vor vaccina mai mult şi astfel vom obţine această imunizare, să se termine şi pandemia, alte speranţe nu am.

O gură de oxigen pentru Spitalul Judeţean Buzău, dar şi pentru Unitatea Suport COVID de la Râmnicu Sărat, unde astăzi sunt internaţi 121 de pacienţi, dintre care 15 la ATI, unde, din păcate, de un an de zile există un singur medic specialist ATI, un singur infesţionist, şi în această perioadă un singur pneumolog, ar fi transformarea spitalului de la Nehoiu în unitate suport COVID. Autorităţile de sănătate publică au început demersurile pentru a transforma această unitate în suport COVID de nivel II sau III astfel încât la Nehoiu să fie duşi pacienţii cu forme medii, cu comorbidităţi, despre care specialiştii spun că ar trebui să fie sub observaţie încă de la început, şi nu să se trateze acasă. O ultimă întâlnire a avut loc luni la Prefectură pentru ca mai apoi documentaţia să fie trimisă către Ministerul Sănătăţii. La Nehoiu ar trebuie să fie create circa 70 de locuri pentru bolnavii de coronavirus.

De la debutul pandemiei, judeţul Buzău înregistrează un număr de peste 11.400 de persoane confirmate cu COVID-19 şi peste 300 de decese. În prezent, judeţul are mai multe localităţi în scenariul roşu, printre care şi municipiul Buzău. Totuşi, ca şi rată de infectare la nivel de judeţ, Buzăul este încă în sceariul galben, cu o incidenţă de până în două cazuri la mia de locuitori.

Din punct de vedere al situaţiei privind vaccinarea împotriva COVID-19, la nivelul judeţului s-au vaccinat peste 60.000 de persoane din care aproape 6000 au fost vaccinate în spital şi peste 55.000 în centrele de vaccinare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vad ca se tot insinueaza ideea ca tot oamenii sunt de vina ca se prezinta prea tarziu.

    Dar, daca acum e foarte plin inseamna ca numarul de cazuri este mult mai mare. Cum ar avea capacitate sa ofere tratament la de 3-4 ori mai multi pacienti?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb