Buzăul a dublat numărul vaccinărilor în a doua zi. Se fac pregătiri pentru a doua etapă

Ana Felea
Miscellanea / 6 ianuarie 2021

Buzăul a dublat numărul vaccinărilor în a doua zi. Se fac pregătiri pentru a doua etapă

Începută cu o zi mai devreme decât s-a anunţat iniţial, campania de vaccinare din Buzău a prins "viteză". Dacă în prima zi, numărul cadrelor medicale imunizate a fost mai mic, şi doar un singur centru de vaccinare a atins targetul propus de 50 de doze cu ser anti-COVID administrate pe zi, în a doua zi cifrele s-au dublat. Mai exact, luni, 4 ianuarie, la Buzău au fost vaccinate 93 persoane, iar pe 5 ianuarie, au fost imunizate 232 de persoane, iar solicitările au continuat să crească în a treia zi de la startul campaniei de vaccinare anti-COVID la Buzău.

Claudiu Damian, managerul Spitalului Judeţean Buzău, a declarat după prima zi de vaccinare: "Întâi trebuie să fie vaccinaţi cei din Secţia UPU, ATI, PNF, Infecţioase şi Dializă, urmând ca în trepte să fie vaccinate şi celelalte cadre medicale. Până în acest moment nu am avut reacţii adverse. Toată lumea e curioasă, toţi întreabă dacă simţi ceva, dacă s-a întâmplat ceva. Vaccinarea a decurs fără nicio problemă. Am rămas plăcut surprinşi că au venit şi în afara programării şi alţi pacienţi care nu erau pe prima listă. Crescând numărul cred că vom ajunge la 50-60 de persoane pe zi. Ştim că programarea se face pentru 50 de persoane, dar avem posibilitatea, văzând ce s-a întâmplat, să avem un ritm de creştere a vaccinărilor, să depăşim 50 de vaccinări pe zi".

Campania a debutat cu dreptul din punct de vedere al reacţiilor din partea celor care au primit printre primii serul anti -COVID. Deocamdată, nicio persoană nu a avut reacţii adverde. Primul care a anunţat că se simte bine este chiar primul buzoian vaccinat, medicul Micu Bogdan.

Domnia sa a declarat într-o intervenţie telefonică la un post de televiziune local: "Au trecut mai bine de şapte ore de la administrare şi nu am nicio reacţie adversă. E ca şi cum nu s-ar fi întâmplat. A fost un moment emoţionant pentru că de atâta timp aşteptăm acest vaccin şi consider că este singura cale de a reveni la normalitate, de a opri pandemia. Majoritatea colegilor mei se vor vaccina în perioada următoare fiind stabilită o grilă de vaccinare. A fost o perioadă foarte grea pentru că suntem puţini medici, pacienţi au fost mulţi, multe cazuri severe".

Pregătiri pentru a doua etapă de vaccinare

Dacă vaccinarea în cele cinci centre amenajate în incinta unităţilor medicale din municipiul Buzău, municipiul Râmnicu Sărat, Smeeni, Săpoca şi Nehoiu, amenajarea celor 18 centre în care trebuie imunizat restul populaţiei merge destul de anevoios. Asta pentru că, spun responsabilii, sunt încă foarte multe neclarităţi cu privire la organizarea spaţiilor.

De exemplu, Buzăul ar trebui să demareze, săptămâna viitoare, cea de-a doua etapă a vaccinării anti-COVID, în care ar trebui să se imunizeze 90.000 de persoane, respectiv bolnavii cronici, persoanele cu vârstă de peste 65 de ani precum şi alte categorii. Pregătirile sunt în toi, iar deocamdată se ştie că judeţul va avea 18 centre, dintre care vor funcţiona pe raza municipiului Buzău.

Însă, de la o zi la alta, apar noi schimbări şi multe întrebări fără răspuns. De exemplu, iniţial municipiul avea stabilite şapte spaţii, însă, în urma vizitei medicului responsabil de aprobarea acestor centre s-a dovedit că primele clădiri identificare nu corespund cerinţelor. Aşa se face că, la şedinţa din 5 ianuarie, reprezentanţii Primăriei Buzău a mers cu o altă listă ce cuprinde alte şapte spaţii care la fel trebuie din nou vizitate de specialişti şi avizate mai apoi de DSP. Deci un proces de durată..

"Am stabilit noi spaţii pentru organizarea centrelor de vaccinare. Aşteptăm ca astăzi să vină în control pentru avizarea finală un reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică Buzău", a spus Ionuţ Apostu, viceprimarul municipiului Buzău.

Banii, cea mai mare piedică în amenajarea centrelor

O altă problemă ridicată de primarii comunelor pe raza cărora se vor organiza centre de vaccinare, dar şi de autorităţile din municipiul Buzău este cea a banilor necesari. Este nevoie de sume importante pentru că fiecare centru trebuie să fie dotat cu mobilier specific, respectiv un birou, un pat, scaune, precum şi cu calculator. De asemenea, trebuie să existe contracte pentru curăţenie şi pentru ridicarea deşeurilor medicale. În plus, în unele locuri este nevoie de sume importante pentru reabilitarea spaţiilor. De exemplu, Ionuţ Apostu, viceprimarul municipiului Buzău, spune că doar pentru amenajarea a două centre se va cheltui 10.000 de euro.

Domnia sa a explicat: "Aşteptăm şi apariţia ordonanţei de urgenţă privind alocarea resurselor necesare pentru că fiecare centru va trebui dotat cu frigider, calculator, mobilier. Este foarte important să ni se indice şi resursa financiară pentru aceste dotări. De asemenea, se mai adaugă şi un contract de curăţenie şi un contract pentru ridicarea deşeurilor medicale. Este foarte important să ştim care este necesarul. Noi încercăm să cheltuim cât mai puţin, iar pentru asta încercăm să aducem mobilier din cabinetele şcolare, însă mai sunt şi costuri legate de amenajare. De exemplu pentru cabinetele de la LSM se fac lucrări şi costul lor se ridică la peste 10 mii de euro".

Aceleaşi probleme sunt ridicate şi de primarii din comunele unde vor fi amenajate aceste centre. De exemplu, primarul comunei Berca, Ionel Dobriţa, a spus pentru sansanews.ro că, deocamdată, a fost identificat spaţiul, dar că amenajarea urmează să fie făcută după ce vor avea toate detaliile pentru că încă are multe întrebări.

"La Berca avem un centru de vaccinare la care sunt arondate şi alte comune. Noi am identificat ca spaţiu fosta şcoală Pleşcoi care a fost închisă în septembrie 2020. Este doar identificat. Astăzi trebuie să vină DSP-ul să-l verifice. Mai multe nu ştim nici noi exact. A fost emis un ordin de Ministru, dar sunt multe neclarităţi. Am înţeles că astăzi trebuie să se emită un nou ordin de ministru. Sunt mai multe nevoi. De frigidere, de calculatoare, de personal", a spus Ionel Dobriţa.

Potrivit estimărilor făcute, pentru amenajarea acestor centre ar fi nevoie de 809.613 lei, suma însă nu cuprinde şi necesarul pentru amenajarea spaţiilor din municipiul Buzău. Cu alte cuvinte, aceasta ar fi suma pentru amenajarea centrelor din judeţ, respectiv 10 spaţii. Din această sumă, 266.611 lei reprezintă costurile pentru achiziţionarea de frigidere, chiuvete, birouri, scuane, paturi, paravane despărţitoare. 425.002 lei sunt sumele necesare lucrărilor de amenajare, în timp ce 118.000 lei ar fi necesarul pentru serviciile de curăţenie.

O întâlnire a avut loc şi pe 5 ianuarie la Prefectura Buzău unde Adina Moiseanu, subprefect şi coordonator al campaniei de vaccinare a cerut formarea unei echipe de control în regim de urgenţă.

Domnia sa a transmis: " În calitate de coordonator al campaniei de vaccinare de la nivelul judeţului Buzău, am solicitat Direcţiei de Sănătate Publică, mobilizarea de urgenţă a unei echipe pentru verificarea centrelor de vaccinare ce urmează a fi funcţionale pentru cea de-a treia etapă a campaniei, respectiv cea de vaccinare a populaţiei generale. Specialiştii DSP vor verifica dacă centrele de vaccinare respectă condiţiile de funcţionare conform protocolului naţional, dar vor avea şi rolul de a oferi consiliere în situaţia în care condiţiile nu sunt conforme".

Buzăul a primit în prima etap 975 de doza. La primele înscrieri judeţul adunase 600 de confirmări din partea cadrelor medicale şi personalul angajat din unităţile sanitare, însă conducerea DSP a dat asigurări că toate dozele primite vor fi folosite fără să existe riscul că vor rămâne doze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb