Buzăul ar putea avea al doilea Geoparc UNESCO din România

Ana Felea
Miscellanea / 30 aprilie 2021

Buzăul ar putea avea al doilea Geoparc UNESCO din România

În maxim un an, Buzăul ar putea avea al doilea Geoparc acreditat UNESCO din ţară. Este vorba despre "Ţinutul Buzăului" pentru care autorităţile din Buzău au trimis documentaţia spre acreditare încă din decembrie 2020, iar în vara acestui an sunt aşteptaţi experţii UNESCO pentru a face evaluarea care va sta la baza răspunsului dat de Consiliul UNESCO. Decizia finală va fi luată însă abia în aprilie 2022.

Proiectul Geoparcul Ţinutul Buzăului a început să prindă contur în urmă cu 15 ani, când Consiliul Judeţean a încheiat un parteneriat cu Universitatea Bucureşti, prin profesorul Alexandru Andrăşanu. De atunci, lucrurile au evoluat încet, dar sigur astfel că la finalul anului trecut s-a reuşit depunerea dosarului în vederea evaluării pentru obţinerea acreditării UNESCO.

Alexandru Andrăşanu a explicat la Focus Tv: "Dosarul a fost depus în decembrie anul trecut. A fost o primă etapă foarte grea pentru că a trebuit să aibă la bază rezultatele unor cercetări, cooperările, susţinerea tuturor celor 18 comune din Ţinutul Buzăului şi a Consiliului Judeţean plus rezultate pentru că în dosar trebuia descris lucruri care s-au făcut. Nu e cerere că vei face ceva în viitor, ci o dovadă că ai făcut ceva până acum şi aştepţi doi evalutori care să spună dacă proiectul este pe drumul bun sau nu".

Cu alte cuvinte, în tot acest timp au fost făcute investiţi, în timp ce altele sunt în curs de implementare.

Ana Dobrescu, purtătorul de cuvânt al CJ Buzău, partener în cadrul proiectului a declarat pentru sansanews.ro: "Vom finaliza în luna mai-iunie GeoGate-ul, acel punct de vizitare din Sătuc, Berca. Aşa cum îi spune numele, ne dorim să fie poarta de intrare în Geoparc. În luna iunie, vom finaliza amenajarea şi vom putea inaugura GeoGate-ul. Apoi avem în plan, tot pentru anul acesta, amenajarea unui astfel de punct de vizitare şi la Colţi, unde a fost centrul de informare turistică. Acum creionăm traseele pentru realizarea de trasee turistice în întreg judeţul Buzău şi intenţionăm să montăm indicatoare către toate obiectivele turistice din judeţ. Acum se stabilesc bornele kilometrice şi urmează avizele de la IPJ Buzău. Ne dorim, de asemenea, îmbunătăţirea semnalizării obiectivelor turistice şi am demarat o colaborare pentru montarea de plăcuţe informative, care să aibă şi coduri QR. Vom implementa şi o aplicaţie pentru promovarea obiectivelor turistice din judeţ. Aceasta sperăm să fie disponibilă în maximum trei luni. De asemenea, vom realiza, împreună cu profesorul Cezar Buterez, o hartă a vestigiilor rupestre din zona Aluniş-Nucu care este în execuţie şi va fi gata în luna septembrie".

Toate acestea vor fi atent analizate de experţii UNESCO care sunt aşteptaţi să ajungă în Buzău în perioada iulie-septembrie. Data vizitei va fi stabilită în luna iunie 2021.

"Experţii trebuie să înţeleagă ţara şi zona respectivă şi trebuie să vadă că proiectul este al oamenior din teritoriul respectiv. Şi acesta este un punct tare al Ţinutului Buzăului. Un al doilea punct tare este reprezentat de obiectivele turistice unice", a explicat Alexandru Andrăşanu.

Echipa trimisă de UNESCO va fi formată din doi experţi evaluatori care vor petrece în Buzău trei zile. În acest timp vor parcurge tot Ţinutul Buzăului, după trasee stabilite în prealabil, de comun acord cu partenerii Geoparcului. De asemenea, se vor întâlni cu reprezenţi ai comunităţilor locale, din toate cele 18 comune care formează teritoriul supus analizei. Practic, explică Alexandru Andraşanu, la rândul său evaluator UNESCO, reprezentanţii comunităţilor de la profesori, producători locali, primari, proprietari de pensiuni, de restaurante şi până la oamenii locului, cu toţii au misiunea de a-i convinge că Ţinutul Buzăului este un proiect al lor, este un proiect al comunităţii.

După cele trei zile, cei doi experţi vor face un raport comun care va ajunge la Consiliul UNESCO care se va reuni în decembrie. Acest raport va fi evaluat de alţi 12 experţi care în final vor face un alt raport pe baza căruia va fi luată decizia finală. Tot acest parcurs va dura până în aprilie 2022.

Rezultatul însă va fi unul cu adevărat revoluţionar pentru turismul buzoian pentru că odată obţinută această acreditare vor fi create circuite recunoscute la nivel internaţional. Cu alte cuvinte, înseamnă atragerea de turişti, o promovare pe care Buzăul nu a avut-o niciodată şi o dezvoltare economică a întregului ţinut şi chiar judeţ.

"Buzăul este o zonă foarte atractivă pentru că Bucureştiul este foarte aproape, are multe locuri de oferit şi este o alternativă la Valea Prahovei unde cozile sunt de ore întregi aşa că o săptămână sau un weekend în Buzău sunt foarte fezabile. Geoparcul este o viziune de viitor şi este un exemplu pozitiv pentru că este un exemplu de cooperare. Geoparcul reprezintă un teritoriu de atracţie care va genera o destinaţie de turism unde turiştii care vin în Ţinutul Buzăului vor vizita şi alte obietcive din judeţ. Deci cu cât atragem mai mulţi turişti în Ţinutul Buzăului de fapt atragem mai mulţi turişti în Buzău", a explicat Alexandru Andrăşanu.

Ţinutul Buzăului include o zonă rurală care aparţine administrativ de 18 comune din zona de deal şi munte din nord-vestul judeţului Buzău, fiind o zonă cu circa 450.00 de locuitori.Concret vorbim de comunele Berca, Scorţoasa, Pârscov, Cozieni, Pănătău, Colţi, Bozioru, Brăeşti, Odăile, Căneşti, Chiliile, Lopătari, Mînzăleşti, Bisoca, Valea Salciei, Săruleşti, Vintilă Voda şi Beceni, iar suprafaţă ocupată este de 1035.9 km2.

Printre obiectivele turistice care fac parte din Geoparcul Ţinutul Buzăului, sunt Vulcanii Noroioşi, Muntele de Sare de la Mânzăleşti şi Platoul Meledic, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, Aşezările rupestre din Munţii Buzăului şi Trovanţii de la Ulmet.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb