Buzăul a încheiat cu bine primirea cererilor unice de plată, iar concluziile după analiza datelor înregistrate arată că Buzăul şi-a îndeplinit cel mai important obiectiv, respectiv creşterea suprafeţei agricole lucrate. Concret, vorbim de un plus de peste o mie de hectare fapt care îi bucură pe reprezentanţii APIA şi spun că se menţine ascendent şi trendul comasării terenurilor şi o o creştere a exploataţiilor agricole cu suprafeţe mai mari de peste 50 de hectare, chiar dacă se observă o scădere a numărului fermierilor.
Luni, 17 mai, a fost ultima zi în care crescătorii de animale sau cei care îşi lucrează pământul au putut să depună la APIA cererile unice de plată, fără penalizări. Când au tras linie, reprezentanţii Agenţiei de Plăţi si Intervenţie pentru Agricultură Buzău au concluzionat că anul acesta, campania de depunere a cererilor unice pe suprafaţă a fost una de succes.
Directorul APIA Buzău, Claudia Stelea, a declarat pentru şansanews.ro: "Noi am avut transmise invitaţii pentru 18.511 fermieri care figurau înscrişi cu cereri în campania 2020 şi am închis perioada fără penalităţi 17.770 de cereri. Era cumva previzibil ca numărul fermierilor să scadă, pentru că au existat nişte condiţii de eligibilitate diferite la ajutoarele naţionale tranzitorii, mai ales la sectorul zootehnic, şi din acest motiv unii fermieri nu se mai încadrau în noile cerinţe şi ca urmare, numărul fermierilor a scăzut. Din acest motiv, la noi, criteriul de evaluare a fost realizarea suprafeţei eligibile şi solicitată la plată, şi aici am ajuns la un procent 100,39 % faţă de suprafaţa din campania 2020, respectiv 271.195,89 ha. Suprafaţa solicitată a crescut cu 0,39 procente. În anul 2020 aveam 270.155 de ha".
Scăderea numărului fermierilor şi creşterea suprafeţei agricole este explicată de directorul APIA Buzău, Claudia Stelea, prin faptul că în judeţ există tendinţa de comasare a terenurilor şi că anul acesta au fost înregistrate mai multe exploataţii agricole mari, cu suprafeţe de peste 50 hectare. În schimb, se observă scăderea numărului fermierilor mici.
În continuare, agricultorii care încă nu au ajuns la APIA, pot merge să depună cererile în vederea acordării subvenţiilor. Campania de primire a cererilor unice de plată continuă timp de 25 de zile, respectiv până la data de 11 iunie 2021 inclusiv, însă cu aplicarea de penalităţi de 1% pentru fiecare zi de întârziere.