BVB a avut un profit net de 1,62 milioane lei, în primul trimestru

Elena Deacu
Piaţa de Capital / 5 mai 2015

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat primul trimestru al acestui an cu un profit net de 1,62 milioane lei, cu 17,1% peste nivelul din perioada similară a anului precedent şi cu 36,9% sub trimestrul precedent, potrivit raportului transmis astăzi.

Profitul operaţional a atins un nivel de 0,25 milioane lei, în scădere comparativ cu cele două perioade de referinţă, iar cel financiar a fost de 1,69 milioane lei, fiind susţinut de aprecierea dolari faţă de moneda naţională, care a avut ca rezultat diferenţe din reevaluare de 1,32 milioane lei. Veniturile din dobânzi generate de investiţiile în depozite pe termen scurt şi titluri de stat pe termen lung au fost de 0,68 milioane lei în perioada analizată.

Preţul acţiunilor BVB a ajuns la 36,58 lei la finele primelor trei luni ale anului 2015, după o apreciere cu 8%.

La sfârşitul lunii martie 2015, activele totale ale BVB se situau la un nivel de 107,70 milioane lei, în creştere cu 1,1% de la începutul anului, ca urmare a avansului activelor imobilizate la 71,94 milioane lei. Activele circulante au fost de 35,63 milioane lei, nivel apropiat cu cel de la începutul anului.

Activele imobilizate s-au majorat cu 1,4% sau 0,96 milioane lei de la 1 ianuarie în urma înregistrării dobânzilor la investiţiile pe termen lung, precum şi în urma achiziţiilor de licenţe software şi alte active fixe.

Activele circulante au crescut cu 0,26 milioane lei de la începutul anului, în urma încasării creanţelor şi investirii sumelor respective în depozite bancare, aducând astfel lichidităţile (casa şi investiţii financiare pe termen scurt) la un nivel de 31,98 milioane lei faţă de 27,97 milioane lei la începutul anului.

Datoriile companiei la finele lunii martie 2015 erau scadente sub un an. Suma acestora este de 4,28 milioane lei, cu aproape 8% sub nivelul de la începutul anului şi include datorii către acţionarii societăţii (dividende de plată), obligaţii faţă de personalul societăţii, bugetul statului şi bugetul asigurărilor sociale, neexigibile la sfârşitul perioadei analizate.

Capitalurile proprii au crescut cu 1,62 milioane lei, reprezentând profitul net înregistrat în primele trei luni ale anului.

Valoarea tranzacţiilor pe piaţa de acţiuni, exclusiv ofertele publice, a încetinit la 2,11 mld. lei faţă de perioada similară a anului anterior, însă a înregistrat un avans de 5,5% faţă de trimestrul precedent. Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor pe piaţa reglementată de acţiuni a atins un nivel de 33,4 milioane lei (exclusiv ofertele publice), cu 3,7% peste trimestrul precedent dar cu aproape 9% sub perioada similară a anului 2014.

În ceea ce priveşte structura şi adâncimea pieţei, investitorii au continuat să prefere tranzacţionarea pe pieţele de tip regular, în timp ce pieţele de negociere au avut o pondere mai redusă, ca urmare a caracteristicilor noii politici de tarifare implementate la începutul lunii octombrie 2014. Astfel, tranzacţiile Deal au continuat să reprezinte în medie 18% din valoarea totală a tranzacţiilor pe piaţa reglementată de acţiuni, procent similar cu cel din trimestrul 4 al anului 2014, însă semnificativ sub nivelul de 45% din primele 9 luni ale anului 2014 (înainte de implementarea noilor tarife).

Segmentul instrumentelor cu venit fix şi cel al produselor structurate au înregistrat performanţe pozitive comparativ cu ambele perioade de referinţă. Tranzacţiile cu obligaţiuni şi titluri de stat au avut o valoare de peste 3 ori mai mare faţă de nivelul înregistrat în primele trei luni din 2014 şi au urcat cu 37,5% faţă de trimestrul precedent. Produsele structurate au rămas de asemenea pe trendul ascendent din ultimele luni şi au generat tranzacţii în valoare de 100 milioane lei, evoluţie deteminată şi de creşterea numărului de instrumente noi lansate în perioada analizată.

Reducerea tarifelor de tranzacţionare începând cu 1 octombrie 2014, deşi considerată în general o măsură cheie pentru îmbunătăţirea competitivităţii pieţei locale şi apropierea acesteia de standardele Pieţelor Emergente, a afectat veniturile din tranzacţionare care au ajuns la 3,05 milioane lei, cu 21,2% mai puţin faţă de perioada precedentă şi jumătate din cifra înregistrată în trimestrul al 4-lea din 2014 când ofertele publice au adus BVB venituri suplimentare importante.

Veniturile din comisioane pentru admiterea şi menţinerea la tranzacţionare a emitenţilor au crescut faţă de ambele perioade de referinţă până la 0,4 milioane lei, determinate în principal de tarifele plătite de companiile tranzacţionate pe piaţa Rasdaq pentru admiterea la tranzacţionare pe piaţa AeRO.

Veniturile din servicii IT s-au triplat faţă de perioada similară a anului 2014, până la 0,3 milioane lei, datorită serviciilor prestate Depozitarului Central în cadrul proiectelor de dezvoltare a pieţei de capital. Veniturile din vânzarea de date au avut un trend uşor ascendent, după ce BVB a devenit unicul distribuitor al datelor sale de piaţă şi a început să încheie noi contracte cu vendorii în mod direct.

În primele trei luni ale anului, BVB a înregistrat venituri din dezvoltarea in-house de software, şi anume a aplicaţiei Arena-XT Web, care va majora valoarea imobilizărilor necorporale cu 0,13 milioane lei.

Veniturile operaţionale din primul trimestru al anului s-au situat la un nivel de 4,30 milioane lei, cu 9,6% sub trimestrul similar al anului precedent.

Cheltuielile din exploatare au atins un nivel de 4,05 milioane lei, cu 14% peste nivelul înregistrat în primele trei luni ale anului 2014, evoluţie determinată în principal de creşterea cheltuielilor de marketing şi promovare, a cheltuielilor cu amortizarea şi a costurilor cu personalul. În perioada analizată, BVB a organizat şi a fost partener în organizarea mai multor evenimente cheie pentru investitori, dedicate atât instituţionalilor cât şi retailului, în România şi în străinătate, pentru a ajunge la o comunitate cât mai largă de investitori. Lansarea pieţei AeRO a reprezentat un punct de referinţă în dezvoltarea pieţei locale, aducând investitorii mai aproape de companiile mici, în căutare de finanţare prin piaţa de capital. Eforturile de a promova noua piaţă şi de a organiza evenimente dedicate au influenţat de asemenea cheltuielile de marketing.

Cheltuielile cu deprecierea au continuat să crească, urmare a achiziţiei de active fixe şi a proiectelor de dezvoltare de active necorporale (software) încheiate în ultimele luni. Scăderea cheltuielilor cu TVA fără drept de deducere şi a altor categorii de costuri nu au fost suficiente pentru a compensa creşterile anterior menţionate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb