Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a decis, marţi, retragerea calităţii de participant la sistemul de tranzacţionare al bursei a "Actinvest", "Equity Invest" şi "SSIF SIGI", potrivit unui comunicat al operatorului de piaţă.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras, la sfârşitul lunii septembrie, autorizaţia de funcţionare a SIGI şi i-a acordat o amendă de 149.764 lei, după ce a constatat raportări false şi tranzacţii fără contract, în urma controlului periodic derulat în luna martie.
La acel moment, Autoritatea l-a amendat cu 1.500 de lei pe brokerul Viorel Ghinea, cu 10.000 de lei pe conducătorul Maria Ghinea, căreia i-a fost interzis să mai activeze pe piaţa de capital timp de doi ani, şi cu 15.000 de lei pe conducătorul Liliana Onu, căreia i-a fost interzis să mai activeze pe piaţa de capital timp de trei ani.
Printre altele, ASF a constatat că societatea nu a menţinut, în evidenţele de back-office, înregistrările astfel încât să se asigure acurateţea acestora, în ceea ce priveşte înregistrarea transferurilor valorilor mobiliare ale clienţilor către secţiunea I a Depozitarului Central.
Potrivit Autorităţii, societatea a prestat servicii de intermediere fără a avea la bază un contract în vigoare în acest sens, având în vedere că relaţia contractuală cu un client încetase în data de 31.03.2012, iar evidenţele societăţii atestau existenţa unei activităţi de tranzacţionare în numele şi pe contul acestui client ulterior acestei date.
Acţionarii SSIF SIGI sunt "MR. Consulting" SRL, cu o deţinere de 9.9%, Banca Intermobiliare di Investimenti e Gestioni SPA, cu 7,5%, Veneto Banca SCPA, cu 7,5%, Lamal AG, cu 9,9%, Aurelia SRL, cu 5%, Cerere SPA, cu 9,9%, şi "Decopi" SRL, cu 50,3%.
Celorlalte două societăţi le-a fost retrasă calitatea de participant la sistemul de tranzacţionare al BVB la cererea acestora.
Potrivit unuia dintre cei mai mari acţionari ai SIF Transilvania, Constantin Frăţilă, "Actinvest",este "o societate care îşi desfăşoară activitatea în incinta sediului SIF3, al cărui acţionar majoritar este o casuţă poştală amplasată într-o clădire fără parcare, undeva la marginea Dover 19904, Loockerman Square nr. 32 United States".
"Equity Invest" este o societate în acţionariatul căreia au figurat, printre alţii, şi Adriean Videanu, fostul primar al capitalei, împreună cu Sida Ionescu, socrul lui Traian Băsescu.
Consiliul de Administraţie al Bursei a decis, totodată, radierea celor trei societăţi de servicii de investiţii financiare din Registrul Participantilor.
G.M.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.10.2014, 01:08)
Vai de mine ce ciudatenie, asta cu ACTINVEST. Dupa interpelarile din AGA SIF 3 referitoare la aceasta societate, ce sa vezi ea se inchide. ASF ar trbui sa sesizeze DIICOT. In mod sigur vor afla ca un domn din executivul SIF3 ("Americanu"), are cheile de la casuta postala. Si nu are nevoie de parcare. Se plimba cu o "Limo cu sofer"....Ca sa faca in ciuda acgtionarilor...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.10.2014, 13:17)
Slava Domnului ca am scapat de Equity Invest , o societate care teroriza populatia cu telefoane tip spam , propunandu-le tot felul de investitii dubioase. Ramane de cercetat de unde aveau acestia informatii complete asupra activitatii de la BVB.
2.1. Vaiii.. (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 23.10.2014, 15:27)
Actinvest? Pai nu se stie a cui a fost? Pai casuta aia postala a fost autorizata de CNVM? CNVM ce zice de asta? Nu poate cere ajutorul justitiei pentru aflarea persoanei care este in fapt actionarul Actinvest? Sau nu vrea?
Iar de Equity ce s-a intamplat? Abandoneaza lupta d-na Agalopol? O lasa sotul pe d-na Agalopol sa abandoneze "corabia"? Aaa, au fost inlaturati politic... Si unde s-au regrupat oare? Chiar nu stie nimeni? Dar acum se sterg urmele... Si la Actinvest si la Equity. Dar nu mai tineti minte ca Equity telefonau cu oameni de telemarketing sa convinga potentialii clienti sa cumpare tot felul de prostii? Eu am primit cateva astfel de telefoane.