BVB Acalmie pe piaţa bursieră

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 iunie 2006

Valoarea totală a transferurilor perfectate ieri pe piaţa bursieră s-a cifrat la 17,8 milioane RON, lichiditatea păstrîndu-se redusă, în ton cu şedinţele precedente. Toţi cei trei indici bursieri au înregistrat uşoare deprecieri ale cotaţiilor. Ordinele de vînzare au avut un impact mai puternic în rîndul celor mai lichide zece acţiuni de pe piaţă, ale căror cursuri s-au depreciat în medie cu -0,59%. Indicele BET-C a pierdut -0,58%, în timp ce indicele BET-FI a cumulat o depreciere de numai -0,17%. Şedinţa bursieră a fost dominată în prima parte de vînzători, care au dus la deprecieri semnificative în rîndul indicilor (BET-FI a pierdut peste 2%), în a doua jumătate a zilei înmulţindu-se ordinele de cumpărare, care au dus la o revenire a cotaţiilor principalilor emitenţi.

Cel mai tranzacţionat emitent a fost ieri "BRD Groupe Société Générale", cu acţiunile bancare fiind perfectate transferuri de peste 6 milioane RON. Deprecierea acumulată s-a cifrat la 2%, preţul de referinţă la finalul şedinţei fiind de 15 RON/acţiune.

Sectorul petrolier de pe bursă a fost dominat de acalmie, transferurile fiind de dimensiuni reduse. Acţiunile "Rompetrol" Rafinare au cunoscut o scădere mai puternică a cursului, de -2,3%, în condiţiile unei valori totale transferate de numai 337.000 RON. Cotaţia titlurilor RRC a dat dovadă de o volatilitate mai ridicată, la jumătatea şedinţei depreciindu-se abrupt, pînă la 0,0670 RON/acţiune. O evoluţie similară a înregistrat-o şi cursul acţiunilor "SNP Petrom", care a încheiat şedinţa cu o pierdere de -0,4%.

În deschiderea şedinţei, cotaţiile celor cinci titluri SIF au înregis-trat uşoare creşteri, însă situaţia nu s-a menţinut prea mult, jumătatea zilei aducînd deprecieri semnificative în acest sector. Pînă la final, cursul acţiunilor SIF1 "Banat Crişana" a reuşit să-şi revină, înregistrînd o creştere de 1,1% (preţul de referinţă la finele zilei a fost de 1,8 RON/acţiune). Cel mai mult a pierdut ieri cotaţia titlurilor SIF2 "Moldova", care s-a cifrat la finele şedinţei la 1,6 RON/acţiune, în scădere cu 1,8% faţă de preţul de referinţă de marţi.

După cîteva şedinţe în care cotaţia titlurilor "Oltchim" Rîmnicu Vîlcea a înregistrat fluctuaţii puternice, ieri preţul a urcat de la un minim de 0,3750 pînă la 0,39 RON/acţiune, pentru ca ultima tranzacţie să se realizeze la 0,38 RON, cu 1,33% peste preţul din şedinţa precedentă.

"Turbomecanica" Bucureşti

Cotaţia societăţii bucureştene "Turbomecanica" s-a situat pe o pantă descendentă încă de la des-chiderea şedinţei, în condiţiile unei valori totale a transferurilor de 130.000 RON. Pînă la finalul zilei, preţul a coborît la 0,71 RON/acţiune, situîndu-se pe prima poziţie în topul scăderilor înregistrate de cotaţiile titlurilor de la prima categorie a Bursei (-4,7%).

"Azomureş" Tîrgu Mureş

O depreciere puternică a înregistrat-o ieri cursul acţiunilor AZO, care a pierdut 4,4% pe fondul unui rulaj redus, de puţin pes-te 16.000 de acţiuni. Cotaţia a oscilat între 0,175 şi 0,18 RON/acţiune, preţul de referinţă fiind similar valorii minime.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb