BVB Acţiunea "Petrom" urcă la 0,545 lei

George Constantinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 iulie 2006

Deschiderea şedinţei de ieri a ocazionat creşteri pentru toţi indicii bursieri, aceştia înregistrând scăderi de până la un procent spre jumătatea şedinţei. În final, cu excepţia indicelui BET-FI, toţi ceilalţi au reuşit să revină şi să mai adauge încă +0,42%, pentru BET, şi 0,56%, pentru BET-C, faţă de ziua anterioară. Scăderea indicelui societăţilor de investiţii financiare s-a datorat în mare parte evoluţiei negative a acţiunilor SIF 2 (-1,10%) şi SIF 4 (-0,74%). Transferurile totale au fost în sumă de 5,44 milioane euro, sub media acestei perioade.

Silviu Antonescu, de la "Harinvest", apreciază că preţul acţiunilor "Petrom" se află de ceva vreme într-un echilibru fragil, generat pe de o parte de creşterea preţului barilului de petrol, iar pe de cealalta de situaţia incertă privind acordarea pachetului de 8% din acţiuni către salariaţi. Volatilitate scăzută pe SIF-uri, de 200-300 ROL, faţă de valori peste 1.000 ROL înregistrate săptămâna trecută, sugerează în opinia sa, consolidarea acţiunilor. Pentru sectorul bancar brokerul citat aşteaptă rezultatele financiare semestriale şi raportul asupra cotelor de piaţă pe care le deţin cele trei bănci listate (a doua jumătate a lunii august).

Brokerul "Eastinvest", Marcel Murgoci, constată stagnarea acţiunii SIF "Transilvania" (+0,0%) şi lichiditatea mai redusă a sectorului SIF, care nu a reuşit ieri decât 36% din valoarea totală a transferurilor.

Doru Cionca, de la SSIF "Broker", pune creşterea oarecum întârziată a titlurilor "Petrom", pe seama publicării rezultatelor financiare ale companiei (17 august), care vor veni după cele de la "Rompetrol Rafinare" (2 august). Domnia sa se aşteaptă ca acţiunea să mai crească, având în vedere şi cotaţiile contractelor futures pe acţiunea SNP, care au valori cuprinse între 0,55 - 0,58 lei, în funcţie de scadenţă. Datorită preţului "aurului negru" care se menţine ridicat, "Petrom", cu activitate de prelucrare şi extracţie, poate să înregistreze un profit superior celui de pe primul trimestru (aproape un sfert de miliard de euro). Pentru acţiunile RRC, investitorii doresc atingerea pragului de 0,0900 lei pentru sfârşitul lunii iulie.

SIF "Oltenia" şi SIF "Moldova" au pierdut ieri, în favoarea companiilor petroliere, primele două poziţii în topul celor mai tranzacţionate companii, după valoarea transferurilor.

Cu titlurile RRC au fost realizate tranzacţii în valoare de 2,83 milioane lei, cu un volum total de peste 31 milioane acţiuni. Cursul unei acţiuni a urcat la începutul şedinţei până la 899 lei vechi, a scăzut apoi brusc până la 870 ROL, şi a acumulat spre final până la 893 lei vechi (+1,02%).

Cea mai mare creştere a cursului a avut-o tot o acţiune din sectorul petrolier, "Rafinăria Astra Română" Ploieşti, cu +12,4%.

ì"Petrom"

Acţiunile SNP au cumulat o valoare totală a tranzacţiilor de peste 4,16 milioane lei, reprezentând 21,5% din lichiditatea totală a pieţei. Simbolul SNP a deschis şedinţa la 0,535 lei, dar a pierdut în scurt timp 0,01 lei. La jumătatea şedinţei au avut loc transferuri mai importante care au urcat cursul până la 0,545 lei, în creştere cu +3,81% faţă de şedinţa precedentă. Acest nivel nu mai fusese atins de la începutul lunii mai.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb