Bursa a crescut cu 0,16%, ieri, pe fondul unei lichidităţi de 35,73 milioane lei.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a urcat cu 0,24%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,85% peste închiderea de vineri.
Pe de altă parte, indicele BET-FI a coborât cu 1,6%, influenţat de acţiunile celor cinci SIF-uri, care au înregistrat scăderi cuprinse între 0,96% şi 2,64%. Indicele include şi titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au consemnat o corecţie de doar 0,14%.
"Liniştirea pieţei a fost una aşteptată, cel puţin în cazul acţiunilor SIF-urilor. După creşterile din preajma majorării pragului de deţinere (de la 1% la 5% din acţiuni - n.r.), corecţia pe aceste titluri survine vânzărilor realizate de speculatori, iar cei care sunt în primul rând vizaţi de schimbarea legislativă probabil că nu au reacţionat încă", a declarat Darie Moldovan, specialist produse noi şi market-making în cadrul SSIF Broker (BRK), citat de Mediafax.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a încheiat ziua în scădere cu 0,42%.
Mişcările au venit în cadrul unor tranzacţii în valoare de 33,4 milioane lei (7,7 milioane euro), sumă cu 25% peste rulajul şedinţei precedente, de 26,6 milioane lei (6,1 milioane euro).
Lichiditatea pieţei a fost asigurată în proporţie de 68% de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (13,4 milioane lei) şi cu titlurile BRD (9,2 milioane lei).
Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu doar 0,14%, la 0,4244 lei.
Investitorii nu au reacţionat la plasarea sub supraveghere a ratingurilor BRD de către Moody's pentru o posibilă retrogradare, astfel că preţul acestor acţiuni a crescut cu 0,95%, la 10,6 lei. Evoluţia a venit pe un rulaj de 3,9 milioane lei, cele mai mari operaţiuni, cu 0,04% din acţiuni, fiind realizate chiar la închidere, pentru peste 3 milioane lei.
Cu titlurile băncii au fost realizate şi două deal-uri, de 5,3 milioane lei, la preţul de 10,6 lei.
Moody's a plasat sub evaluare pentru o posibilă retrogradare ratingurile pentru depozitele în monedă locală pe termen lung şi scurt ale BRD - Groupe Societe Generale, aflate la nivelurile Baa2, respectiv Prime-2, în urma coborârii ratingului băncii-mamă.
"Pentru sfârşitul de an nu sunt de aşteptat evenimente deosebite, doar anumite ştiri de pe plan extern ar putea avea un impact semnificativ. Este evidentă o aversiune faţă de risc din partea investitorilor, din acest motiv rulajele din ultimele luni fiind reduse. Interesul este canalizat mai mult decât de obicei către operaţiuni de hedging", a mai spus Moldovan.
Titlurile BVB au fost printre puţinele acţiuni din piaţă care au încheiat ziua în creştere, cu 1,25%, şi au ajuns la 28,3 lei. În jurul orei 11.45 a fost realizată o tranzacţie cu aproape 0,3% din titlurile Bursei, la un preţ cu 7,3% peste închiderea de vineri. Creşterea a încetinit uşor, ulterior. În şedinţa de luni au fost realizate tranzacţii în valoare cumulată de 2,2 milioane lei cu 1% din acţiunile BVB.