BVB Acţiunile SIF au asigurat un început de săptămînă promiţător

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 septembrie 2006

Lichiditatea Bursei s-a îmbunătăţit spectaculos ieri. Astfel prima şedinţă a săptămînii a adus o valoare a tranzacţiilor dublă faţă de cea realizată vineri, apropiindu-se de 14 milioane de euro - cea mai mare de la începutul lunii septembrie.

Tranzacţiile cu acţiuni SIF au reprezentat 66% din valoa-rea tuturor transferurilor realizate ieri la Bursă. Indicele BET FI care urmăreşte evoluţia cotaţiilor acestor titluri a crescut cu 3,62%, faţă de BET (indicele primilor zece cele mai lichide acţiuni de la BVB), care a înregistrat o creştere de numai +0,94%.

Liviu Avram, de la SSIF "Prime Transaction", consideră că acţiunile SIF au continuat în aceeaşi notă bună imprimată la finalul săptămînii trecute. Oricum, domnia sa apreciază că acţiunile SIF sunt încă subevaluate în raport cu preţul oferit de Erste pentru acţiunile BCR, acţiuni incluse şi în portofoliul celor cinci societăţi de investiţii financiare. De asemenea, domnul Avram nu exclude ipoteza că penuria de pe piaţă a titlurilor lichide emise de societăţi profitabile îndreaptă marea masă a investitorilor spre acţiunile SIF-urilor.

Alţi brokeri sunt de părere că ordinele mari de ieri pentru cumpărarea acţiunilor SIF ar putea proveni de la investitori străini.

Dintre acţiunile SIF, cea mai bună evoluţie a avut-o SIF 5 "Oltenia", cu care s-au realizat transferuri de peste 10 milioane de lei noi, iar cotaţia sa a urcat cu +2,5%. O evoluţie bună a avut şi SIF 2 Moldova, a cărui cotaţie s-a apreciat cu +4,4%, pe fondul unor transferuri în valoare de peste 8,9 milioane lei.

Creşterile înregistrate ieri de cotaţiile unor acţiuni precum "Zimtub" (+5,6%) sunt catalogate de domnul Avram ca fiind "neaşteptate şi neconcludente, în condiţiile unei lichidităţi reduse". Dealtfel, cea mai mare variaţie pozitivă înregistrată în ultima lună de un titlu listat la Bursă a fost a acţiunilor "Carbid Fox" Târnăveni (simbol CRB) în condiţiile în care societatea a intrat într-un program de reorganizare judiciară. Brokerii sunt de părere că este posibil ca unii investitori neinformaţi să rămî-nă captivi şi să nu mai poată să îşi vîndă acţiunile CRB deţinute, asa cum s-a întîmplat cu unii dintre acţionarii "Sofert" Bacău.

De semnalat în şedinţa de ieri a fost evoluţia contradictorie a acţiunilor petroliere: "Rompetrol Rafinare" (RRC) a urcat cu +1,7%, în timp ce SN "Petrom" a scăzut cu -,9%.Domnul Avram explică această evoluţie prin influenţa preţului petrolului asupra afacerilor celor două companii. Astfel scăderea cotaţiei petrolului este benefică societăţii "Rompetrol Rafinare" care prelucrează petrol din import, deci mai ieftin cînd scade preţul petrolului, în timp ce "Petrom" are rezerve mari de petrol, a căror valoare scade cînd se ieftineşte petrolul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb