BVB Acţiunile SIF au fost vedetele sedinţei de ieri

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 octombrie 2005

Şedinţă surprinzătoare la Bursă ieri, cînd au fost înregistrate creşteri susţinute de preţ şi valori tranzacţionate mari. Vedetele din cursul şedinţei au fost acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare, cu care a fost perfectată peste jumătate din valoarea totală tranzacţionată. Preţurile acţiunilor SIF la finalul şedinţei de tranzacţionare au avut creşteri cuprinse între 1,8% SIF "Transilvania" şi 4,4% SIF "Moldova" Bacău. Ca urmare a aprecierii cotaţiilor titlurilor SIF, indicele BET- FI care reflectă evoluţia preţurilor acţiunilor SIF a atins un nou maxim istoric. Acesta a închis ziua de tranzacţionare la nivelul de 35.758,52 puncte, în creştere cu 2,93% faţă de cel din ziua anterioară. Indicele BET care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate la cota Bursei a crescut ieri cu 0,87% pe fondul aprecierii cotaţiilor acţiunilor din componenţa sa. Rulajul total al Bursei a însumat peste 54 de milioane de RON, ceea ce reprezintă un record în ultimele două luni. Nici una din acţiunile blue- chips nu a înregistrat scăderi de curs.

De asemenea, nu au lipsit nici transferurile cu obligaţiuni. Astfel, au fost tranzacionate 420 de obligaţiuni municipale Oradea, la acelaşi preţ cu principalul, 1.600 de obligaţiuni Tîrgu Mureş, însumînd aproximativ 50.000 RON şi 20 de obligaţiuni Alba Iulia, la un preţ cu 1,01% mai mare decît principalul. Din categoria obligaţiunilor corporative au fost tranzacţionate 10 obligaţiuni Raiffeisen, la acelaşi preţ cu principalul.

Cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie a fost ieri SNP "Petrom", cu un rulaj de aproximativ 4,5 milioane de RON şi un volum de circa 10 milioane de titluri transferate. Cotaţia a crescut cu 0,7% pînă la nivelul de 0,4620 RON/acţiune.

La aceeaşi categorie, o lichiditate bună a înregistrat-o ieri "Banca Transilvania". Cea mai mare creştere de curs de la această categorie de 2% au avut-o ieri acţiunile băncii, preţul de închidere fiind de 1,0400 RON/acţiune. După ce a deschis şedinţa de ieri la preţul de 1,0200 RON/acţiune, cumpărătorii au intervenit în piaţă, conducînd la aprecieri de curs. Valoarea totală tranzacţionată a însumat circa trei milioane de RON la aproximativ trei milioane de acţiuni tranzacţionate.

Cu acţiunile celeilalte bănci de la prima categorie au fost efectuate tranzacţii importante însumînd 5,75 milioane de RON. Cotaţia acţiunilor BRD a fost aceeaşi ca cea din ziua anterioară. Cursul a fluctuat între preţul minim care a fost acelaşi cu cel de la închiderea zilei şi 13,2 RON/acţiune.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

La categoria a doua, acţiunile rafinăriei "Rompetrol Rafinare" Constanţa au fost reluate la tranzacţionate după suspendarea din ziua anterioară în vederea derulării adunării generale a acţionarilor. O dată intrate la tranzacţionare, cotaţia acţiunilor RRC a urcat pînă la nivelul maxim de 0,1220 RON/acţiune, depăşind astfel pragul de rezistenţă de 0,12 RON/acţiune. Ulterior, cotaţia a scăzut pînă la 0,1190 RON/acţiune, fiind în creştere cu 1,7% faţă de cea precedentă. Lichiditatea a fost crescută, tranzacţionîndu-se peste 58,6 milioane de acţiuni, în sumă de 7 milioane de RON.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb