Şase dintre principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de vineri în depreciere, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare mai mic decât joi, de 16,08 milioane de lei (3,56 milioane de euro).
Domnul Alexandru Chiriluş, broker în cadrul Intercapital Invest, a subliniat faptul că lichiditatea înregistrată pe bursa autohtonă a fost una foarte slabă: "Sfârşitul de săptămână a adus în prima parte a zilei entuziasm printre investitorii pieţelor vest-europene, această stare menţinându-se până la finalul zilei (de vineri, n.r.) de tranzacţionare. Acelaşi scenariu a avut loc şi la BVB, deosebirea constând în lipsa forţei indicelui BET pe rebound. Deşi mare parte din blue chip-uri au închis pe verde, creşterea acestora a ajutat prea puţin la redresarea indicelui principal al bursei. Această neajutorare s-a văzut şi în volumele zilnice, şedinţa închizându-se pe o lichiditate foarte slabă. Singura creştere notabilă în privinţa volatilităţii s-a consemnat pentru acţiunile Nuclearelectrica, acestea urcând cu 2%, însă fără să fie sprijinite de volume, rulajul fiind extrem de redus".
În ceea ce priveşte evoluţia burselor internaţionale, domnul Chiriluş a atras atenţia că este posibil ca incertitudinea economică să îşi facă simţită prezenţa în continuare: "Pe pieţele externe evoluţia indicilor a fost pozitivă, însă pe termen lung acest lucru poate fi problematic, în special în zona euro. Declaraţia guvernatorului Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, asupra rezultatelor întârziate ale relaxării monetare, ne arată că incertitudinea economică va continua".
Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 5,45 milioane de lei. Cotaţia FP a coborât cu 2,7%, preţul de închidere fiind de 0,722 lei/unitate.
Titlurile "Romgaz" (SNG) au crescut cu 0,69%, la 21,75 lei/unitate, în urma unui rulaj de 3,75 milioane de lei.
Tot vineri, au fost schimbate acţiuni "Banca Transilvania" (TLV) de 1,64 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 2,75 lei/unitate, în urcare cu 0,36%.
Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Conpet" (COTE), cu un rulaj de 0,5 milioane de lei. Cotaţia COTE a coborât cu 0,89%, ultimul preţ fiind de 67 lei/unitate.
Pe piaţa "deal" au fost înregistrate două tranzacţii.
Una dintre acestea, în valoare de 0,93 milioane lei, a fost realizată cu titluri TLV, la preţul unitar înregistrat şi pe piaţa "regular".
De asemenea, a fost consemnat un transfer cu titluri "OMV Petrom" (SNP), de 0,45 milioane de lei, la preţul 0,226 lei/acţiune, în apreciere cu 0,44%.
Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,24%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,29%.
Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,33%.
Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 0,07%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a urcat cu 0,18%.
1. manipuklarea fara ascunzisuri
(mesaj trimis de zavaidoc în data de 23.05.2016, 11:33)
Prost sa fi doar, sa nu-ti dai seama ca piata BVB se afla bine incalecata de |*manipulare*, cand majoritatea tranzactiilor merg, o zi pe + 1-2-3 %, a doua zi pe - 1-2-3 %, aproximativ, cum naiba sa nu fii constient de manipulare, sau cum sunt *orchestrate tranzactiile sa cada BINE*, ce *ALBA - NEAGRA* se joaca la BVB, ramane doar ca fraierii sa-si dea seama si sa confirme aceastra.
2. autosesizare
(mesaj trimis de zavaidoc în data de 23.05.2016, 11:58)
Chiar, chiar nu se *auto-sesizeaza* nimeni - nici un organ competent in materie - de umbra reala de *manipulare a pietei de capital pe BVB ???.