BVB Alexandru Chiriluş, Intercapital Invest: "Stabilizarea pieţelor externe s-a transmis şi pe piaţa internă"

S.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 iulie 2016

Alexandru Chiriluş, Intercapital Invest: "Stabilizarea pieţelor externe s-a transmis şi pe piaţa internă"

Titlurile "Ascendia" (ASC) s-au tranzacţionat în intervalul 9,1 lei - 10 lei, în prima zi de tranzacţionare

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în apreciere, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare mai mic decât miercuri, de 17 milioane de lei (3,74 milioane euro).

Domnul Alexandru Chiriluş, broker în cadrul Intercapital Invest, ne-a declarat: "Greu încercate în ultimele şedinţe, pieţele exerne au reuşit astăzi (ieri, n.r.) să se stabilizeze. Această stare s-a transmis şi către piaţa internă, investitorii revenind la cumpărare cu entuziasm, cele mai vizate blue chip-uri din punct de vedere al creşterii cotaţiilor fiind Transelectrica (TEL) şi Banca Transilvania (TLV). Deşi lichiditatea nu s-a ridicat la un nivel aşteptat, indicele BET a închis în creştere, recuperând jumătate din pierderea înregistrată în şedinţa anterioară".

Domnia sa a remarcat şi listarea companiei Ascendia pe bursa autohtonă: "Tot astăzi (ieri, n.r.), la BVB, a avut loc listarea companiei IT Ascendia (ASC). Acţiunile societăţii s-au tranzacţionat la intervalul 9,1 lei - 10 lei, pe o lichiditate destul de ridicată pe piaţa AeRO. Ascendia (ASC) este o companie specializată în eLearning, creator de produse educaţionale digitale şi software educaţional personalizat cu o cifră de afaceri de peste 4 milioane lei şi o marjă a profitului net de 33%".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Electrica" (EL), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 2,26 milioane de lei. Cotaţia EL a urcat cu 0,75%, preţul de închidere fiind de 13,4 lei/unitate.

Titlurile "Romgaz" (SNG) au crescut cu 0,45%, la 22,1 lei/unitate, în urma unui rulaj de 2,07 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni TLV de 1,82 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 2,09 lei/unitate, în apreciere cu 1,95%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Fondul Proprietatea" (FP), cu un rulaj de 1,36 milioane de lei. Cotaţia FP a coborât cu 0,4%, ultimul preţ fiind de 0,749 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost înregistrate două tranzacţii.

Cea mai importantă dintre acestea, în valoare de 1,31 milioane lei, a fost realizată cu titluri TLV, la preţul unitar de 2,07 lei, în urcare cu 0,98%.

De asemenea, a fost încheiată o tranzacţie "deal" cu titluri "SIF Banat-Crişana" (SIF1), de 0,24 milioane de lei, în creştere cu 0,69%, la preţul de 1,45 lei/acţiune.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a sporit cu 0,66%, la fel ca şi indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,63%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,71%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a crescut cu 0,94%.

Acţiunile companiei Ascendia au crescut cu 10% faţă de preţul de deschidere

Acţiunile companiei "Ascendia" au crescut, ieri, cu 10% în prima de zi de tranzacţionare la BVB, faţă de preţul de deschidere.

Compania Ascendia a debutat pe piaţa AeRO, iar momentul a fost marcat printr-o deschidere oficială a şedinţei de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucuresti, potrivit unui comunicat de presă.

Acţiunile companiei se tranzacţionează sub simbolul ASC, iar preţul de deschidere din prima zi a fost de 9,1 lei/acţiune. Pe parcursul zilei, au fost efectuate peste 70 de tranzacţii, cu o valoare totală de aproape 300.000 lei.

"Am atins un punct important în viaţa companiei. Considerăm că este un nou start, o nouă etapă, ce începe odată cu listarea. Misiunea Ascendia de a crea un impact pozitiv în educaţia din România, prin încurajarea folosirii mijloacelor TIC în educaţie, este de acum înainte una publică. Îi invităm pe toţi cei care cred că procesul educaţional poate fi îmbunătăţit şi susţinut prin mijloace eLearning să investească alături de noi în acest demers", a declarat Cosmin Mălureanu, director general Ascendia.

La rândul său, Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, a precizat: "Este vital pentru economie să avem atât antreprenori cu viziune, care construiesc companii bune şi cu perspective de creştere, dar şi investitori care să sprijine financiar acest potenţial şi să pună umărul la crearea unor poveşti de succes. Cu siguranţă compania Ascendia are o poveste de succes, iar de astăzi începe o nouă etapă în viaţa ei, care va fi tot pe un trend «ascendent» - aşa cum spune si numele companiei".

Ascendia creează produse educaţionale digitale şi dezvoltă software educaţional personalizat, fiind unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa de aplicaţii educaţionale (eLearning) din ţara noastră. Produsele Ascendia se adresează atât sistemului de învăţământ, cât şi angajaţilor din corporaţii, prin programe de pregătire digitală. Pentru copiii preşcolari şi şcolari, compania a creat produsele marca EduTeca, revista EduTeca, precum şi manualele şcolare tipărite şi digitale. Pentru segmentul de pregătire a specialiştilor din corporaţii, Ascendia produce platforme de management al învăţării şi oferă servicii de dezvoltare de module educaţionale personalizate, către un portofoliu de clienţi sau parteneri format din companii cu renume din domenii diverse. Compania ţinteşte dublarea cifrei de afaceri până în anul 2018, aceasta urmând să depăşească valoarea de 2 milioane de euro. De asemenea, Ascendia previzionează o creştere a profitului de peste 2,5 ori, acesta urmând să ajungă aproape de nivelul de 1 milion de euro în anul 2018. Listarea companiei vine după realizarea unui plasament privat, prin care un fond de investiţii administrat de Certinvest a cumpărat 10% din acţiunile companiei.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb