BVB anunţă cu fast că mai are puţin să ajungă la obiectivul de anul trecut

A.A
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 martie 2016

Cu o lichiditate de 5,9 milioane de euro/zi în acest an, în cădere chiar faţă de dezastruoasa medie de 7,8 milioane de euro de anul trecut, Bursa de Valori Bucureşti pare în pană de idei, căci a găsit de cuviinţă să anunţe, cu mare fast, că mai are puţin şi primeşte statutul de piaţă emergentă, transmiţând un comunicat cu titlul "Bursa de Valori Bucureşti, la un pas de o promovare majoră". De fapt, criteriul pe care nu îl îndeplineşte Bursa bucureşteană - lichiditatea - este tocmai acela la care mai are mult de muncit.

BVB a transmis ieri: "Bursa de Valori Bucureşti (BVB) anunţă un progres important în procesul de promovare a pieţei de capital din România în categoria pieţelor mai dezvoltate la nivel global, spre statutul de piaţă emergentă. FTSE Russell, una dintre cele mai importante instituţii internaţionale care analizează pieţele de capital şi se bazează pe opiniile investitorilor şi experţilor internaţionali, a transmis către BVB o informare despre cea mai recentă evaluare a pieţei de capital din România.

În adresa primită cu puţin timp în urmă, se atestă faptul că piaţa de capital locală îndeplineşte toate criteriile necesare promovării în categoria superioară, cu o singură excepţie - criteriul de lichiditate. Analiza FTSE Russell, din martie 2016, subliniază îndeplinirea unei noi cerinţe, privind «Costurile de tranzacţionare - costurile implicite şi explicite să fie competitive şi rezonabile». Astfel, România a ajuns să îndeplinească opt din cele nouă criterii impuse pentru a promova la statutul de piaţă emergentă (FTSE-Secondary Emerging). Acest anunţ reprezintă un succes major, care ne plasează la un pas distanţă de a fi incluşi pe «Lista scurtă» (Watch List) de către instituţia de evaluare internaţională".

Dar BVB spera să fie inclusă pe lista scurtă în vederea promovării la statutul de piaţă emergentă, încă de anul trecut, de către o altă agenţie, respectiv MSCI.

Aşa că, în realitate, BVB este, acum "foarte aproape", după cum susţine, de "lista scurtă" a FTSE, de unde mai are "încă puţin" până să primească statutul de piaţă emergentă.

"În noul context, singurul criteriu care rămâne de îndeplinit este cel al «Lichidităţii - suficientă lichiditate care să permită investiţii internaţionale mari» şi care se referă, în fapt, la un anumit număr de companii mari, din perspectiva valorii de piaţă şi a acţiunilor disponibile spre vânzare, care să înregistreze valori de tranzacţionare ridicate", transmite BVB.

În context, Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, şi-a reluat discursul privind necesitatea listării companiilor de stat, fără să pomenească ce face BVB pentru atragerea companiilor private. Potrivit domniei sale, ceea ce este încă necesar este un Program de stat pentru privatizarea economiei prin intermediul pieţei de capital: "Acest demers are un rol important, inclusiv pentru atingerea obiectivelor legate de calitatea guvernanţei corporative din companiile cu capital de stat şi la creşterea productivităţii lor - subiecte fierbinţi astăzi în România. Cu ceva timp în urmă, România a fost martora unor tranzacţii de privatizare izolate, dar nu a avut niciodată un program bine structurat şi concret în această privinţă, cu termene şi obiective, cu resurse de execuţie dedicate. Ar fi recomandat ca un astfel de program să includă o componentă educaţională, menită să explice de ce o piaţă de capital robustă şi dezvoltată, sprijinită de stat, este benefică pentru bunăstarea cetăţenilor români".

Miniştrii Guvernului Cioloş au transmis, de mai multe ori, mesajul că BVB ar trebui să se bazeze şi pe listări private.

Ministrul Energiei, Vlad Grigorescu, a spus, în ianuarie, că Bursa are nevoie de companii private, nu să se bazeze doar pe listările făcute de stat.

Un mesaj similar a fost transmis şi de Marius Bostan, ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională. Potrivit acestuia, listarea pe Bursă a companiilor din high-tech, servicii şi utilităţi publice locale, agricultură sau a cluburilor de fotbal ar putea aduce un plus de valoare pieţei de capital din România.

Conform BVB, la fiecare şase luni Comitetul de Clasificare al FTSE se întruneşte pentru reevaluarea pieţelor de capital. În cazul în care o piaţă întruneşte toate criteriile, intră pe o Lista scurtă spre a fi promovată într-o categorie superioară. Pe lângă FTSE Russell, alte trei instituţii internaţionale recunoscute - MCSI (SUA), S&P Dow Jones (SUA) şi STOXX (Elveţia) - evaluează în prezent piaţa de capital din România. Criteriile ce trebuie îndeplinite şi procesul de analiză sunt relativ similare şi se referă în principal la valoarea tranzacţiilor şi mărimea companiilor listate, dar şi la rapiditatea accesului investitorilor pe o piaţă de capital şi la modul în care aceştia pot vinde şi cumpără acţiuni.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cand bancile se bat pe clienti corporate cu dobanzi cat mai mici, ca doar se vor indestula din dobanzile de la fraierii de retail, cand brokerii zac si isi ling ranile in asteptarea unor inchiderii, cand ASF si Parlamentul dau legi si masuri prin care ii cracaneaza pe fraierii de retail, cand, cand cand ....

    Companiile mari private au invatat sa negocieze cu bancile si nu vin pe bursa, pentru ca iau credite la dobanzi joase, iar de transparenta nu are nevoie nimeni. 

    Romania este o colonie a corporatiilor internationale care nu vor o astfel de dezvoltare a capitalului autohton. De ce sa mai cresti tu si sa ne iei noua papica de la gura, nu mai bine te cumparam noi, iar tu antreprenorul roman te duci intr-o insula si iti vezi linistit de viata ta? 

    Statul a avut grija sa puna doar bete in roate companiilor romane, in timp ce pe straini i-a lins in c*r si le-a dat tot felul de beneficii si scutiri de taxe. 

    De ce 2/3 din cifra de afaceri a companiilor din Romania e facuta de multinationale, dar doar 1/3 de companii romanesti. Si cu toate astea, de ce profitul net al companiilor romanesti este de 25 de ori mai mare decat al multinationalelor? 

    Astea sunt problemele reale ale economiei din Romania. 

    Cand nu vor mai fi astfel de aberatii, atunci vom avea si o bursa adevarata. 

    Antreprenorul roman a invatat cum sa supravietuiasca, cum sa negocieze la sange si mai ales a invatat ca nu e bine sa fii onest, ca atunci vine statul si te cracaneaza.

    Deci, cu ce se confrunta bursa si economia? Cu o lipsa acuta de sprijin din partea statului si chiar mai mult, cu bete in roate. 

    1. Multinationalele transfera profiturile pe sub nasul fiscului iar in Romania raman gaurile sa le acopere populatia !

      Actionarii majoritari ai acestora platesc impozit pe dividende aproape de zero fata de actionarii minoritari. 

      Deja lichiditatea a scazut fata de anul trecut si odata cu escrocheria asf cu rasdaqu va mai scadea ! 

      Ce sa mai listeze Statul Roman ? 

      Ce industriii ? 

      Mai bine publicati salariul lui sobolevski ! 

      Asta cu lichiditatea e ca o jumara invirful batului sai mai plimbe pe fraierii care conduc piata de capital din Romania un fel de schengen cand vrem noi ! 

      Ie pentru prosti ! 

      "Prin noi insine" ! Nu mai asteptati de la straini ca uite unde am ajuns !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb