BVB Azomureş, în creştere, pe o piaţă în scădere

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 martie 2012

Azomureş, în creştere, pe o piaţă în scădere

Bursa de la Bucureşti a închis prima şedinţă a săptămânii în scădere cu 1,06%, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au continuat să fie prudenţi, iar acţiunile Azomureş (AZO) au rămas pe creştere, cu 2,55%, după ce Consiliul Concurenţei a aprobat preluarea combinatului de către Ameropa.

La finalul zilei, titlurile combinatului chimic erau cotate la 1,81 lei, cu 2,55% peste referinţă, iar tranzacţiile cumulau 1,52 milioane lei. Acţiunile au fost tranzacţionate la un maxim de 1,9 lei, cotaţie cu 7,6% pes-te nivelul de vineri.

Prin cumpărarea Azomureş, compania elveţiană Ameropa va prelua de la investitorii turci care deţin combinatul din Târgu Mureş şi operatorul portuar Chimpex Constanţa (CHEM). Azomureş deţine 90,42% din acţiunile Chimpex.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,9%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,74% sub închiderea de vineri.

Pe de altă parte, indicele BET-FI a scăzut cu 0,74%. Indicele arată evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP). Cele mai vizibile scăderi, de 1,37% şi, respectiv, 1,27% au fost consemnate de acţiunile SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Moldova (SIF2).

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât luni cu 0,93%. Indicele include primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au schimbat în total acţiuni de 23,3 milioane lei (5,3 milioane de euro), cu o treime sub lichiditatea de la finalul sesiunii precedente, de 34,4 milioane lei (7,8 milioane euro).

"Volumele scăzute sunt un semn al incertitudinii, investitorii aflându-se în aşteptare. De altfel, nici pieţele externe nu au avut evoluţii spectaculoase, cu scăderi reduse pe parcursul zilei. Principala dilemă a investitorilor, din această săptămâ-nă, va fi dacă este oportună marcarea profiturilor, pentru acţiunile cu randament ridicat al dividendului, sau păstrarea lor pe termen mai lung pentru a încasa dividende", a declarat Darie Moldovan, specialist produse noi şi market-making în cadrul SSIF Broker (BRK), citat de Mediafax.

Rulajul era acoperit în proporţie de 45% de operaţiunile cu titlurile Fondului Proprietatea (10,6 milioane lei). Cel mai recent transfer cu acţiunile FP a fost realizat la 0,5815 lei, preţ în scădere cu 0,94%.

Pe piaţa obligaţiunilor au fost realizate trei transferuri cu titluri de stat cu maturitate în martie 2014, pentru suma de 24,66 milioane lei.

Titlurile Oltchim (OLT) au coborât cu 5%, la 1,14 lei, pe un rulaj de 460.000 de lei. Titlurile şi-au continuat corecţia începută vineri, după ce joi au crescut cu 7%, susţinute de ordinele de cumpărare plasate de unii speculatori care aşteptau publicarea anunţului de privatizare a combinatului chimic.

Anunţul a fost publicat cu puţin înainte de finalul şedinţei bursiere de joi, iar în sesiunile de vineri şi luni preţul a scăzut cumulat cu 10,8%.

Titlurile Transelectrica (TEL) au încheiat în scădere cu 2,37%, la 16,5 lei, în a patra zi de derulare a ofertei prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile companiei. În primele patru zile ale ofertei, investitorii au subscris 5,26% din ofertă, la preţuri care au atins minimul şi maximul din ofertă, respectiv 14,9 lei şi 19,2 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb