Bursa de la Bucureşti a închis prima şedinţă a săptămânii în scădere cu 1,06%, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au continuat să fie prudenţi, iar acţiunile Azomureş (AZO) au rămas pe creştere, cu 2,55%, după ce Consiliul Concurenţei a aprobat preluarea combinatului de către Ameropa.
La finalul zilei, titlurile combinatului chimic erau cotate la 1,81 lei, cu 2,55% peste referinţă, iar tranzacţiile cumulau 1,52 milioane lei. Acţiunile au fost tranzacţionate la un maxim de 1,9 lei, cotaţie cu 7,6% pes-te nivelul de vineri.
Prin cumpărarea Azomureş, compania elveţiană Ameropa va prelua de la investitorii turci care deţin combinatul din Târgu Mureş şi operatorul portuar Chimpex Constanţa (CHEM). Azomureş deţine 90,42% din acţiunile Chimpex.
La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,9%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,74% sub închiderea de vineri.
Pe de altă parte, indicele BET-FI a scăzut cu 0,74%. Indicele arată evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP). Cele mai vizibile scăderi, de 1,37% şi, respectiv, 1,27% au fost consemnate de acţiunile SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Moldova (SIF2).
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât luni cu 0,93%. Indicele include primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Investitorii au schimbat în total acţiuni de 23,3 milioane lei (5,3 milioane de euro), cu o treime sub lichiditatea de la finalul sesiunii precedente, de 34,4 milioane lei (7,8 milioane euro).
"Volumele scăzute sunt un semn al incertitudinii, investitorii aflându-se în aşteptare. De altfel, nici pieţele externe nu au avut evoluţii spectaculoase, cu scăderi reduse pe parcursul zilei. Principala dilemă a investitorilor, din această săptămâ-nă, va fi dacă este oportună marcarea profiturilor, pentru acţiunile cu randament ridicat al dividendului, sau păstrarea lor pe termen mai lung pentru a încasa dividende", a declarat Darie Moldovan, specialist produse noi şi market-making în cadrul SSIF Broker (BRK), citat de Mediafax.
Rulajul era acoperit în proporţie de 45% de operaţiunile cu titlurile Fondului Proprietatea (10,6 milioane lei). Cel mai recent transfer cu acţiunile FP a fost realizat la 0,5815 lei, preţ în scădere cu 0,94%.
Pe piaţa obligaţiunilor au fost realizate trei transferuri cu titluri de stat cu maturitate în martie 2014, pentru suma de 24,66 milioane lei.
Titlurile Oltchim (OLT) au coborât cu 5%, la 1,14 lei, pe un rulaj de 460.000 de lei. Titlurile şi-au continuat corecţia începută vineri, după ce joi au crescut cu 7%, susţinute de ordinele de cumpărare plasate de unii speculatori care aşteptau publicarea anunţului de privatizare a combinatului chimic.
Anunţul a fost publicat cu puţin înainte de finalul şedinţei bursiere de joi, iar în sesiunile de vineri şi luni preţul a scăzut cumulat cu 10,8%.
Titlurile Transelectrica (TEL) au încheiat în scădere cu 2,37%, la 16,5 lei, în a patra zi de derulare a ofertei prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile companiei. În primele patru zile ale ofertei, investitorii au subscris 5,26% din ofertă, la preţuri care au atins minimul şi maximul din ofertă, respectiv 14,9 lei şi 19,2 lei.