BVB Banca Transilvania a asigurat aproape două treimi din rulaj

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 februarie 2019

Banca Transilvania a asigurat aproape două treimi din rulaj

După şase zile de aprecieri consecutive, BET încheie ziua cu o scădere de 2,45%

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii puternic în teritoriul negativ, în contextul în care declaraţiile de duminică seară ale consilierului guvernamental Darius Vâlcov cu privire la taxa pe active aplicată băncilor a avut un impact sever asupra cotaţiilor instituţiilor de credit listate la BVB, dar şi asupra pieţei, în ansamblu.

Astfel, preţul acţiunii Banca Transilvania (TLV) a suferit un picaj de 5,73%, în timp ce acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au afişat o depreciere de 4,23%, în condiţiile în care rulajul cu TLV a fost de 29,34 milioane de lei, aproape două treimi din valoarea înregistrată ieri, de 45,45 milioane de lei.

Toţi cei nouă indici ai bursei locale au înregistrat deprecieri în şedinţa de ieri, în condiţiile în care cotaţia a doar şase din toţi emitenţii cu acţiunile cărora s-au înregistrat tranzacţii în prima zi bursieră a săptămânii au terminat ziua în creştere, iar prin piaţa "deal" nu a fost înregistrat niciun schimb.

Brokerii de la Prime Transaction au descris ziua bursieră de luni, astfel: "Săptămâna a debutat cu scăderi importante pentru indicii BVB. Variaţiile au fost cuprinse între o scădere de 1,25% pentru indicele energetic BET-NG şi o depreciere de 2,45% în cazul BET. Scăderile de azi (n.r. ieri) au fost mai accentuate în sectorul bancar. Din cadrul indicelui BET o singură companie a reuşit să închidă şedinţa în creştere: acţiunile Transelectrica (TEL), care au avut un avans de 1,22%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, ultima cotaţie a emitentului fiind de 1,81 lei/acţiune. 

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Fondul Proprietatea (FP) care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 0,825 lei, în scădere cu 0,6%, valoarea transferată cu titlurile emitentului însumând 4,44 milioane de lei.  

Acţiunile BRD au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 11,32 lei, pe fondul unei valori transferate de 3,81 milioane de lei. 

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile Romgaz (SNG), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 30,4 lei/titlu, în scădere cu doar 0,16%, în contextul unui volum de 1,3 milioane de lei. 

Indicele BETPlus, care include în structura sa cele mai lichide 40 de acţiuni de la bursa noastră, a consemnat o scădere de doar 2,42%, în timp ce indicele extins BET-XT, care este compus din cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a avut o depreciere de 2,29%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri, plus Fondul Proprietatea (FP), a încheiat prima zi de tranzacţionare a săptămânii cu o retragere de 1,39%.

   Topul celor mai mari creşteri

1. "Erste Group Bank" (EBS): +1,26%

2. "Transelectrica" (TEL): +1,22%

3. "Cemacon" (CEON): +0,99%

4. "SIF Oltenia" (SIF5): +0,72%

5. "Turism Felix" (TUFE): +0,67%

   Topul celor mai mari scăderi

1. "Electroputere" (EPT): -10%

2. "Banca Transilvania" (TLV): -5,73%

3. "Oltchim" (OLT): -5,45%

4. "Carbochim" (CBC): -4,41%

5. "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD): -4,23%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb