Vineri a fost consemnată o nouă şedinţă pozitivă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în ton cu evoluţia generală din această săptămână, astfel încât indicele BET a fost împins la un nou maximum al ultimilor unsprezece ani. Indecizia care a caracterizat precedentele săptămâni a fost dată la o parte de investitori în ultima şedinţă a săptămânii, în condiţiile în care Guvernul s-a răzgândit în ceea ce priveşte regimul fiscal aplicat exploatărilor de gaze din Marea Neagră.
BET, referinţa pieţei de capital, a urcat vineri cu 0,89%, la 9.441,69 de puncte, în condiţiile în care rulajul s-a ridicat la 55,54 milioane de lei, peste media zilnică din acest an, susţinut de două tranzacţii "deal" cu acţiuni Banca Transilvania (TLV), ce au dat 7,61 milioane de lei. Valoarea tranzacţionată în piaţa principală a BVB a fost de 52,91 de milioane de lei, pe prima poziţie clasându-se titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cu o lichiditate de 8,05 milioane de lei. Rulajul mediu zilnic din acest an se situează la puţin peste 41 milioane de lei.
Aprecierile au fost generale, deşi sectorul energetic a fost campion la creşteri, evoluţii venite pe volume decente pentru acţiunile care în mod normal asigură grosul lichidităţii pieţei, ceea ce indică o activitate intensă la cumpărare. Acţiunile OMV Petrom (SNP), companie direct investită în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, au crescut ieri cu 1,09%, pe fondul unor tranzacţii ce au clasat emitentul pe poziţia a cincea în clasamentul rulajelor. Şi alte companii din domeniul gazelor au marcat creşteri importante, precum celălalt producător din ţara noastră şi transportatorul naţional al gazelor.
Per total, săptămâna s-a încheiat cu o creştere de 2,27% pentru BET, respectiv 209,84 de puncte.
Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al societăţii: "Închidem săptămâna cu creşteri importante pentru toţi indicii BVB. Variaţiile au fost cuprinse între o creştere de 0,82% pentru BET-BK şi un avans de 1,48% în cazul BET-NG. Valoarea tranzacţiilor a urcat la 11,7 milioane de euro pe fondul tranzacţiilor cu acţiuni din sectorul bancar. Din indicele BET, cea mai bună evoluţie a fost cea a titlurilor Sphera Franchise Group (SFG), care s-au apreciat astăzi (n.r. vineri) cu 2,88%, urmate de acţiunile Romgaz (SNG), cu un plus de 2,26% şi Trangaz (TGN), care au crescut cu 1,99%. La polul opus avem titlurile MedLife (M), cu o scădere de 1,49% şi Transelectrica (TEL), cu minus 1,43%".
În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de titlurile BRD, ultima cotaţie a emitentului fiind de 13,92 de lei/unitate, în creştere cu 0,43%.
Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile SNG, care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 36,2 lei/unitate, valoarea tranzacţionată cu titlurile emitentului însumând 7,28 milioane de lei.
Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au înregistrat transferuri de 7,05 milioane de lei, terminând ziua bursieră la preţul unitar de 1,15 lei/acţiune, după o creştere de 0,88%.
Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de acţiunile TLV, care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 2,4 lei/titlu, în apreciere cu 0,42%, în contextul unui rulaj de 6,03 milioane de lei.
Cele două tranzacţii din piaţa "deal" cu titlurile TLV au fost realizate la acelaşi preţ cu închiderea din piaţa "regular".
Indicele BETPlus, al celor mai lichide 40 de titluri, a urcat cu 0,85%, iar indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a câştigat 0,98%.
• Topul celor mai mari creşteri
1. "Socep" (SOCP): +5,68%
2. "Condmag" (COMI): +4,17%
3. "Rompetrol Well Services" (PTR): +4,05%
4. "BRK Financial Group" (BRK): +3,35%
5. "Bermas" (BRM): +3,2%
• Topul celor mai mari scăderi
1. "Construcţii Napoca" (NAPO): -7,78%
2. "Electrocontact" (ECT): -4,44%
3. "Casa de Bucovina - Club de Munte" (BCM): -2,47%
4. "MedLife" (M): -1,49%
5. "Compa" (CMP): -1,46%