BVB BET urcă la un nou maxim post-criză

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 decembrie 2019

BET urcă la un nou maxim post-criză

Fără tranzacţii prin piaţa "deal", rulajul rămâne sub media anului

Indicele BET, al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a încheiat săptămâna de tranzacţionare la 9.886,93 de puncte, prag pe care referinţa pieţei noastre de capital nu l-a mai atins din noiembrie 2007 când, spre deosebire de trendul ascendent clar de acum, coşul de acţiuni se afla într-o corecţie ce ulterior s-a precipitat într-o prăbuşire de peste 80%, cauzată de criza financiară globală din acea perioadă.

Lichiditatea s-a ridicat la nivelul de 7,65 milioane de euro, peste cele circa patru milioane de euro din şedinţa precedentă, într-o zi bursieră în care prin piaţa "deal" nu a avut loc nicio tranzacţie.

Echipa de analiză a casei de brokeraj Prime Transaction a notat, în raportul publicat la finele săptămânii trecute: "Indicii BVB au înregistrat evoluţii mixte în şedinţa de astăzi (n.r. vineri). Variaţiile au fost cuprinse între -0,12% pentru BET-NG şi 0,18% în cazul BET. Valoarea tranzacţiilor a crescut, comparativ cu şedinţa precedentă, până la 36,5 milioane de lei, dar se menţine tot sub media anului curent. Cel mai lichid emitent din şedinţa de astăzi (n.r. vineri) a fost Romgaz (SNG), cu un aport de 39% din totalul valorii transferurilor. Din cadrul indicelui BET, creşteri de peste un procent au fost înregistrate de acţiunile: MedLife (M) +1,52% şi Fondul Proprietatea (FP) +1,27%. La polul opus, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au scăzut cu 0,43%".

Acţiunile SNG, ce au cumulat un rulaj de 14,39 milioane de lei, au încheiat şedinţa de tranzacţionare de la finele săptămânii trecute la preţul de 37,9 lei, cu 0,26% sub referinţa din ziua anterioară.

Locul al doilea în clasamentul lichidităţii din "piaţa regular" a fost ocupat de titlurile Banca Transilvania (TLV), care au terminat şedinţa bursieră la preţul unitar de 2,55 lei/titlu, în scădere cu 0,2%, valoarea schimburilor cu acţiunile instituţiei de credit însumând 8,49 milioane de lei.

Titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) - au încheiat ziua de tranzacţionare la preţul unitar de 15,3 lei, în creştere cu 0,26%, pe fondul unei valori transferate de 4,25 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), care au angrenat un rulaj de 2,27 milioane de lei, ultima cotaţie FP fiind de 1,195 lei/acţiune, în apreciere cu 1,27%.

Indicele compozit BET Plus, ce cuprinde cele mai tranzacţionate 40 de titluri de la bursa noastră, a urcat cu 0,18%, iar indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP s-a apreciat cu 0,06%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a coborât cu 0,11%, în timp ce indicele BET-XT, ce include cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, a crescut cu 0,07%

Topul celor mai mari creşteri

1. "Turism Felix" (TUFE): +3,89%

2. "Socep" (SOCP): +3,73%

3. "Uztel" (UZT): +3,53%

4. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +3,23%

5. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): +2,38%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Condmag" (COMI): -4,17%

2. "Erste Group Bank" (EBS): -2,21%

3. "Dafora" (DAFR): -2,00%

4. "Patria Bank" (PBK): -1,79%

5. "Comelf" (CMF): -1,59%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb