Bursa de la Bucureşti a crescut cu 1,02% şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele aproape şapte luni, fiind susţinută în principal de acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au încheiat la maximul ultimelor nouă luni şi jumătate.
Piaţa a deschis incert ziua, însă după primele 30 de minute s-a stabilizat pe verde, fără să reacţioneze la oscilaţiile de pe bursele vest-europene.
Astfel, la finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,85%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,28% peste închiderea de miercuri.
Totodată, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor FP, a avansat cu 0,64%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a urcat cu 0,55%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Acţiunile FP au fost din nou în centrul atenţiei investitorilor şi au urcat cu 3,51%, la 0,56 lei, cotaţie nemaiatinsă din 9 mai 2011. Atunci, titlurile Fondului au fost cotate la 0,564 lei. Evoluţia de ieri a venit pe un rulaj de 21 milioane lei.
Acţiunile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,37%, la 0,4115 lei, după ce miercuri au urcat cu 5,13%, influenţate în principal de anunţarea descoperirii unui zăcământ semnificativ de gaze naturale în Marea Neagră şi mai puţin de rezultatele financiare record de anul trecut. Unele tranzacţii de ieri au fost realizate la un preţ de 0,4154 lei/acţiune, cotaţie care nu a mai fost înregistrată din 8 iulie. Atunci titlurile companiei au fost cotate la 0,417 lei.
Titlurile OMV Petrom au înregis-trat ieri al treilea rulaj din piaţă, de 2,3 milioane lei.
"Petrom este susţinută de un flux de ştiri pozitive în ultimul timp, care au făcut ca amenda de la Consiliul Concurenţei, deşi substanţială, să treacă în plan secundar cu totul. În condiţiile în care preţul petrolului se menţine pe un palier crescător, Petrom este o companie care raportează rezultate financiare bune în mod sustenabil. Aceasta se concretizează în aşteptări ale investitorilor privind dividende atractive, precum este cazul anului trecut. Randamentul aşteptat al dividendului este de circa 7%, chiar şi după creşterea sensibilă a cotaţiilor cu peste 40% anul aces-ta", a afirmat Mihai Iulian Căruntu, şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, citat de Mediafax.
El a adăugat că raportat la preţul de la bursă, randamentul dividendului pe 2011 pentru FP este de circa 7%.
"Chiar şi după creşterea cu peste 25% înregistrată de acţiuni în acest an, se poate spune că fundamental preţul actual este unul ancorat în argumente relativ solide. Cât priveşte potenţialul de creştere al FP, un nou driver ar cons-ta într-o reuşită a listării Romgaz. Totodată, dacă va fi aprobată propunerea Elliott de vânzare a activelor şi distribuţie de dividende speciale, aceasta ar susţine desigur preţul FP pe termen scurt/mediu. Pe de altă parte ar transforma Franklin Templeton într-un lichidator al unei colecţii de active al cărui scop este generarea de fluxuri de numerar cât mai mari pe termene cât mai mici de timp, iar preţul plătit ar fi că FP nu ar mai reprezenta un fond de investiţii clasic, ceea ce va fi penalizat prin evoluţia capitalizării companiei", a afirmat analistul BCR.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 36 milioane lei (8,2 milioane euro), valoare cu puţin peste rulajul şedinţei anterioare, de 37,7 milioane lei (8,6 milioane euro).
Pe piaţa obligaţiunilor au fost realizate patru operaţiuni cu titluri de stat, de 46,71 milioane lei (10,7 milioane de euro). Trei pachete de obligaţiuni cu scadenţa în aprilie 2015 au fost cedate pentru 41,19 milioane lei, iar un pachet de titluri cu maturitatea până în martie 2013 a făcut obiectul unui transfer de 5,5 milioane lei.