BVB Bursa continuă să scadă uşor, pe lichiditate redusă

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 iunie 2006

Şedinţa bursieră de ieri a res-pectat parametrii definiţi în şedinţele precedente, şi anume valoare redusă a transferurilor şi uşoare fluctuaţii ale cotaţiilor principalilor emitenţi. Pe piaţa bursieră au fost perfectate tranzacţii în valoare totală de numai 14,9 milioane RON, în condiţiile în care toţi cei trei indici au înregistrat corecţii negative. Cel mai puternic a fost afectat indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate la categoriile Bursei şi care s-a depreciat ieri cu -0,32%. Indicele BET-C a scăzut cu -0,28%, în timp ce cotaţiile acţiunilor SIF au pierdut în medie numai -0,05%. În timpul şedinţei, cursurile titlurilor SIF au înregistrat deprecieri mai puternice, însă ordinele de cumpărare apărute în piaţă în apropierea închiderii au determinat revenirea lor.

Cel mai tranzacţionat emitent din cadrul şedinţei de ieri a fost SIF "Oltenia", cu acţiunile SIF5 fiind încheiate transferuri în valoare totală de peste 2,6 milioane RON. Brokerii sunt de părere că acţiunile SIF au dat dovadă ieri de o volatilitate ridicată, întrucât nu s-a conturat o tendinţă clară a evoluţiei acestora. De asemenea, brokerii remarcă volumele reduse de tranzacţionare care au caracterizat întreaga piaţă, şi cu precădere sectorul acţiunilor SIF, în condiţiile în care rulajul total al SIF5 s-a cifrat la numai 1,4 milioane de acţiuni. Cursul s-a situat pe o pantă descendentă în prima jumătate a zilei, însă ordinele de cumpărare apărute în piaţă către final au dus la o apreciere semnificativă a cursului, de 1,06%. La finalul şedinţei de ieri, preţul de referinţă pentru o acţiune SIF5 a fost de 1,91 RON/acţiune. O evoluţie similară a avut-o ieri şi cursul titlurilor SIF2, cu care au fost încheiate transferuri de pes-te un milion RON. Cotaţia a câştigat 0,63%, ultimul preţ de ieri fiind de 1,61 RON/acţiune.

Investitorii s-au orientat ieri şi către titlurile bancare, preferate fiind de această dată acţiunile "Banca Transilvania". Titlurile TLV au făcut obiectul a 293 de transferuri care s-au cifrat la pes-te 2,4 milioane RON. Cursul acţiunilor TLV a oscilat în jurul cotaţiei de referinţă din şedinţa de miercuri, ultimul transfer fiind perfectat la 0,87 RON/acţiune.

Şi în sectorul petrolier au dominat ieri ordinele de vânzare, ceea ce a determinat o depreciere de -0,61% a cotaţiei "SNP Petrom" în timp ce acţiunile "Rompetrol Rafinare" au suferit o scădere mai puternică a cursului, de 1,45%. Brokerii consideră însă că lichiditatea acţiunilor RRC a fost redusă, rulajul total din şedinţa de ieri fiind de numai 3,7 milioane acţiuni. Situaţia se prezintă mai bine în cazul titlurilor SNP, care se situează pe poziţia a treia în topul valorii transferurilor perfectate ieri pe piaţa bursieră (1,1 milioane RON). Preţul de referinţă al acţiunilor SNP a coborât ieri până la 0,4850 RON/acţiune.

"Şantierul Naval" Orşova

În şedinţa de ieri, acţiunile puţin lichide au fost cele care au suferit cele mai semnificative modificări ale cotaţiilor. O singură tranzacţie a determinat o scădere puternică a cotaţiei acţiunilor "Şantierul Naval" Orşova (SNO), de -14,29%. Preţul a coborât în şedinţa de ieri până la 3,6 RON/acţiune, în condiţiile unei valori totale a transferurilor de numai 1.800 RON.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb