BVB Bursa, indiferentă la demiterea Guvernului Orban

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 februarie 2020

Bursa, indiferentă la demiterea Guvernului Orban

Transfer cu aproape 1% din SIF Transilvania

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a rămas indiferentă la demiterea Guvernului Orban, ieri, toate coşurile de acţiuni ale pieţei noastre de capital înregistrând creşteri, indicele BET revenind peste nivelul de 10.000 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 54,94 milioane de lei, peste media zilnică a anului anterior, de circa 40 milioane lei, 17% din rulaj provenind din piaţa "deal".

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul casei de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie pozitivă, asemănătoare cu cea înregistrată în principalele burse europene, dar şi cu cea din bursele americane, care au crescut în prima parte a zilei. Indicele BET a câştigat 0,7% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între +0,2% pentru BET-FI şi +0,82% în cazul BET-BK.

Valoarea totală zilnică a tranzacţiilor a fost de 11,5 milioane de euro, depăşind media zilnică de 10,68 milioane de euro, înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans din segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Şantierul Naval Orşova (SNO), +10,55%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a zilei a fost înregistrată de acţiunile MedLife (M), cu +4,97%, pe fondul tranzacţionării unui volum pes-te media ultimelor şase luni.

Cea mai mare scădere din piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile VES (VESY), cu -14,77%, având un volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile Purcari Wineries (WINE), -0,42%, pe fondul unui volum de acţiuni aflat peste media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol."

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), care au cumulat un rulaj de 15,03 milioane lei, titlurile instituţiei de credit din Cluj încheind şedinţa bursieră în creştere cu 0,2%, la preţul de 2,56 lei.

Pe poziţia a doua al acestui clasament se află acţiunile Fondul Proprietatea (FP), care s-au apreciat cu 0,38%, până la preţul de 1,335 lei, valoarea tranzacţionată cu titlurile Fondului ridicându-se la 12,09 milioane lei.

Titlurile OMV Petrom (SNP) au angrenat un rulaj de patru milioane lei, cotaţia SNP încheind şedinţa de tranzacţionare în creştere cu 0,83%, la preţul de 0,4235 lei.

Acţiunile Romgaz (SNG) au avut o lichiditate de 3,3 milioane de lei, preţul titlurilor SNG urcând cu 0,72%, până la 35,15 lei.

Prin piaţa "deal" a fost derulată o tranzacţie cu titlurile SIF Transilvania (SIF3), în valoare de 9,34 milioane de lei.

Cele 21 de milioane de titluri SIF3, echivalentul a 0,96% din societate, au fost schimbate la preţul unitar de 0,445 lei, cu 3,25% peste referinţa din piaţa "regular".

Indicele compozit BET Plus, al celor mai tranzacţionate 37 de acţiuni de la bursa noastră, a urcat cu 0,68%, în timp ce indicele BET-NG, al sectorului energetic, s-a apreciat cu 0,77%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni ale bursei noastre, a crescut cu 0,64%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): +10,55%

2. "Uamt" (UAM): +8,00%

3. "Electroputere" (EPT): +6,25%

4. "MedLife" (M): +4,97%

5. "Electroaparataj" (ELJ): +3,60%

-------------------------------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Ves Sighişoara" (VESY): -14,77%

2. "Mecanică Fină" (MECE): -3,41%

3. "SIF Moldova" (SIF2): -1,18%

4. "OilTerminal" (OIL): -0,77%

5. "SIF Banat-Crişana" (SIF1): -0,70%

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Domnule Iacomi,

    Ma astept la dn-ta sa faci exprimari mai intelepte si responsabile. Cum poti sa califici ca  

    "bursa este idiferenta la demiterea guvernului Orban" Tot asa crezi si despre nivelurile atinse 

    de bursele internationale in aceste zile dupa zdruncinatura provocata de coronavirus ? 

    Crezi ca investitorii in actiunile tranzactionate prin BVB sunt chiar asa de timpiti ? ...sau vad

    ultimele zvarcoliri ale ticalosilor din politica romaneasca ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb