BVB Bursa înregistrează din nou creşteri

Valentina Cosma
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 iulie 2006

În prima şedinţă a săptămâ-nii, Bursa a înregistrat din nou creşteri. Toţi indicii bursieri au încheiat ziua pe plus, iar cel mai mult a câştigat BET (+2,14%), indice care urmăreşte evoluţia preţurilor celor mai lichide şi active zece acţiuni cotate. Acesta a fost urmat de indicele care urmăreşte evoluţia tuturor acţiunilor cotate la Bursă, BET-C care a crescut cu +1,77%. După câteva ore în care BET-FI a figurat pe minus, spre finalul şedinţei, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare a revenit şi a încheiat sesiunea pe plus (+1,26%).

Silviu Antonescu de la SSIF "Harinvest" consideră că ordinele de cumpărare pentru acţiunile SIF 5 "Oltenia" s-au datorat în principal ordinelor de cumpărare de la celelalte SIF-uri, care au exercitat o influenţă şi asupra SIF 5. Domnia sa a mai adăugat că, ieri, am asistat la o revenire a pieţei, însă doar în zilele următoa-re putem confirma o revenire sănătoasă, dacă se vor înregis-tra în continuare creşteri.

Iulian Panait, preşedintele "KTD Invest", ne-a explicat că, la sfârşitul săptămânii trecute, când acţiunile SIF 5 au fost retrase de la tranzacţionare, toate celelate SIF-uri au înregistrat pierderi. Din această cauză, în deschiderea şedinţei de ieri, SIF 5 a urmat această scădere de la care a lipsit vineri. Însă, între timp, situaţia pe piaţă s-a îmbunătăţit şi SIF 5 a beneficiat de această conjunctură, încheind şedinţa pe o depreciere uşoară de -1,32%, subliniază Iulian Panait. La începutul acestei săptămâni, valoarea totală tranzacţionată şi volumul total transferat au crescut cu +9% faţă de şedinţa de vineri.

Pe primul loc în topul celor mai mari valori tranzacţionate s-a situat, ieri, SIF 5 "Oltenia" cu titlurile căreia s-au realizat transferuri în valoare de peste 8 milioane RON (29% din total). La începutul şedinţei, cotaţia acţiunilor a scăzut atingând minimul de 2,14 RON/acţiune, iar apoi a crescut până la finalul sesiunii.

O contribuţie importantă la formarea valorii totale a avut-o şi SIF 2 "Moldova" cu titlurile căreia s-au perfectat transferuri de peste 7 milioane RON. La fel ca în cazul titlurilor SIF 5, acţiunile SIF 2 au scăzut de la deschidere, dar au recuperat această scădere spre sfârşit, când cotaţia a revenit pe un trend ascendent. În finalul şedinţei, s-au transferat mai multe pachete de acţiuni la preţul maxim.

Cu titlurile companiei petroliere "Rompetrol Rafinare" Constanţa (RRC) s-a înregistrat din nou cel mai mare volum transferat. În prima şedinţă a săptămâ-nii, cotaţia acţiunilor RRC s-a apreciat cu +2,7% însă Siliviu Antonescu de la SSIF "Harinvest" consideră că vom putea vorbi de un trend ascendent abia după ce cotaţia va depăşi pragul de 0,08 RON/acţiune.

"Banca Transilvania" Cluj Napoca

Analiştii susţin că o creştere importantă au înregistrat-o ieri acţiunile Băncii Transilvania (TLV). Titlurile TLV au dat dovadă de o mare stabilitate de-a lungul timpului, şi au reuşit să înregistreze creşteri chiar şi atunci când majoritatea acţiunilor cotate la Bursă erau în scădere. Până la finalul sesiunii de ieri, titlurile au cumulat o apreciere de +3,74%. Cu toate acestea, analiştii sub-liniază că abia în următoarele zile îşi vor putea exprima o opinie cu privire la creşterile sau descreşterile diferitelor titluri, când se va observa trendul exact al pieţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb