BVB Bursa revine pe creştere

George Constantinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 iulie 2006

Pe fondul unei şedinţe lichide, toţi indicii bursieri s-au apreciat. Cea mai mare creştere a înregistrat-o indicele celor cinci SIF-uri, BET-FI, cu +2,75%. Acesta revine după ce scăzuse în ultimele trei zile cu -1,6%. Indicele BET a câştigat de asemenea +1,40%, iar indicele care urmăreşte evoluţia tuturor societăţilor, BET-C, s-a apreciat cu +1,17%. S-au realizat tranzacţii în valoare totală de 29 milioane lei (8,37 milioane euro). Din cei 51 de emitenţi tranzacţionaţi ieri, 31 au înregistrat creşteri a cursului acţiunilor.

Iulian Panait, de la "KTD Invest", crede că evoluţia generală de ieri a pieţei poate fi pusă pe seama unor ordine de cumpărare din partea câtorva investitori mai mari, acest lucru aducând optimism pe Bursă.

Marcel Murgoci, de la "Estinvest"Focşani, ne-a confirmat că intrarea în piaţă a unor investitori mai hotărâţi a accelerat creşterea de ieri a cotaţiilor, în special pe SIF-uri, care se pare că influenţează destul de puternic întreaga piaţă. Aceşti investitori ar putea fi în posesia unor rezultate ale SIF-urilor pe primul semestru, nepublicate încă. Domnul Murgoci crede că această creştere va continua şi astăzi, dar la un nivel mai redus.

Parcursul bun al acţiunilor "Băncii Române pentru Dezvoltare" a urcat compania pe locul secund al topului celor mai tranzacţionate societăţi după criteriul valorii transferate (4,78 milioane lei). Datorită cursului ridicat, acţiunea BRD nu este una foarte lichidă de obicei, suma de circa 8.200 lei necesară achiziţionării unui pachet de 500 acţiuni pe piaţa Regular, nefiind la îndemâna tuturor investitorilor, apreciază unii brokeri. Cu variaţii de preţ între 16,2 şi 16,5 lei/acţiune, cotaţia a închis şedinţa la 16,5 lei/acţiune, cu +1,85% mai mare decât în ziua anterioară.

Volum din nou ridicat (aproa-pe 50 milioane de acţiuni) pentru emitentul "Rompetrol Rafinare" Constanţa. Cursul unei acţiuni a urcat cu 50 ROL de la deschidere, până la un maxim de 929 ROL, încheind la 925 ROL, fiind în creştere cu +3,58%, faţă de şedinţa precedentă şi cu +48,% (creştere a preţului mediu) în ultima lună. Valoarea totală a tranzacţiilor cu titluri RRC s-a ridicat la 4,54 milioane lei.

Titlurile "Petrom" au mai câştigat ieri încă 0,01 lei, tranzacţionându-se la un preţ mediu de 0,555 lei/acţiune, dar cursul a urcat la un moment dat până la 0,565 lei. Creşterea de +1,83% de ieri, confirmă revenirea acestei acţiuni după traversarea unei perioade de stagnare.

ìSIF "Moldova" Bacău

Cursul acţiunilor SIF "Moldova" Bacău a evoluat neconcludent în prima jumătate a şedinţei, dar a urcat apoi până la nivelul de 1,87 lei/acţiune (+3,89%). Beneficiind de volatilitate bună 700 ROL, valoarea tranzacţiilor cu acţiuni SIF 2 s-a ridicat la 4,97 milioane lei, reprezentând un procent de 16,7% din lichiditatea totală a pieţei. Acţionarii SIF "Moldova" aşteaptă pe 11 august rezultatele financiare pe primele şase luni ale anului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb