BVB BVB a pornit cu creşteri moderate în prima zi de tranzacţionare

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 ianuarie 2011

BVB a pornit cu creşteri moderate în prima zi de tranzacţionare

Prima şedinţă a anului a adus creşteri moderate la Bursa de Valori Bucureşti, toţi indicii închizând "pe verde", pe fon­dul unei lichidităţi revigorate faţă de ultima jumătate a anului trecut, de 22,5 milioane de lei (circa cinci milioane de euro).

Cea mai mare apreciere a fost înregistrată ieri de indicele BET, al celor mai lichide zece titluri de la BVB. Acesta a urcat până la 5.366,38 puncte, cu 1,86% faţă de ultima zi de tranzacţionare de anul trecut.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri), a urcat, ieri, cu 1,75% apreciindu-se la 22.365,91 puncte, în timp ce indicele compozit al pieţei, BET-C, a câştigat 1,18%, ajungând la 3.147,95 puncte.

Indicele BET-NG, al celor mai tranzacţionate companii energetice, a înregistrat o creştere de 1,06%, urcând până la 780,14 puncte. Indicele BET-NG a fost unul dintre "performerii" anului trecut, reuşind să închidă anul cu o creştere de circa 26%.

Printre cele mai lichide acţiuni ale şedinţei de ieri s-au numărat cele emise de societatea de investiţii financiare "Oltenia" (SIF5), generând o lichiditate de 3,26 milioane de lei. În total, au fost transferate 2,53 milioane de acţiuni SIF5, la preţuri cuprinse între 1,27 lei şi 1,301 lei/titlu. Cotaţia de referinţă a urcat cu 2,38%, la 1,29 lei/acţiune.

Conducerea SIF "Oltenia" a anunţat, la finele anului trecut, că pe 15 ianuarie va avea loc şedinţa Consiliului de Administraţie în care se va proceda la cooptarea unui administrator provizoriu, precum şi la alegerea unei persoane în funcţia de conducător, în locul lui Dinel Staicu. Anunţul SIF5 vine după ce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a dat o Ordonanţă prin care a cerut conducerii SIF5 ca, în termen de 30 de zile, să numească un nou membru CA provizoriu până la prima Adunare Generală, în locul lui Dinel Staicu. Acesta a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 12 ani de închisoare în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor.

Titlurile "OMV Petrom" (simbol OMV) s-au scumpit, ieri, cu 1,79%, la 0,341 lei/acţiune. O tranzacţie specială cu zece milioane de titluri SNP a fost încheiată, ieri, pe piaţa Deal, la preţul de 0,34 de lei/acţiune. Pe segmentul Regular, au fost tranzacţionate 9,54 milioane de titluri SNP, la preţuri cuprinse între 0,335 lei şi 0,341 lei/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb