O nouă şedinţă atipică de tranzacţionare s-a desfăşurat ieri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ultima dintr-o secvenţă de trei în care valoarea tranzacţionată s-a situat peste rulajul mediu din acest an, de aproximativ 40 milioane de lei. Valoarea tranzacţiilor de ieri a coborât totuşi la aproximativ 66,12 milioane de lei după două zile cu rulaje mai mari de 100 milioane de lei.
Cu tot cu corecţia ex-dividend de 9,33% a acţiunilor Romgaz (SNG), ce au o pondere de 10,2% în indicele BET, principalul coş de acţiuni al pieţei a închis cu o scădere de 0,86%, la 8.403,12 de puncte, după ce pe finalul şedinţei bursiere a reuşit să treacă pentru scurt timp în teritoriul pozitiv. De altfel, a fost un scenariu similar cu cel din şedinţa anterioară, când BET a deschis puternic în scădere urmând ca pe parcursul zilei să recupereze din pierderi.
Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au încheiat ziua de ieri la preţul de 1,015 lei/titlu, un maximum istoric de la listarea la BVB din 2011, peste valoarea nominală la care au fost despăgubite, prin oferirea de acţiuni FP, persoanele expropriate abuziv înainte de 1989.
Un alt eveniment notabil a fost evoluţia SIF-urilor, ale căror acţiuni au fost impulsionate de proiectul privind eliminarea pragului de deţinere.
Brokerii de la Prime Transaction au detaliat evoluţia şedinţei de ieri astfel: "La finalul şedinţei de astăzi (n.r. ieri), indicii BVB arată o imagine mixtă. Variaţiile au fost cuprinse între o scădere de 3,52% pentru BET-NG şi o creştere de 3,68% în cazul BET-FI. Astăzi (n.r. ieri) a fost data ex-dividend pentru acţiunile Romgaz (SNG), aşadar relevant ar fi să privim evoluţia indicilor Total Return. Astfel, indicele BET-TR (BET care include şi dividendele) a avansat cu 0,48%. Remarcam astăzi (n.r. ieri) evoluţia foarte bună a SIF-urilor, în contextul în care Guvernul a aprobat proiectul de lege privind eliminarea pragului la SIF-uri şi urmează să fie trimis în Parlament. Dintre companiile incluse în BET, cea mai bună evoluţie a fost cea a titlurilor Nuclearelectrica (SNN), care au urcat cu 3,46%, până la 11,36 lei/acţiune. La polul opus, dacă excludem SNG, unde a fost data ex-dividend, cea mai mare scădere a fost înregistrată de acţiunile Electrica (EL), ce au suferit un recul de 4,04%".
În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile SNG, care au încheiat ziua de tranzacţionare la preţul unitar de 31,6 lei, pe fondul unei valori transferate de 16,73 milioane de lei.
Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Banca Transilvania (TLV), al căror preţ de închidere din şedinţa de ieri a fost de 2,28 lei/titlu, în creştere cu 0,44% faţă de referinţa din şedinţa anterioară, valoarea tranzacţionată de acţiunile instituţiei de credit însumând 15,56 milioane de lei.
Acţiunile FP au avansat cu 2,32%, pe fondul unei valori tranzacţionate de 7,92 milioane de lei.
Transferurile cu titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) s-au ridicat la 4,72 milioane de lei, acţiunile emitentului încheind şedinţa la preţul de 11,4 lei/unitate, în creştere cu 0,35%.
Prin piaţa "deal" au fost înregistrate patru tranzacţii, două dintre ele cu acţiunile Cemacon (CEON), ce au avut loc la preţul de 0,315 lei/titlu, în scădere cu 6,25% faţă de referinţa din piaţa "regular", pentru suma de 4,05 milioane de lei.
Un alt transfer negociat a fost încheiat cu titlurile FP, la preţul unitar de 1,015, valoarea transferului fiind de 2,03 milioane de lei, în timp ce tranzacţia "deal" realizată cu acţiunile BRD a fost închisă la cotaţia de 11,4 lei, pentru aproximativ 1,11 milioane de lei.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,37%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, a urcat cu 0,67%.
• Topul celor mai mari creşteri
1. "Electrocontact" (ECT): +15%
2. "TMK-Artrom" (ART): +9,29%
3. "Conted" (CNTE): +9,17%
4. "Societatea de Construcţii Napoca" (NAPO): +6,25%
5. "Electroputere" (EPT): +5,88%
----------
• Topul celor mai mari scăderi
1. "Romgaz" (SNG): -9,33%
2. "Cemacon" (CEON): -6,25%
3. "Artego" (ARTE): -5,71%
4. "Electrica" (EL): -4,04%
5. "Prodplast" (PPL): -4%