BVB Corecţii la bursa locală după deprecierea de 2,5% a Fondului Proprietatea

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 septembrie 2019

Corecţii la bursa locală după deprecierea de 2,5% a Fondului Proprietatea

Rulaj de 37,67 milioane de lei

Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de ieri de tranzacţionare în teritoriul negativ, indicele sectorului energetic şi al utilităţilor BET-NG fiind singurul coş de acţiuni ce a marcat un avans în cea de-a doua zi bursieră a acestei săptămâni.

Lichiditatea înregistrată în şedinţa de ieri a fost de 37,67 milioane de lei, puţin sub cea din ziua bursieră anterioa-ră, dar şi sub media zilnică din acest an, ce se situează la aproximativ 41 milioane de lei. Valoarea tranzacţionată a fost susţinută şi de două tranzacţii "deal", ce au dat 5,3 milioane de lei.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 2,5%, într-o mişcare de marcare a profitului, cea mai accentuată scădere a zilei din rândul componentelor BET, evoluţie venită după ce luni, cotaţia emitentului a atins un nou maximum istoric, de 1,2 lei/titlu.

Anunţul FTSE Russell privind posibila reclasificare a pieţei noastre în categoria pieţelor emergente urmează să fie publicat joi seară, la finalul şedinţei bursiere din Statele Unite.

În raportul zilnic al societăţii, brokerii de la Prime Transaction au descris astfel evoluţia de ieri a pieţei: "Evoluţii preponderent descendente ale indicilor BVB. Singurul indice care a crescut este BET-NG, cu un plus de 0,4%, în timp ce BET-FI a avut cel mai mare declin, de 0,94%. Valoarea tranzacţiilor s-a apropiat de 8 milioane de euro, cel mai mare aport venind din partea transferurilor cu acţiuni MedLife (M). Evoluţia descendentă a indicilor a fost în bună masură determinată de declinul cu 2,5% a preţului acţiunilor Fondul Proprietatea (FP), în condiţiile în care ieri a înregisrat o creştere de 4,35%. Din indicele BET, cea mai bună evolutie a fost cea a titlurilor Trangaz (TGN), care au urcat astăzi (n.r. ieri) cu 0,7%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de titlurile M, care au înregistrat transferuri în valoare de 7,28 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 33,1 lei/unitate, în scădere cu 1,19%.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile FP, care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 1,17 lei/unitate, valoarea tranzacţionată însumând 6,88 milioane de lei.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 2,4 lei/acţiune, în scădere cu 1,03%, pe fondul unei valori trans-ferate de 4,68 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de acţiunile Romgaz (SNG), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 36,3 lei/titlu, în urcare cu 0,28%, în contextul unui rulaj de 3,75 milioane de lei. Următorul loc în acest clasament este ocupat de titlurile OMV Petrom (SNP), care au urcat cu 0,6% la un preţ unitar de 0,419 lei, pe fondul unui rulaj de 2,68 milioane de lei.

Prin piaţa "deal" a fost realizată o tranzacţie cu titlurile SNP, la acelaşi preţ din piaţa "regular", pentru suma de 4,19 milioane de lei, fiind schimbate 10 milioane de acţiuni. Un alt transfer negociat a fost încheiat cu acţiunile FP, la un preţ de 1,175 lei/titlu, pentru 1,3 milioane de lei.

Indicele BET-BK, reperul fondurilor de investiţii, a scăzut cu 0,3%, iar indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,62%, la 9.483,43 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Sinteza" (STZ): +4,69%

2. "Casa de Bucovina - Club de Munte" (BCM): +1,29%

3. "Biofarm" (BIO): +0,92%

4. "Transilvania Broker de Asigurare" (TBK): +0,76%

5. "Transgaz" (TGN): +0,7%

--------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Oil Terminal" (OIL): -2,53%

2. "Fondul Proprietatea" (FP): -2,5%

3. "Mecanica Ceahlău" (MECF): -1,23%

4. "MedLife" (M): -1,19%

5. "Turbomecanica" (TBM): -1,16%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb