BVB Cotaţia "SNP Petrom" a pierdut 5,2%

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 aprilie 2006

Încă o şedinţă cu lichiditate modestă, valoarea totală a transferurilor perfectate ieri pe piaţa bursieră fiind de 27,95 milioane RON. Toate pieţele din Europa de Răsărit au înregistrat, în şedinţa de ieri, pierderi de pînă la 2% la nivelul indicilor principali. La noi, în deschiderea şedinţei, principalii emitenţi au înregistrat creşteri, însă spre jumătatea zilei s-au intensificat vînzările, astfel că, la finalul şedinţei, indicii bursieri au înregistrat deprecieri. Indicele BET a pierdut -1,74% mai ales pe fondul scăderii cotaţiei acţiunilor SNP, în condiţiile în care titlurile acestui emitent au o pondere mare în coşul indicelui. Întreaga piaţă a fost pe un trend de scădere, la finalul zilei BET-C pierzînd -1,69%. Singurele care au crescut în marea parte a şedinţei au fost titlurile societăţilor de investiţii financiare, dar la final au existat corecţii de preţ şi BET-FI a închis cu o depreciere uşoară, de 0,1%.

Piaţa a fost marcată, în şedinţa de ieri, de pierderea de 5,22% pe care au înregistrat-o acţiunile "SNP Petrom". Încă de la deschidere, titlurile SNP au evoluat în scădere, dar la jumătatea şedinţei a început să fie evidentă o presiune accentuată la vînzare. Aceste vînzări au coborît preţul la un minim de 0,5350 RON/titlu. În urma acestei depreceri bruşte, cotaţia s-a stabilizat în jurul palierului de 0,54 RON. La finalul zilei, preţul de referinţă al unui titlu SNP a fost de 0,5450 RON/acţiune, în scădere cu 5,22% faţă de şedinţa de luni. Celălalt emitent de seamă din sectorul petrolier, "Rompetrol Rafinare" Constanţa, a înregistrat ieri o depreciere a cotaţiei de 1,7%, pe fondul unei valori totale a transferurilor de 1,7 milioane RON. Ultima tranzacţie s-a încheiat la preţul de 0,0891 RON/titlu.

Sectorul bancar a evoluat în acelaşi sens cu întreaga piaţă. În prima parte a şedinţei, actiunile BRD-GSG au atins o valoare maximă de 17,4 RON/acţiune, pentru ca în a doua jumătate a şedinţei cotaţia să scadă cu 1,8%, pînă la un minim de 16,8 RON/titlu. Analiştii "Prime Transaction" au explicat că "este a doua oară în ultimele două luni cînd acţiunile BRD coboară sub pragul de 17 RON/titlu".

Acţiunile societăţilor de investiţii financiare au avut un start bun şi au înregistrat creşteri în prima parte a zilei, însă pe o lichiditate mai modestă decît media acestui sector (valoarea totală a transferurilor a fost de 11 milioane RON). În a doua parte a şedinţei a dispărut susţinerea la cumpărare şi cotaţiile SIF au înregistrat scăderi. Cele mai tranzacţionate au fost acţiunile SIF3 "Transilvania", valoarea totală a transferurilor fiind de 4,5 milioane RON. La finalul zilei, preţul de referinţă a fost de 2,1 RON/acţiune, în creştere cu 1% faţă de şedinţa anterioară. Două dintre societăţile de investiţii financiare au închis pe scădere, cea mai semnificativă fiind cea a acţiunilor SIF5 "Oltenia" care au pierdut 1,5%, pe fondul unor transferuri care au totalizat peste 1,4 milioane RON.

"Prodplast" Bucureşti

În şedinţa de ieri acţiunile PPL au înregistrat o apreciere a cotaţiei de 5%. Încă de la deschidere cursul titlurilor PPL s-a situat pe creştere, atingînd maximul de 2,95 RON/titlu. Preţul de referinţă s-a situat în apropierea maximului, la 2,94 RON/acţiune. Analiştii "Prime Transaction" consideră "Prodplast" ca fiind o companie interesantă, cu o bună acoperire a pieţei şi o situaţie financiară solidă. Acţionarul principal este al "Prodplast" este Asociaţia Salariaţilor PAS.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb