BVB Cotaţia SNP "Petrom" a pierdut 5%, pe fondul unor scăderi generalizate la Bursă

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 martie 2006

Bursa a scăzut iar în şedinţa de ieri, după uşoara revenire manifestată în ziua anterioară. Scăderea a fost pe un fond de lichiditate mare, valoarea totală a transferurilor depăşind 44 milioane RON. Daniel Tomescu, broker în cadrul "Swiss Capital", ne-a declarat că "ştirile cu impact negativ apărute azi în piaţă (cazul Petrom, Biofarm) coroborate cu trendul descendent al pieţelor internaţionale în general şi al pieţei româneşti în special au creat un sentiment de nesiguranţă printre investitori, care s-au grăbit să vîndă încă de la deschidere". Toţi cei trei indici bursieri au scăzut, mai pronunţat în prima parte a zilei, pentru ca în a doua jumătate a sesiunii de tranzacţionare să se stabilizeze, cu exceptia BET-FI care a scăzut de-a lungul întregii şedinţe. Cea mai semnificativă depreciere a fost înregistrată în sectorul societăţilor de servicii financiare, al cărui indice reprezentativ BET-FI a scăzut cu 3,82%. Indicele BET care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la Bursă, s-a depreciat cu 2,68% iar indicele întregii pieţe, BET-C, a coborît în şedinţa de ieri cu 2,31%. Mai mult de jumătate din totalul pieţei a fost realizat prin transferuri cu titluri SIF, care s-au cifrat la 24,3 milioane RON. Patru din cele cinci fonduri de investiţii au închis şedinţa de ieri pe scădere, dominante în piaţă fiind ordinele de vînzare. Singurul care a înregistrat o apreciere a cotaţiei a fost, după cum era de aşteptat, SIF1 "Banat Crişana" al cărui preţ de referinţă s-a majorat cu 2,2%. Această evoluţie a cotaţiei este explicată de majorarea de capital anunţată ieri de către emitent. Titlurile SIF5 "Oltenia" au închis la 2,45 RON, în apropierea minimului zilei de 2,44 RON. Cotaţia s-a depreciat cu 5% pe fondul unor transferuri care s-au cifrat la 6,4 milioane RON.

Titlurile SNP "Petrom" au înregistrat o scădere drastică a cotaţiei, de 5%, pe fondul unui rulaj de peste şase milioane de titluri. După cum declară Iulian Panait, director la "KTD Invest", această depreciere se datorează "dezamăgirii pe care rezultatele companiei au adus-o în piaţă", în contextul în care creşterea profitului în trimestrul patru al anului 2005 a fost de numai 1%. Deprecierea cotaţiei a avut loc în prima parte a şedinţei, cursul stabilizîndu-se spre final în jurul valorii de 0,5650 RON/titlu, în condiţiile unei valori totale transferate de 3,4 milioane RON. Tot din sectorul petrolier, titlurile RRC au scăzut cu 0,8%, preţul de referinţă la finalul şedinţei fiind de 0,0918 RON/titlu. Băncile au fost antrenate şi ele în această scădere a pieţei. Cel mai lichid emitent a fost Banca Transilvania, titlurile sale fiind transferate în număr de peste 2,6 milioane. Cotaţia a scăzut uşor, cu numai 0,7%. Dintre creşterile care au apărut ieri pe Bursă se remarcă acţiunile "Flamingo Internaţional" a căror cotaţie s-a apreciat cu 7,5%, pînă la 0,43 RON/titlu. Creşterea este urmarea anunţului societăţii privind semnarea unui contract de vînzări şi prestări servicii în valoare de 10 milioane de euro.

SIF1 "Banat Crişana"

Transferurile realizate cu titluri SIF1 s-au cifrat ieri la 8,5 milioane RON, cumpărătorii făcîndu-şi simţită prezenţa pe piaţă. Titlurile SIF1 au deschis şedinţa de tranzacţionare la 2,37 RON iar în prima parte a zilei cursul a avut o evoluţie pozitivă, atingînd maximul de 2,39 RON/titlu. Cu toate că spre final cursul a intrat pe o pantă descendentă, SIF1 a închis la maximul zilei, determinînd o apreciere a cotaţiei cu 2,2%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb