BVB Cotaţii în urcare, pe o lichiditate dublă

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 iunie 2011

Cotaţii în urcare, pe o lichiditate dublă

Bursa a crescut cu 0,41%, în linie cu marile pieţe europene, pe o lichiditate dublă de cea de luni, asigurată în proporţie de 66% de acţiunile Fondului Proprietatea (FP), în condiţiile în care investitorii au fost prudenţi la transferul celor mai multe titluri listate.

Directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian, spune că tensiunile de pe pieţele financiare internaţionale cauzate de situaţia din Grecia au avut repercusiuni şi pe piaţa locală, acestea având ca efect o volatilitate mai ridicată a preţurilor, dar şi o precauţie mai mare a investitorilor activi.

"Nervozitatea investitorilor este de înţeles, în condiţiile în care toţi ochii sunt îndreptaţi către Grecia, iar ştirilie cu privire la problemele cu care se confruntă abundă şi sunt de cele mai multe ori contradictorii. Cel mai probabil situaţia aceasta va continua şi în zilele următoare, cel puţin până ce vom vedea o soluţie clară atât din partea guvernului de la Atena, dacă va fi capabil să adopte măsurile de austeritate cerute, cât şi din partea instituţiilor internaţionale care vor ajunge la un consens cu privire la sumele de bani şi modalitatea în care să împrumute Grecia", a declarat Mureşian citat de Mediafax.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri, analizate de indicele BET, au fost efectuate la preţuri în creştere în medie cu 0,48%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,85% peste nivelul de luni.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,93%.

La finalul şedinţei, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în func-ţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, era în creştere cu 0,45%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 52,3 milioane lei (12,3 milioane euro), sumă de două ori mai mare decât rulajul de luni, de 25,9 milioane lei (6 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 34,7 milioane lei, şi au asigurat 66% din rulajul bursei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost realizată la 0,546 lei, preţ în creştere cu 1,11%.

Pe următoarele două poziţii în topul rulajelor s-au clasat acţiunile Alro (ALR) şi SIF Transilvania (SIF3) cu transferuri de 3,4 milioane lei şi, respectiv, 2,9 milioane lei.

Cu titlurile Alro au fost realizate doar cinci operaţiuni. Cel mai mare pachet a fost cedat la ora 10.31, când au fost vândute aproape 0,13% din acţiunile companiei la preţul de 3,8 lei, cu 2,32% sub ultima cotaţie de luni. Ultima tranzacţie a fost operată la 3,77 lei, preţ în scădere cu 3,08%.

La finalul şedinţei, acţiunile SIF Transilvania erau în creştere cu 0,76%, la cotaţia de 0,53 lei.

Acţiunile Oltchim (OLT) şi-au temperat linia sever descendentă din ultimele şedinţe, iar la închidere erau cotate la 1,16 lei, preţ în scădere cu 4,68%.

Temperarea corecţiilor a venit după ce principalii doi acţionari minoritari ai combinatului chimic, compania PCC SE, înregistrată în Germania, şi fondul de investiţii Carl-son Ventures, înregistrat în Marea Britanie, au anunţat că acţionează în mod concertat şi deţin împreună 31,3% din acţiunile Oltchim.

Pe de altă parte, în prima zi de tranzacţionare pe ATS-ul de la BVB, acţiunile Bayern (BAYN) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 415.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 1,18%, la 241,8 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb