BVB Creştere uşoară, contrar evoluţiei pieţelor externe

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 aprilie 2012

Creştere uşoară, contrar evoluţiei pieţelor externe

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 1,22%, într-o piaţă care s-a decuplat de evoluţia burselor europene şi în care investitorii au vizat cu precădere pe acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi au ridicat preţul acestor titluri cu 4,07%. Piaţa locală a fost pe creştere încă de la deschidere, continuând să evolueze în linie cu bursele externe. Deşi după primele ore de tranzacţionare bursele vest-europene au trecut pe scădere, piaţa de la Bucureşti a rămas pe creştere uşoară.

"Decorelarea pieţei locale de evoluţia burselor europene s-a datorat în mare măsură interesului ridicat al investitorilor pentru cumpărarea acţiunilor care au randamente atractive ale dividendului, printre care putem aminti Fondul Proprietatea, Trans-gaz şi OMV Petrom. Astfel, ordinele de cumpărare au ţinut preţurile şi, implicit, indicii bursieri pe verde", a declarat Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities România, citat de Mediafax.

Atenţia investitorilor de la BVB a fost axată pe titlurile Fondului Proprietatea încă din primele minute, aceştia plasând mai multe ordine de cumpărare după ce acţionarii au aprobat, miercuri, distribuirea unor dividende în valoare de 507,6 milioane lei (aproape 116 milioane euro), respectiv 93% din profitul înregistrat anul trecut şi răscumpărarea unui pachet de cel mult 8% din propriile acţiuni.

La închiderea pieţei principale, titlurile Fondului Proprietatea erau în creştere cu 4,07%, fiind cotate la 0,562 lei. Raportat la acest preţ, randamentul dividendului brut, de 0,03854 lei/acţiune, este de aproape 6,9%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni FP de 10,2 milioane lei. Valoarea reprezintă 54% din lichiditatea pieţei, de 18,9 milioane lei.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1,28%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,76% peste nivelul de miercuri.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, avansa cu 0,68%. În şedinţa de joi, doar acţiunile FP, SIF Moldova (SIF2) şi SIF Muntenia (SIF4) au fost tranzacţionate, în timp ce titlurilor celorlalte trei SIF-uri sunt oprite de la tranzacţionare pentru derularea AGA.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,75%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Avram crede că Bursa nu va fi influenţată dacă moţiunea de cenzură depusă de USL nu trece vineri în Parlament.

"Având deja o bogată istorie a moţiunilor de cenzură, nu cred că piaţa va reacţiona în aşteptarea votului. Totuşi, dacă moţiunea va trece şi va duce la schimbarea Guvernului s-ar putea să vedem un impact destul de mare în piaţă", a explicat brokerul.

Rulajul pieţei acţiunilor, de 18,9 milioane lei (4,3 milioane euro), era de peste două ori mai redus faţă de lichiditatea şedinţei precedente, de 41,3 milioane lei (9,4 milioane euro). Lichiditatea de miercuri a fost asigurată în proporţie de 38% de două deal-uri cu titluri BRD, în valoare de 15,7 milioane lei (3,6 milioane euro).

Lichiditatea redusă a fost influenţată în principal de faptul că aproape jumătate din acţiunile companiilor listate au fost oprite ieri de la tranzacţioanre pentru întrunirea adunărilor generale anuale ale acţionarilor.

"Nu cred că se pune problema interesului scăzut pentru acţiunile locale, ci mai degrabă este doar o situaţie conjucturală, având în vedere că multe companii sunt suspendate pentru AGA", a afirmat Avram.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de doar 59.000 de lei, valoare de aproape trei ori mai redusă decât rulajul de miercuri, de 150.000 de lei.

Titlurile operatorului portuar Chimpex Constanţa (CHEM) au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 12.000 de lei, iar preţul a crescut cu 0,63%, la 8,05 lei.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb