BVB Creşterile din prima parte a zilei nu s-au menţinut

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 august 2005

Vînzătorii şi-au făcut apariţia pe Bursă, iar cotaţiile au scăzut

Ultima zi a săptămînii trecute la Bursă a fost caracterizată de instabilitate. După ce în prima parte a zilei s-au înregistrat creşteri ale cotaţiilor pe volume destul de ridicate de acţiuni transferate, ulterior în piaţă au intervenit vîn-zătorii care au condus la scăderi ale preţurilor principalilor emitenţi. Valoarea totală tranzacţionată a fost una modestă, de aproximativ 17 milioane de RON.

Indicii bursieri au înregistrat scăderi. Astfel, indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate, a scăzut cu 0,61%, iar indicele BET - FI, care indică evoluţia preţurilor titlurilor SIF, s-a depreciat cu 1,81%.

La prima categorie, cel mai tranzacţionat emitent a fost "Banca Transilvania", cu un rulaj de peste două milioane de RON. După anunţul emisiunii de obligaţiuni în valoare de 25 milioane de dolari, interesul investitorilor a fost crescut pentru acţiunile băncii. După ce a atins maximul zilei de 0,9150 RON/acţiune, cotaţia a scăzut pînă la final la 0,8950 RON/titlu, fiind cu 1,7% mai mică decît cea din ziua precedentă. La aceeaşi categorie, s-au detaşat şi acţiunile "Petrom", cu o valoare tranzacţionată mai redusă decît cea a "Băncii Transilvania", respectiv de 1,5 milioane de RON. Volumul transferat a fost de aproximativ 3,5 milioane de acţiuni la preţuri cuprinse între 0,4480 RON şi 0,4430 RON/acţiune. Preţul la finalul zilei de vineri a fost cel minim, în scădere cu 0,9% faţă de cel anterior. Un rulaj mai mic, de aproximativ un milion de RON, a fost perfectat, la aceeaşi categorie, cu acţiunile BRD. Cotaţia de 11,7 RON/acţiune s-a menţinut la nivelul celei din sesiunea bursieră precedentă.

Valoarea totală tranzacţionată la categoria I a fost de 4,78 milioane de RON.

În prima parte a zilei, la categoria SIF s-au înregistrat creşteri ale preţurilor, însă pentru un interval scurt de timp, din cauza vînzătorilor care şi-au făcut simţită apariţia. Toate cele cinci societăţi de investiţii financiare au înregistrat scăderi de preţ, cea mai mare reducere, cu 3,7% faţă de preţul anterior, a fost cea a SIF4 "Muntenia" Bucureşti. Nu au lipsit nici tranzacţiile speciale (deal). Cu 250.000 acţiuni SIF5 "Oltenia" s-a perfectat o tranzacţie specială, în valoare de 402.500 RON, la preţul de închidere de 1,61 RON/acţiune. Acesta a fost şi cel mai tranzacţionat titlu SIF. Valoarea totală a tranzacţiilor realizate cu acţiunile SIF5 a însumat 3,3 milioane de RON, la un volum de peste două milioane de acţiuni tranzacţionate. Peste jumătate din rulajul bursier de vineri a fost efectuat cu acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare.

"Flamingo International"

Cel mai tranzacţionat emitent de la categoria a doua a fost "Flamingo International". Lichiditatea a fost satisfăcătoare, tranzacţionîndu-se aproximativ 600.000 acţiuni, în valoare de peste 1,4 milioane de RON. Preţul la finele zilei a fost de 2,45 RON/acţiune, în scădere cu 2,45% faţă de cel precedent. Cu 500.000 acţiuni ale companiei a fost perfectată o tranzacţie specială, în valoare de 1,225 milioane de RON, la preţul de închidere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb