BVB Cursurile titlurilor SIF au atins noi maxime istorice

RALUCA UNGUREANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 mai 2004

Şedinţa bursieră de vineri a fost caracterizată prin creşterea spectaculoasă a cursurilor titlurilor emise de societăţile de investiţii şi implicit de aprecierea semnificativă a indicelui BET-FI (cu 8,12%). Valoarea totală a tranzacţiilor a crescut cu 50% faţă de sesiunea de joi, ajungînd la nivelul de 143,6 miliarde de lei. BET şi BET-C au scăzut cu 0,93% şi respectiv 1,19% pe fondul deprecierii preţurilor la majoritatea acţiunilor care intră în calculul aces-tor indici. Titlurile RRC, BRD şi TLV au fost intens tranzacţionate pe parcursul şedinţei de vineri, însă preţurile acestora au înregistrat scăderi uşoare faţă de nivelurile înregistrate cu o zi înainte. Brokerii consideră că investitorii au renunţat la acţiunile BRD, RRC şi TLV pentru a-şi procura lichidităţi în vederea achiziţionării de titluri ale societăţilor de inves-tiţii. Ei mai spun că cererea mare pentru acţiuni SIF este generată de adoptarea în Parlament a proiectului legii pieţei de capital consolidate, care prevede posibilitatea majorării pragului maxim de deţinere. În prezent, acesta este de 0,1% din capitalul social.

SIF "Oltenia"

Preţul titlurilor SIF5 s-a înscris pe parcursul sesiunii de vineri pe un trend descres-cător, pe fondul unei lichidităţi ridicate.

Cursul de deschidere, de 4.600 lei/acţiune, s-a situat la nivelul maxim permis de regulamentul Bursei de Valori, cu 15% mai mare decît preţul de închidere de joi. În prima parte a şedinţei a fost tranzacţionat un pachet de 300.000 de acţiuni, la preţul de 4.350 lei/acţiune.

SIF "Transilvania"

Titlurile SIF3 au fost tranzacţionate la preţuri situate peste nivelul maxim pe care cursul îl atinsese pînă la acea dată (de 6.250 lei/acţiune). Cursul de deschidere, de 7.150 lei/acţiune, s-a menţinut în primele minute de tranzacţionare, după care a început să scadă. În partea a doua a şedinţei a fost tranzacţionat un pachet de 144.500 de titluri, la preţul de 6.800 lei/acţiune. Cursul de închidere, de 6.900 lei/acţiune, a fost cu 10,4% mai mare decît nivelul înregistrat la finele sesiunii precedente.

"Banca Română pentru Dezvoltare"

Titlurile BRD au fost intens tranzacţionate pe parcursul sesiunii bursiere, pe fondul scăderii cursului. În prima parte a şedinţei, preţul a înregis-trat o uşoară creştere, după care trendul s-a inversat. Brokerii precizează că investitorii au lansat ordine foarte mari de vînzare, fapt care a condus la deprecierea cursului. Ultima tranzacţie a fost efectuată la preţul de 23.000 de lei/acţiune, cu 2,5% mai mic decît nivelul înregistrat la sfîrşitul sesiunii de joi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb