BVB Deal-uri cu 2,37% din Banca Transilvania

GEORGE FORCOŞ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 octombrie 2016

Indicii BVB, în scădere pe fondul unui rulaj de 231 de milioane lei

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost dominată, în şedinţa de ieri, de două tranzacţii de tip "deal" realizate cu acţiuni Banca Transilvania (TLV), în valoare de 207,7 milioane lei, sumă ce reprezintă 89,9% din volumul total înregistrat, de 231 de milioane lei (51,7 milioane euro). Tranzacţiile au fost încheiate la preţul unitar de 2,4 lei, cotaţia TLV depreciindu-se cu 0,21%. Deal-urile reprezintă 2,37% din acţiunile băncii.

Opt dintre indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în depreciere, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare de 231 milioane de lei (51,7 milioane euro), mult mai mare decât marţi (8,3 milioane euro).

Domnul Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct în cadrul Tradeville, a detaliat evoluţia de ieri a bursei autohtone: "Majoritatea indicilor Bursei de Valori Bucureşti au încheiat ziua în teritoriu negativ în pofida unor evoluţii pozitive în pieţele vest-europene. Indicele BET a pierdut 0,26% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,92% (BET-FI) şi +0,14% (ROTX). Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni de pe piaţă reglementată a fost de 51,2 milioane euro, mult peste de media de 7,33 milioane euro înregistrată de la începutul anului. Totuşi, dacă excludem tranzacţia DEAL cu acţiuni TLV, rulajul de 4,61 milioane euro rămâne net inferior acestei valori medii. Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Rompetrol Rafinare S.A. (RRC) cu +7,17% pe fondul unuia dintre cele mai mari volume înregistrate pentru acest titlu în ultima jumătate de an, în timp ce din cadrul indicelui BET preţul titlurilor Banca Transilvania S.A. (TLV) a avut cea mai bună evoluţie (+1,25%), în condiţiile în care o tranzacţie de 46,6 miioane euro în piaţă deal a ţinut capul de afiş al zilei, cel puţin până la anunţarea ofertei de vânzare SNP. Cea mai mare scădere pe piaţă reglementată au înregistrat-o astăzi (ieri,n.r.) acţiunile Retrasib S.A. (PPL), cu -9,09%, pe fondul unor volume mici în termeni absoluţi, dar peste media ultimului semestru. Din cadrul indicelui BET cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile Bursă de Valori Bucureşti S.A. (BVB, -1,81%), valorile pe piaţă regular fiind peste media ultimelor şase luni pentru acest simbol."

Raportul zilnic realizat de firma de brokeraj Prime Transaction subliniază: "Bursa a scăzut azi cu până la 0,92% în cazul indicelui BET-FI. Scăderea BET-FI a avut la bază trecerea în dată ex-dividend la SIF Transilvania (SIF3). Valoarea tranzacţiilor a depăşit azi 51 milioane euro în contextul în care au avut loc două tranzacţii «deal» cu acţiuni Banca Transilvania cu o valoare cumulată de 207 milioane lei. Prin cele două tranzacţii s-au transferat 2,37% din capitalul TLV."

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus, de asemenea, de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 12,3 milioane de lei. Cotaţia TLV a urcat cu 1,25%, preţul de închidere fiind de 2,435 lei/unitate.

Titlurile "Fondul Proprietatea" (FP) au scăzut cu 0,25%, la 0,808 lei/unitate, în urma unui rulaj de 1,7 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Transgaz" (TGN) de 0,9 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 302 lei/unitate, în scădere cu 0,33%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor " Romgaz" (SNG), cu un rulaj de 0,92 milioane de lei. Cotaţia SNG s-a depreciat cu 0,64%, ultimul preţ fiind de 23,25 lei/unitate.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,26%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,16%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 0,42%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a coborât cu 0,44%.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb