BVB Deprecieri pe linie pentru indicii bursei

DOBREA VLAD
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 decembrie 2018

Deprecieri pe linie pentru indicii bursei

Transfer cu 2,28% din SIF Oltenia realizat prin piaţa "deal"

Rulajul înregistrat în şedinţa de tranzacţionare de ieri a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost de 88,55 milioa-ne de lei, dublu faţă de valoarea medie a acestui an, de 40,98 milioane de lei, în condiţiile în care, prin piaţa "deal" a fost înregistrat un transfer în sumă de 27,49 milioane de lei cu acţiunile SIF Oltenia (SIF5).

Schimbul a fost realizat la preţul unitar de 2,08 lei/unitate, cotaţie similară cu referinţa din piaţa "regular", cele 13,22 milioane de titluri reprezentând 2,28% din capitalul societăţii de investiţii financiare.

A mai fost încheiată o tranzacţie "deal" cu titlurile Nuclearelectrica (SNN), în valoare de 6,57 milioane de lei, la preţul de 9,6 lei/acţiune, cu 0,62% sub referinţă.

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul societăţii de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie negativă, spre deosebire de cea din principalele burse europene şi americane, care au crescut în prima parte a zilei. Indicele BET a pierdut 0,15% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,62% pentru BET-FI şi -0,14% pentru BET Plus.Valoarea totală a tranzacţiilor din piaţa reglementată a fost de 19 milioane de euro, peste media zilnică înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal, în afară indicelui BET, l-au înregistrat acţiunile Mecanică Fină (MECE), cu +14,71%, pe fondul tranzacţionării unui volum mult sub media ultimelor şase luni. În cadrul indicelui BET, preţul titlurilor Fondului Proprietatea (FP) a avut cea mai bună evoluţie, +1,15%, în condiţiile în care pe acest simbol s-a tranzacţionat un volum de acţiuni aflat sub media ultimelor şase luni.

Cea mai mare scădere din piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile Oltchim (OLT), cu -14,9%, volumul de acţiuni tranzacţionate fiind sub media ultimului semestru.

Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile Sphera Franchise Group (SFG), -1,87%, pe fondul unui volum de acţiuni aflat mult sub media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol".

În piaţa "regular" de la BVB, topul lichidităţii a fost condus de titlurile Banca Transilvania (TLV), care au însumat transferuri de 2,355 milioane lei, în scădere cu 0,21%, ultima cotaţie a emitentului fiind de 18,65 lei/acţiune.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de acţiunile Romgaz (SNG), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 35,8 lei, în depreciere cu 0,14%, rulajul consemnat cu titlurile producătorului de gaze naturale fiind de 6,61 milioane de lei.

Acţiunile Electrica (EL) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri la preţul unitar de 11,02 lei, cu 1,43% sub referinţă, în contextul unei valori trans-ferate de 6,57 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest clasament a fost ocupat de titlurile OMV Petrom (SNP), care au încheiat ziua bursieră la preţul de 0,3575 lei/acţiune, în scădere cu 0,42%, pe fondul unui rulaj de 6,55 milioane de lei.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a avut o coborâre de 0,45%, iar indicele energetic BET-NG a înregistrat o depreciere de 0,61%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni ale pieţei, a coborât cu 0,41%, în timp ce indicele BET-FI, care include cele cinci SIF-uri, plus Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,62%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Mecanică Fină" (NECE): +14,71%

2. "Farmaceutica Remedia" (RMAH): +14,36%

3. "SIF Hoteluri" (CAOR): +6,48%

4. "Electromagnetica" (ELMA): +3,33%

5. "Erste Group Bank" (EBS): +3,19%

------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Oltchim" (OLT): -14,90%

2. "Conted" (CNTE): -6,09%

3. "Amonil" (AMO): -3,57%

4. "Bermas" (BRM): -3,36%

5. "SIF Banat Crişana" (SIF1): -2,97%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb